Amendement van de leden Thijssen en Kröger over het inzetten op vermindering van energiearmoede
Wijziging van de Klimaatwet (implementatie Europese klimaatwet)
Amendement
Nummer: 2023D03880, datum: 2023-02-02, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36169-21).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: J. Thijssen, Tweede Kamerlid (GroenLinks-PvdA)
- Mede ondertekenaar: S.C. Kröger, Tweede Kamerlid (GroenLinks-PvdA)
Onderdeel van kamerstukdossier 36169 -21 Wijziging van de Klimaatwet (implementatie Europese klimaatwet).
Onderdeel van zaak 2023Z01657:
- Indiener: J. Thijssen, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: S.C. Kröger, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
- 2023-02-14 15:00: Stemmingen (Stemmingen), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 |
36 169 Wijziging van de Klimaatwet (implementatie Europese klimaatwet)
Nr. 21 AMENDEMENT VAN DE LEDEN THIJSSEN EN KRÖGER
Ontvangen 2 februari 2023
De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:
In artikel I, onderdeel B, tweede onderdeel, onderdeel b, wordt «opdat Nederland voldoet aan de reductieverplichtingen op grond van artikel 4, eerste lid, van de Europese klimaatwet en de ter uitwerking daarvan vastgestelde bindende EU-rechtshandelingen» vervangen door «opdat:
a. Nederland voldoet aan de reductieverplichtingen op grond van artikel 4, eerste lid, van de Europese klimaatwet en de ter uitwerking daarvan vastgestelde bindende EU-rechtshandelingen, en
b. het aantal huishoudens met een laag inkomen en een lage energetische kwaliteit van de woning reduceert tot een niveau dat 90% lager ligt in 2030 dan in 2022.
Toelichting
Het aandeel huishoudens dat in energiearmoede leeft is zorgwekkend. We moeten alle zeilen bijzetten om energiearmoede uit te bannen. Dat is zowel de duurzame als de sociale weg. De overheid heeft wat ons betreft een zorgplicht voor huishoudens die in energiearmoede leven. Die zorgplicht moet wat ons betreft worden vertaald in een wettelijke doelstelling om energiearmoede met 90% te reduceren in 2030. Daarbij dient de zogenaamde LILEK-definitie te worden gehanteerd van TNO: Huishoudens met een laag inkomen én een lage energetische kwaliteit van de woning.
Dit streven is in lijn met verscheidene aangenomen moties die roepen op om alles op alles te zetten om woningen te isoleren, en daarbij voorrang te geven aan de slechtst geïsoleerde woningen en huishoudens met een laag inkomen. Bijvoorbeeld motie Grinwis en De Groot (36 200 VII, nr. 100) die oproept om «alles op alles te zetten om de isolatieaanpak te versnellen met daarbij extra aandacht voor financieel kwetsbare woningeigenaren, verenigingen van eigenaren en het wegnemen van obstakels» en motie Kathmann en Van der Lee (36 236, nr. 6) die de regering verzoekt «aanvullende voorstellen te doen om de komende jaren voorrang te geven aan de isolatie van de meest slecht geïsoleerde woningen, ook in de particuliere sector, gericht op wijken en buurten waar veel mensen kampen met energiearmoede».
Thijssen
Kröger