Verslag van een schriftelijk overleg over ontwerpregeling tot wijziging van de Regeling aanwijzing functies VOG politiegegevens
Politie
Verslag van een schriftelijk overleg
Nummer: 2023D08908, datum: 2023-03-08, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29628-1157).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: P.H. van Meenen, voorzitter van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid (Ooit D66 kamerlid)
- Mede ondertekenaar: I. van Tilburg, adjunct-griffier
Onderdeel van kamerstukdossier 29628 -1157 Politie.
Onderdeel van zaak 2023Z03812:
- Indiener: F.M. Weerwind, minister voor Rechtsbescherming
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2023-03-09 13:25: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2023-03-16 14:30: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2023-04-06 14:30: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 |
29 628 Politie
Nr. 1157 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG
Vastgesteld 8 maart 2023
De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid heeft een aantal vragen en opmerkingen voorgelegd aan de Minister voor Rechtsbescherming over de brief van 19 december 2022 over de ontwerpregeling tot wijziging van de Regeling aanwijzing functies VOG politiegegevens (Kamerstuk 29 628, nr. 1140).
De vragen en opmerkingen zijn op 2 maart 2023 aan de Minister voor Rechtsbescherming voorgelegd. Bij brief van 6 maart 2023 zijn de vragen beantwoord.
De voorzitter van de commissie,
Van Meenen
De adjunct-griffier van de commissie,
Van Tilburg
Vragen en opmerkingen vanuit de fracties en reactie van de bewindspersoon
Vraag 1
De leden van de VVD-fractie lezen dat er tijdens en na de behandeling van de Regeling VOG Politiegegevens (VOG P) eerder gesprekken zijn gevoerd met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Bureau Regioburgemeesters over bepaalde functietypen bij gemeenten. Onderwerp van gesprek was onder andere de buitengewoon opsporingsambtenaren die nu in de ontwerpregeling een VOG P nodig zullen hebben. Deze leden vragen welke andere functietypen onderwerp van gesprek zijn geweest en zijn in het bijzonder benieuwd of dit de gemeenteambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de afhandeling van paspoortaanvragen en de uitgifte van paspoorten betreft. Zijn deze laatste medewerkers in de ontwerpregeling opgenomen?
Antwoord op vraag 1
In de ontwerpregeling zijn functies bij gemeenten op het gebied van handhaving van de openbare orde opgenomen. Het gaat om medewerkers die de burgemeester ondersteunen bij het uitvoeren van taken op het terrein van openbare orde en bestuursrechtelijke handhaving van de rechtsorde en die in die hoedanigheid toegang hebben tot gevoelige informatie. Daarnaast zijn functies opgenomen waarbij er sprake is van integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur op basis van de Wet Bibob.
In de ontwerpregeling zijn de gemeenteambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de afhandeling van paspoortaanvragen en de uitgifte van paspoorten niet opgenomen. Ik onderzoek samen met de Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering de mogelijkheid van een VOG politiegegevens voor deze functies.
Vraag 2
De leden van de VVD-fractie maken zich zorgen over de toenemende druk vanuit drugscriminelen op douanepersoneel, waarbij er nu onder andere in de Rotterdamse Haven actiever wordt gescreend op corruptie. De Minister heeft aangegeven dat er al een aantal functies van de douane in aanmerking komt voor een VOG P screening. Worden die functies met deze ontwerpregeling uitgebreid en blijft de Minister in gesprek met de Staatssecretaris Toeslagen en Douane om regelmatig te bezien of er aanvullende functies bij de douane ook in aanmerking zouden moeten komen voor een VOG P screening?
Antwoord op vraag 2
Sinds 1 juli 2022 is voor een groot aantal functies bij de douane een VOG politiegegevens verplicht. De douane heeft op basis van risico's een groep functies aangewezen voor VOG politiegegevens naast de VOG en AIVD-screening. De douane heeft aangegeven in het derde kwartaal van 2023 de werking van de VOG politiegegevens bij de douane te evalueren. Daarnaast heeft de douane de wens om de functies voor VOG politiegegevens uit te breiden en ook periodiek te gaan screenen. Dit betreft ongeveer 1.680 functies. Samen met de huidige periodieke screening voor BOA's en de Verklaring van Geen Bezwaar voor vertrouwensfuncties zou het totaalaantal functies dat periodiek gescreend wordt op ongeveer 4.500 functies (op het totaal van ongeveer 6.000 douanemedewerkers) uitkomen. Hier is echter instemming van de vakbonden voor nodig. Ik blijf hierover in gesprek met de Staatssecretaris Toeslagen en Douane.
Vraag 3
De leden van de VVD-fractie lezen in de bijgevoegde beslisnota dat Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) de Minister heeft gevraagd de Regeling op enkele punten te wijzigen. Daarop geeft de Minister aan enkele functies bij DJI aan de ontwerpregeling toe te voegen en te verwijderen. Kan de Minister aangeven om welke functies het hier gaat? Welke functies worden verwijderd, en kan de Minister toelichten waarom een VOG P screening eerst noodzakelijk werd geacht en nu niet meer?
Antwoord op vraag 3
De wijziging van aangewezen functies bij DJI is het gevolg van een reorganisatie. Hierdoor zijn functietitels gewijzigd en zijn functietitels komen te vervallen. De functies «detentie inrichtingsbeveiliger», «detentie inrichtingsbeveiliger receptie ingeslotenen» en «detentie inrichtingswerker» vervallen omdat de benamingen van deze functies zijn omgezet naar «complexbeveiliger» en «penitentiaire inrichtingswerker», welke functies al zijn aangewezen. De benaming van de functie «detentie inrichtingswerker gezinsvervangende voorziening» is gewijzigd in «detentietoezichthouder gezinsvervangende voorziening». De functie is inhoudelijk ongewijzigd gebleven.