[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verslag

Wijziging van de Wet publieke gezondheid tot incorporatie van de Regeling mpox B1

Verslag (initiatief)wetsvoorstel (nader)

Nummer: 2023D07686, datum: 2023-02-22, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36291-5).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36291 -5 Wijziging van de Wet publieke gezondheid tot incorporatie van de Regeling mpox B1.

Onderdeel van zaak 2023Z00569:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

36 291 Wijziging van de Wet publieke gezondheid tot incorporatie van de Regeling mpox B1

Nr. 5 VERSLAG

Vastgesteld 22 februari 2023

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport, belast met het voorbereidend onderzoek van voorliggend wetsvoorstel, heeft de eer als volgt verslag uit te brengen van haar bevindingen.

Onder het voorbehoud dat de in het verslag opgenomen vragen en opmerkingen afdoende door de regering worden beantwoord, acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

ALGEMEEN DEEL

De leden van de VVD-fractie hebben met interesse kennisgenomen van de wijziging van de wet publieke gezondheid tot incorporatie van de Regeling mpox B1 en danken de Minister voor zijn toelichting op het voorstel. De leden van de VVD-fractie zijn voor het voorgenomen voorstel om mpox aan te wijzen als B1-infectieziekte, maar hebben hierbij nog wel enkele vragen.

De leden van de VVD-fractie lezen in de memorie van toelichting dat in Nederland bijna 25.000 vaccinaties zijn gezet, waarvan iets minder dan 10.000 tweede vaccinaties zijn. In hoeverre voldoet dit aantal gezette vaccinaties aan de verwachtingen van de Minister? Wat kan het grote verschil tussen eerste en tweede vaccinaties verklaren? Wanneer worden de eerste resultaten van de periodieke immuniteitsstudies en vaccineffectiviteitsstudies verwacht?

In het advies van het deskundigenberaad lezen de leden van de VVD-fractie dat de verwachting is dat het seksuele gedrag weer teruggaat naar dat van de periode voor de uitbraak. Geadviseerd wordt om communicatie over mpox te integreren met de communicatie over soa’s in het algemeen. Welke rol ziet de Minister voor zijn ministerie als het gaat om communicatie over mpox en soa’s in het algemeen? Welke lessen naar aanleiding van de uitbraak van mpox neemt hij mee?

De leden van de VVD-fractie lezen dat het gewenst is om een voorraad tecovirimat aan te leggen om ook in Nederland snelle toegang tot behandeling te verkrijgen. Neemt de Minister dit advies over? Kan hij zijn antwoord nader toelichten?

De leden van de D66-fractie hebben kennisgenomen van het wetsvoorstel. Zij zijn positief over het feit dat de situatie rondom mpox geschikt is om van type infectieziekte af te schalen en dat de ziekte aangemerkt kan worden als type B1 in plaats van als type A-infectieziekte.

Genoemde leden vragen de Minister of er een meetbaar moment is wanneer, mocht het nodig zijn, de infectieziekte wel aangemerkt wordt als type A. Zij lezen in de memorie van toelichting dat er 25.000 vaccinaties zijn gezet tegen mpox, waarvan iets meer dan 10.000 tweede vaccinaties zijn. Kan er verder worden uitgeweid over mogelijke oorzaken waarom de helft van de gevaccineerden nog niet teruggekomen is voor het tweede vaccin?

Tevens zijn de leden van de D66-fractie benieuwd hoe Nederland zich wat betreft besmettingen, vaccinaties en infectieziekte type status, verhoudt tot Europese en andere landen? Zijn er landen waar de status van de infectieziekte type A blijft? Welke redenen en richtlijnen gebruikt men hiervoor?

Als laatste vragen de leden van de D66-fractie de Minister of zij die gevaccineerd willen worden tegen mpox die mogelijkheid nog hebben, ondanks dat de campagne is stopgezet? Deze leden begrijpen dat er een beperkt aantal vaccins is. Is er een strategie om, mocht het nodig te zijn, meer vaccins te verkrijgen?

De leden van de SP-fractie hebben kennisgenomen van het wetsvoorstel. Zij hebben hier op dit moment geen vragen en/of opmerkingen over.

De leden van de GroenLinks-fractie hebben het wetsvoorstel tot zich genomen en kunnen zich vinden in het voorgenomen besluit. De leden van de GroenLinks-fractie achten het van belang dat wordt geprobeerd een nieuwe opleving/uitbraak van mpox te voorkomen en constateren dat de verplaatsing van mpox als infectieziekte van groep A naar B1 er niet toe leidt dat de adviezen van dit beraad komen te vervallen.

De leden van de fractie van GroenLinks lezen in het advies van het deskundigenberaad dat wordt geadviseerd te starten met pre-expositie vaccinaties op grond van «self-attest». De leden van de GroenLinks-fractie vragen of de Minister hiervoor een plan van aanpak heeft gemaakt. Is er een plan van aanpak ten aanzien van pre-expositie vaccinaties? Wanneer wordt daadwerkelijk gestart met het toedienen van pre-expositie vaccinaties?

De leden van de GroenLinks-fractie lezen in het advies van het deskundigenberaad dat wordt aanbevolen om een adequate voorraad van de virusremmer tecovirimat aan te leggen, zodat ernstige complicaties en pijn behandeld én voorkomen kunnen worden. Zij onderkennen het belang van voldoende voorraad tecovirimat, maar constateren dat de Minister zich tot op heden niet heeft uitgesproken over deze voorraad. Hoe groot is de voorraad tecovirimat op dit moment? Acht de regering de huidige voorraad tecovirimat toereikend? Is de Minister voornemens deze voorraad uit te bereiden? Zo ja, tot welke hoeveelheid?

De leden van de GroenLinks-fractie constateren tot slot dat het voor de publieke gezondheid van groot belang is dat mensen met klachten en mogelijke mpox-infectie zich melden voor diagnose. Welke actie onderneemt de Minister om patiënten met vermoedens van een mpox-besmetting te bewegen zich bij de huisarts te melden?

De voorzitter van de vaste commissie,
Smals

De adjunct-griffier van de vaste commissie,
Heller