[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Geannoteerde agenda voor de Raad Algemene Zaken van 21 februari 2023

Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Brief regering

Nummer: 2023D05503, datum: 2023-02-10, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-02-2608).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 21501 02-2608 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken .

Onderdeel van zaak 2023Z02389:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

21 501-02 Raad Algemene Zaken en Raad Buitenlandse Zaken

Nr. 2608 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 februari 2023

Hierbij bied ik u de geannoteerde agenda aan voor de Raad Algemene Zaken van 21 februari 2023.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
W.B. Hoekstra

GEANNOTEERDE AGENDA VOOR DE RAAD ALGEMENE ZAKEN VAN 21 FEBRUARI 2023

Op dinsdag 21 februari a.s. vindt in Brussel de Raad Algemene Zaken (RAZ) plaats. Op de agenda1 staat de bespreking van de geannoteerde agenda van de Europese Raad van 23–24 maart a.s. en een lunch over strategic foresight. De Minister van Buitenlandse Zaken is voornemens deel te nemen.

Voorbereiding Europese Raad van 23–24 maart

Op de agenda van de Europese Raad (ER) staan naar verwachting economie/concurrentie-vermogen, het Europees Semester, de Russische agressie tegen Oekraïne en mogelijk migratie.

Economie/concurrentievermogen

Naar verwachting borduurt het Zweedse voorzitterschap voort op de discussies die zijn gevoerd tijdens de RAZ van 6 februari jl. en de ER van 9–10 februari jl. Hierbij zal naar verwachting ook verder worden gesproken over het Green Deal Industrial Plan van de Commissie.2

Het versterken van het lange termijn concurrentievermogen van de EU begint bij een sterk economisch fundament, zoals een sterke en eerlijke interne markt, het waarborgen van een gelijk speelveld, een open economie en internationale samenwerking, een dynamische en wendbare beroepsbevolking en EU-lidstaten met gezonde overheidsfinanciën. Het kabinet blijft zich hiervoor inzetten. Daarnaast zet het kabinet in op 1) het versnellen van de energietransitie; 2) het versterken van het investeringsklimaat van de EU; en 3) een ambitieuze groene handelsagenda.3

Ten aanzien van financiering ter versterking van het concurrentievermogen van de EU is het kabinet van mening dat op basis van een behoefteanalyse eerst het bestaande financiële instrumentarium optimaal benut moet worden. Verder is het kabinet voorstander van het versnellen van steunprocedures en gerichte verruiming van de steunkaders die noodzakelijk zijn voor de groene transitie, maar terughoudend wat betreft een bredere versoepeling. Hiervoor is eerst een nadere probleemanalyse nodig. Het gelijk speelveld moet worden gewaarborgd.

Europees Semester

Naar verwachting zal het Zweeds voorzitterschap een presentatie geven over een geactualiseerde routekaart voor het Europees Semester 2023. Deze routekaart beschrijft de bespreking van het Europees Semester in de relevante vakraden. Zoals uiteengezet in de kabinetsreactie op het herfstpakket van het Europees Semester voor 20234, is het kabinet van mening dat het Europees Semester bestaande en nieuwe structurele beleidsuitdagingen van lidstaten moet blijven identificeren en dat het monitoren van de uitvoering van structurele hervormingen een prioriteit blijft. Het kabinet heeft dan ook de normalisatie van het Europees Semester met als kernelementen de landenrapporten en landspecifieke aanbevelingen verwelkomd, nadat het Semesterproces in 2020 en 2021 tijdelijk was aangepast vanwege de introductie van de herstel- en veerkrachtplannen (Recovery and Resilience Plans, RRP’s). Naar verwachting zal de RAZ de aanbevelingen aan de eurozone uit het herfstpakket, zoals die aan de orde kwam in de Eurogroep in januari, bespreken en doorgeleiden naar de Europese Raad ter bekrachtiging. Daarna zal de Raad de aanbevelingen formeel aannemen.

