Verzoek om een reactie van de minister van VWS te ontvangen op het bericht: ‘Helft IZA-deadlines is nu al niet gehaald’.
Brief lid / fractie
Nummer: 2023D09431, datum: 2023-03-09, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1
Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: J.A.M.J. van den Berg, Tweede Kamerlid (Ooit CDA kamerlid)
Onderdeel van zaak 2023Z04045:
- Indiener: J.A.M.J. van den Berg, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2023-03-09 14:00: Procedurevergadering VWS (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Preview document (🔗 origineel)
Van: Berg, J. van den
Verzonden: woensdag 1 maart 2023
Aan: Commissie VWS
Onderwerp: RvW PV VWS
Beste griffier, graag zou ik onderstaand voor RvW voor PV willen aanmelden; graag ontvang ik een reactie van de minister. Hartelijke groet, Joba
Helft IZA-deadlines is nu al niet gehaald
De uitvoering van het Integraal Zorgakkoord (IZA) begint met vertragingen. Zes van de twaalf doelen die op 1 januari 2023 gereed hadden moeten zijn, zijn nog niet af. Van drie projecten is de status onduidelijk, drie zijn afgerond.
Beeld: iStock
Vorig jaar 16 september is de moeder aller akkoorden gesloten: het Integraal Zorg Akkoord, ondertekend door zestien zorgpartijen. De laatste partij, de Landelijke Huisartsen Vereniging, tekende met een vertraging van een halfjaar.
Tal van deadlines hebben de partijen zich gesteld die uiteindelijk moeten leiden tot het hogere doel: door samenwerking de zorg toegankelijk houden. Enkele gehoopte resultaten zijn: kortere wachtlijsten in de ggz, verschuiving van zorg naar het sociaal domein, regionale concentratie van acute zorg en landelijke organisatie van cruciale ggz-functies. Het halen van deadlines blijkt nu al lastig te zijn. Behalve voor de huisartsen: juist zij hebben hun eerste doelen al gehaald.
Passende zorg
De basis voor het hele zorgakkoord is ‘passende zorg’. Hiermee moet overbehandeling worden voorkomen. Passende zorg is gebaseerd op professionele richtlijnen en kwaliteitsstandaarden en is uitkomstgericht. Het begrip gaat zelfs verder dan zorg alleen en raakt ook het sociaal domein. In de huisartsenzorg en de ggz ligt naar schatting 30 procent van de zorgvragen niet op het terrein van de zorg maar in het sociaal domein. Er zal dus, zo hopen de zorgpartijen, een verschuiving optreden de zorg uit.
Op initiatief van het Zorginstituut zorgen de betrokken veldpartijen voor concretisering van het Kader Passende Zorg, zodat het onder meer voor richtlijnontwikkeling, de inrichting van passende praktijken, en de contractering voor 2024 geschikt is. Het Kader passende zorg had gereed moeten zijn op 1 januari 2023 maar of dat intussen in voldoende mate is gebeurd, is onduidelijk.
Regioplannen
Voor het organiseren van de juiste zorg op de juiste plek is regionale en lokale samenwerking nodig. Niet alleen binnen het zorgdomein, maar ook tussen het gemeentelijk domein en het zorgdomein is samenwerking van belang om de gezondheid en welzijn van mensen te bevorderen en (zwaardere) zorg te voorkomen.
De opstelling van regiobeelden en regioplannen gebeurt in drie stappen: het opstellen van criteria, herijking van reeds bestaande regiobeelden en het opstellen van een regioplan, inclusief doelstellingen en acties. Partijen spraken af de criteria eind 2022 bestuurlijk vast te stellen. Dit is met een vertraging van drie weken gebeurd op 19 januari 2023.
Eerstelijns zorg
Er zou allereerst een Visie op de eerstelijnszorg 2030 moeten komen en die zou eind 2022 gereed zijn. De Patiëntenfederatie, LHV, InEen, ZN, Actiz, V&VN, Zorgthuisnl werken hier aan, samen met KNMP, KNGF, PPN, Verenso, NVAVG en de VNG. Op dit moment is de conceptversie af. VWS verwacht de definitieve Visie ‘ergens dit voorjaar’.
De Leidraad meer tijd voor de patiënt (MTVDP) is voltooid. Implementatie en financiering van MTVDP is gestart en het invoertraject is tijdens onderhandelingen tussen huisartsen en zorgverzekeraars ingekort tot een jaar. De NZa zegt dat huisartsen ’meer tijd voor de patiënt’ kunnen aanvragen. ‘Als ze voldoen aan de voorwaarden, krijgen ze extra geld van de verzekeraar. Dit is een voorwaarde, opgenomen in het IZA. In de contractering is dit echter nog niet gebeurd omdat de LHV en zorgverzekeraars werken aan een implementatieplan. Als het meezit, kunnen huisartsen per 1 april aanspraak op de nieuwe tarieven.’ De NZa heeft tot taak een Advies structurele bekostiging en contractering MTVDP uit te brengen. Dit advies moet op 1 juli dit jaar gereed zijn.
Het streven was om het herijkte en gedifferentieerde NZa-tarief voor de anw-zorg door huisartsen per 1 januari 2023 in te voeren. Dat is niet gelukt. De NZa laat weten dat de herijkte en gedifferentieerde anw-tarieven al wel in de regelgeving zijn ingevoerd per 1 januari 2023. Het streven is nu 1 april.
Digitalisering
Het opstellen van een Nationale visie en strategie over elektronische gegevensuitwisseling in de zorg onder regie van VWS heeft de deadline niet gehaald. De Visie komt in het eerste kwartaal van 2023.
De ‘gedragen visie op de aansluiting tussen pgo’s en portalen’ is er ook nog niet.
Uitkomstgerichte zorg
De kwaliteitsregistraties in de medisch-specialistische zorg zouden per 1 januari 2023 zijn overgeheveld naar Zorgverzekeraars Nederland als centrale financier. Volgens een woordvoerder is de overheveling bezig, maar nog niet afgerond.
Pakketbeheer
De toets op het basispakket wordt verbeterd en verbreed in lijn met het kader passende zorg. Volgens het Zorginstituut is dit gestart en is dit een blijvend proces van aanpassing aan passende zorg.
Het Plan van aanpak dure geneesmiddelen laat ook op zich wachten. Er wordt nog over vergaderd.