[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Amendement van het lid Westerveld over vrije toegang tot de vertrouwenspersoon

Wijziging van de Jeugdwet in verband met het versterken van de rechtspositie van jeugdigen die worden opgenomen in een gesloten accommodatie (Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp)

Amendement

Nummer: 2023D04439, datum: 2023-02-06, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35942-18).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 35942 -18 Wijziging van de Jeugdwet in verband met het versterken van de rechtspositie van jeugdigen die worden opgenomen in een gesloten accommodatie (Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp) .

Onderdeel van zaak 2023Z01892:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

35 942 Wijziging van de Jeugdwet in verband met het versterken van de rechtspositie van jeugdigen die worden opgenomen in een gesloten accommodatie (Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp)

Nr. 18 AMENDEMENT VAN HET LID WESTERVELD

Ontvangen 6 februari 2023

De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:

In artikel I, onderdeel N, wordt aan het voorgestelde artikel 6.6.1, eerste lid, een zin toegevoegd, luidende: De jeugdige heeft vrije toegang tot de vertrouwenspersoon en behoeft geen toestemming van derden om te spreken met de vertrouwenspersoon.

Toelichting

Het wetsvoorstel schrijft voor dat de vertrouwenspersoon vrije toegang heeft tot de jeugdige en geen toestemming van derden behoeft om te spreken met de jeugdige. Andersom staat minder specifiek beschreven dat ook een jeugdige, diens ouders of pleegouders een beroep kunnen doen op een vertrouwenspersoon zonder daarvoor toestemming te vragen van derden. Via het AKJ (Advies- en Klachtenbureau Jeugdzorg dat binnenkort Jeugdstem heet) begrijpt indiener dat er in de praktijk toch nog discussies ontstaan over het krijgen van toestemming van instanties of ouders voor het spreken of gebruik maken van een vertrouwenspersoon, zeker bij jeugdigen onder 12 jaar. Indiener wil met dit amendement extra benadrukken en verstevigen in de wet dat een jeugdige, van welke leeftijd dan ook, geen toestemming hoeft te vragen voor het gebruik maken van een vertrouwenspersoon, zodat in discussie naar dit wetsartikel verwezen kan worden. Concreet betekent dit dus ook dat in gevallen van (complexe) echtscheiding er geen toestemming aan ouders gevraagd hoeft te worden.


Westerveld