[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie over bericht 'Continurooster op basisschool schaadt eetgedrag kinderen'

Primair Onderwijs

Brief regering

Nummer: 2023D10507, datum: 2023-03-16, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31293-661).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31293 -661 Primair Onderwijs.

Onderdeel van zaak 2023Z04471:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

31 293 Primair Onderwijs

Nr. 661 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 maart 2023

Hierbij stuur ik u de reactie op het verzoek van de commissie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 14 februari 2023 naar aanleiding van het NRC-artikel «Continurooster op basisschool schaadt eetgedrag kinderen» van 7 februari 2023.

Ook ik vind goede voeding en voldoende tijd om te eten voor kinderen belangrijk. Het is een basisvoorwaarde om tot leren te kunnen komen. In dat verband wijs ik ook graag op onze inzet op het project schoolmaaltijden, dat dit jaar wordt gerealiseerd op scholen waar dat het hardst nodig is.1 We blijven dan ook aandacht vragen voor voldoende en gezonde voeding voor leerlingen.

Floor Scheffers deelt in het NRC-artikel haar zorgen over de effecten van een continurooster op de beschikbare tijd voor leerlingen en leraren om te lunchen en op het effect dat dat heeft op de gezondheid van leerlingen. Veel scholen en ouders vinden het prettig dat leerlingen tussen de middag op school blijven. Dat gebeurt veelal in het kader van een continurooster. Ook bij een continurooster is het belangrijk om voldoende tijd te hebben om te lunchen om goed te kunnen leren en om goed les te kunnen geven.

Het is aan de school om, in overleg met ouders via de medezeggenschap, te bepalen of zij de leerlingen wil verplichten in de pauze op school te blijven en of men de pauze mee wil laten tellen als onderwijstijd.2 De medezeggenschapsraad heeft dus nadrukkelijk instemming op het beleid op dit onderwerp.3 In de wet is verder bepaald dat onderwijsactiviteiten evenwichtig over de dag verdeeld moeten zijn (Wpo art. 8, lid 7 onder c.). De inspectie houdt toezicht op naleving van de bepalingen over onderwijstijd.

Scholen hebben dus vrijheid om zelf te bepalen hoe zij de onderwijstijd inrichten en om daarbij ook voldoende tijd in te plannen voor lunch en zij doen dit altijd in overleg met de medezeggenschapsraad. Ik heb er vertrouwen in dat het gesprek hierover op scholen plaatsvindt en dat scholen hun onderwijs zo inrichten dat leerlingen en leraren voldoende ruimte hebben om te eten. Bij zorgen hierover vraag ik ouders contact te zoeken met de medezeggenschapsraad. Ook zullen mijn ambtenaren en ik blijvend aandacht vragen voor voldoende tijd voor gezonde voeding.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,
A.D. Wiersma


  1. Kamerstuk 36 200-VIII-139.↩︎

  2. Informatie inspectie over onderwijs- en lunchtijd: https://www.onderwijsinspectie.nl/onderwerpen/onderwijstijd/onderwijstijd-in-het-basisonderwijs/lunchtijd-en-onderwijstijd#:~:text=Tijdens%20een%20schooldag%20krijgen%20kinderen,principe%20niet%20onder%20de%20onderwijstijd.↩︎

  3. Wet medezeggenschap op scholen, artikel 13, lid 1 onder f. en h.↩︎