Amendement van het lid Beckerman over klachten door huurders van toegelaten instellingen
Regels ter bevordering van goed verhuurderschap en het voorkomen en tegengaan van ongewenste verhuurpraktijken (Wet goed verhuurderschap)
Amendement
Nummer: 2023D07594, datum: 2023-02-22, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36130-31).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: S.M. Beckerman, Tweede Kamerlid (SP)
Onderdeel van kamerstukdossier 36130 -31 Regels ter bevordering van goed verhuurderschap en het voorkomen en tegengaan van ongewenste verhuurpraktijken (Wet goed verhuurderschap).
Onderdeel van zaak 2023Z03230:
- Indiener: S.M. Beckerman, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
- 2023-03-07 15:00: Stemmingen (Stemmingen), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 |
36 130 Regels ter bevordering van goed verhuurderschap en het voorkomen en tegengaan van ongewenste verhuurpraktijken (Wet goed verhuurderschap)
Nr. 31 AMENDEMENT VAN HET LID BECKERMAN
Ontvangen 22 februari 2023
De ondergetekende stelt het volgende amendement voor:
Aan artikel 3 wordt een lid toegevoegd, luidende:
4. Onverminderd de voorgaande leden kunnen bij het meldpunt klachten worden gemeld over ongewenst verhuurgedrag door toegelaten instellingen of dochtermaatschappijen daarvan.
Toelichting
Zodra dit wetsvoorstel in werking treedt zijn gemeenten verplicht tot het instellen van een laagdrempelig meldpunt waar meldingen kunnen worden gedaan van ongewenst verhuurgedrag. De gemeente kan naar aanleiding van een melding vervolgens zelf tot handhaving overgaan, dan wel, indien handhaving niet mogelijk is de melder hulp bieden bij het vinden van de juiste instantie waar hij verder geholpen kan worden. Het meldpunt heeft derhalve ook tot doel melders duidelijkheid te verschaffen, zodat zij niet eindeloos moeten zoeken waar zij met hun vragen en/of meldingen terecht kunnen. Huurders kunnen worden doorverwezen naar instanties die hen in voorkomende gevallen kunnen helpen, zoals een huurteam, een gemeentelijke anti-discriminatievoorziening en de Huurcommissie.
Corporatiehuurders kunnen middels onderhavig wetsvoorstel bij overtreding van de algemene landelijke regels inzake onder andere discriminatie, intimidatie bij het nog in te stellen meldpunt terecht.
Particuliere huurders kunnen naast ongewenst verhuurgedrag met betrekking tot de algemene regels ook bij dat meldpunt terecht als het gaat om overige zaken met betrekking tot ongewenst verhuurgedrag zoals achterstallig onderhoud en verloedering etc. Corporatiehuurders hebben deze mogelijkheid niet, terwijl zij net zoveel last kunnen hebben van dat ongewenst verhuurgedrag. Deze corporatiehuurders kunnen hiervoor niet bij de Autoriteit Woningcorporaties terecht.
Als er onder meer sprake is van slecht financieel beleid of als de governance niet goed belegd is binnen een woningcorporatie, kan de Aw de woningcorporatie bijvoorbeeld onder verscherpt toezicht plaatsen, een last onder dwangsom, een bestuurlijke boete of een aanwijzing opleggen. Maar dat geldt dus niet voor onderhoud aan woningen.
Indiener vindt dat corporatiehuurders net zo goed beschermd dienen te worden als particuliere huurders en ziet graag dat meldpunt ook beschikbaar te worden gesteld voor alle zaken die de particuliere huurder kan melden.
Beckerman