Rusland/ Oekraïne

De ER zal mogelijk stilstaan bij de laatste ontwikkelingen van de Russische oorlog tegen Oekraïne. De inzet van het kabinet is ongewijzigd. Het kabinet blijft zich enerzijds onverminderd inzetten voor zoveel mogelijk militaire, financiële en humanitaire steun aan Oekraïne, in nauwe samenwerking met internationale partners en organisaties. Dit gaat zowel om bilaterale steun als multilaterale steun, onder andere via de EU en geldt tevens voor steun ten behoeve van herstel(werkzaamheden) en toekomstige wederopbouw. Tijdens de RAZ zal het kabinet wederom benadrukken dat blijvende en voorspelbare, maar ook flexibele steun voor Oekraïne van essentieel belang is.

Anderzijds blijft het kabinet zich inzetten voor het verhogen van de druk op Rusland om zijn agressie te beëindigen. Deze inzet behelst onder andere verdere aanscherping van de sancties tegen Rusland en maatregelen om sanctieomzeiling te bestrijden.

Uw Kamer werd over de Nederlandse inzet ten aanzien van accountability ook geïnformeerd in de geannoteerde agenda voor de Raad Buitenlandse Zaken van 20 februari 2023. In het kader van accountability blijft het kabinet zich inzetten voor onderzoek naar schendingen van internationaal recht in Oekraïne, het verzamelen van bewijs voor gebruik in toekomstige rechtszaken en de coördinatie van accountability-initiatieven. Nederland verwelkomt de oprichting van het International Centre for the Prosecution of the Crime of Aggression (IPCA) in Den Haag, dat onderzoek gaat doen naar, en bewijs gaat verzamelen van, het misdrijf agressie tegen Oekraïne. Het IPCA zal worden ondergebracht bij Eurojust. De komende tijd zullen verdere overleggen met de Europese Commissie, Eurojust en Oekraïne over de vervolgstappen plaatsvinden. Ook blijft Nederland pleiten voor een register van oorlogsschade, in lijn met de VN-resolutie die hierover is aangenomen in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in november 2022.

Migratie

De inzet van het kabinet op migratie is met uw Kamer gedeeld in de geannoteerde agenda voor de buitengewone ER van 9 en 10 februari.5 Indien tijdens de ER van februari wordt besloten migratie wederom te agenderen op de ER van 23–24 maart, dan zal ook de RAZ zich opnieuw buigen over het onderwerp. Het is de inzet van het kabinet dat het thema migratie hoog op de Europese agenda blijft staan.

Lunchbijeenkomst Strategic Foresight

Binnen de EU-instellingen en in de EU lidstaten neemt de aandacht voor strategische beleidsvorming toe. In dat kader vindt in de marge van de RAZ een informele lunchbijeenkomst over strategic foresight plaats. De Commissie zal uiteenzetten hoe de voorbereidingen verlopen met betrekking tot het vierde rapport inzake strategische vooruitzichten, het zgn. Strategisch Prognoseverslag. Dit rapport zal waarschijnlijk op 28 juni a.s. worden gepubliceerd. Dit rapport zal stilstaan bij de belangrijkste toekomstige uitdagingen en kansen met betrekking tot het versterken van de mondiale rol van de EU.


  1. Te raadplegen op Delegates Portal: CM1442/23.↩︎

  2. Zie ook Appreciatie Commissiemededeling Green Deal Industrial Plan d.d. 8 februari 2023.↩︎

  3. Zie ook Dutch position on EU competitiveness and the «Green Deal Industrial Plan for a Net-Zero Age» d.d. 8 februari 2023.↩︎

  4. Kamerbrief over Kabinetsreactie herfstpakket Europese Commissie, Kamerstuk 21 501-20, nr. 1902.↩︎

  5. Kamerstuk 21 501-20, nr. 1921.↩︎