Strategische Agenda Flevoland
Nationale Omgevingsvisie
Brief regering
Nummer: 2023D09869, datum: 2023-03-10, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-34682-153).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: H.M. de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
- Strategische Agenda Flevoland deel I: Perspectief, ontwikkelpijlers en opgaven
- Beslisnota bij Kamerbrief inzake Strategische Agenda Flevoland
- Strategische Agenda Flevoland deel II: Uitvoeringsagenda
Onderdeel van kamerstukdossier 34682 -153 Nationale Omgevingsvisie.
Onderdeel van zaak 2023Z04223:
- Indiener: H.M. de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2023-03-14 15:40: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2023-03-23 11:30: Procedurevergadering commissie Binnenlandse Zaken (Procedurevergadering), vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2023-05-11 10:00: Ruimtelijke Ordening (Commissiedebat), vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2023-05-17 13:50: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 |
34 682 Nationale Omgevingsvisie
Nr. 153 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENING
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 10 maart 2023
Met deze brief informeer ik uw Kamer over de Strategische Agenda Flevoland, de relatie met het programma NOVEX, het provinciaal startpakket fysieke leefomgeving en het beoogde vervolgproces.
De nog jonge provincie Flevoland heeft de afgelopen periode een grote ontwikkeling meegemaakt en staat voor een aantal grote transities de komende decennia. Uitdagingen op het terrein van water en bodem, wonen, werken, mobiliteit, energie, landelijk gebied en sociale cohesie zijn genoegzaam bekend en erkend. Dit vraagt om een gezamenlijke aanpak Rijk – regio, een aanpak waarvoor de samenwerking gezocht is in een strategische agenda. Over de hoofdlijnen van deze agenda hebben Rijk en regio een Ontwikkelingsperspectief (Strategische Agenda deel I) en een Uitvoeringsagenda (Strategische Agenda deel II) opgesteld. In de Uitvoeringsagenda zijn afspraken uit lopende trajecten zoals het BO MIRT en Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) opgenomen, aangevuld met nieuwe afspraken. Veel van de aanvullende afspraken hebben nog een procesmatig karakter. De komende tijd zullen deze nader worden uitgewerkt en aangevuld. Met deze versie van de Strategische agenda gaat de regio in gesprek met de achterban.
Ik heb uw Kamer eerder geïnformeerd1, 2 over de grote urgente opgaven in het ruimtelijk domein in Nederland. Opgaven die strijden om de schaarse ruimte in ons land. Dat vraagt om scherper inzicht in de nationale opgaven, de wijze waarop zij doorwerken per provincie, slimme combinaties die zijn te maken en eventueel noodzakelijke keuzes. Dit is in een notendop het programma NOVEX zoals dat inmiddels is gestart. In die aanpak heb ik de provincies uitgenodigd te komen met een ruimtelijk voorstel als basis voor een later te sluiten ruimtelijk arrangement. Vooruitlopend op deze brieven is in Flevoland al gestart met het nadenken over de ruimtelijke opgaven. Het samenkomen van alle ruimtelijke opgaven leidt tot waardevolle gesprekken en het gefundeerd maken van keuzen. Hier is de Strategische Agenda Flevoland uit voortgekomen, een proeftuin voor de NOVEX-aanpak. Maar de vruchten kunnen pas worden geplukt nadat een volwaardig ruimtelijk voorstel is gedaan. Zo zullen bepaalde inrichtingsprincipes uit het Startpakket NOVEX nog duidelijker doorwerking moeten krijgen op hun consequenties. Ook de provincie Flevoland pakt de handschoen op te komen tot een volwaardig ruimtelijk voorstel conform het Startpakket NOVEX. Ik zie het voorstel dan ook met vertrouwen tegemoet gelet op de samenwerking die we nu gestalte hebben gegeven.
Met deze (strategische) agenda zetten we de eerste stappen in een meerjarige gezamenlijke inzet van het Rijk, de provincie Flevoland, de 6 gemeenten in Flevoland en het Waterschap Zuiderzeeland, om te komen tot een leefbare fysieke leefomgeving.
De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening,
H.M. de Jonge