[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Landelijk Crisisplan Olie

Grondstoffenvoorzieningszekerheid

Brief regering

Nummer: 2023D04351, datum: 2023-02-03, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32852-227).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32852 -227 Grondstoffenvoorzieningszekerheid.

Onderdeel van zaak 2023Z01857:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

32 852 Grondstoffenvoorzieningszekerheid

Nr. 227 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 februari 2023

Hierbij bied ik u mede namens de Minister van Justitie en Veiligheid het Landelijk Crisisplan Olie (LCP-O) aan. Dit crisisplan is tot stand gekomen met behulp van de betrokken departementen, relevante sectoren uit het bedrijfsleven en de Veiligheidsregio’s. Het LCP-Olie beschrijft de gezamenlijke aanpak bij een Olie crisis op landelijk niveau.

Het LCP-O is een algemeen crisisplan, dat de komende jaren geschikt moet zijn voor allerhande mogelijke crises op het gebied van olie en/of olieproducten. Het LCP-O is evenwel versneld tot stand gekomen, omdat het kabinet zo goed mogelijk voorbereid wil zijn op mogelijke gevolgen van de sancties op Russische olie en olieproducten.

Vooruitlopend op vaststelling van het LCP-O is in het kader van de Voorfase (fase 0) het plan op onderdelen geactiveerd. Het gaat daarbij om nadere uitwerking toegespitst op de actuele situatie. Zo werkt het kabinet momenteel aan uitwerking van aanbodverhogende en vraagbeperkende maatregelen in sectorale maatregelgroepen, en wordt een advies uitgewerkt ten aanzien van prioritaire gebruikers. Daarnaast wordt het dieseldistributieplan uitgewerkt, wat alleen van belang is in een noodsituatie (fase 4). Deze documenten worden als vertrouwelijke bijlagen aan het LCP-O toegevoegd en te zijner tijd met relevante crisispartners gedeeld.

De olieprijzen lijken sinds het ingaan van de sancties op ruwe aardolie op 5 december 2022 niet of nauwelijks te worden beïnvloed door de sancties, maar vooral door economische ontwikkelingen als het Chinese COVID-beleid en zorgen over een mogelijke economische recessie. Ook de dieselvraag is in grote mate afhankelijk van economische ontwikkelingen. Op 5 februari 2023 zullen de sancties op olieproducten ingaan.

Met het LCP-O en haar uitwerkingen bereidt het kabinet zich goed voor op een mogelijke crisissituatie. Tevens houdt het kabinet de situatie nauwlettend in de gaten, en staat in regelmatig contact met de betrokken sectoren om informatie uit te wisselen.

De Minister voor Klimaat en Energie,
R.A.A. Jetten