[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Publieksmonitor Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld

Seksuele intimidatie en geweld

Brief regering

Nummer: 2023D11733, datum: 2023-03-22, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-34843-70).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 34843 -70 Seksuele intimidatie en geweld.

Onderdeel van zaak 2023Z04940:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

34 843 Seksuele intimidatie en geweld

Nr. 70 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP EN VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 maart 2023

Een samenleving waarin op een gelijkwaardige en respectvolle manier met elkaar wordt omgegaan. Waarin we elkaars grenzen en wensen herkennen, erkennen en respecteren. Voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld is in onze samenleving geen plaats.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld is een groot maatschappelijk probleem; de omvang van de problematiek is pijnlijk duidelijk geworden. Het kabinet is dan ook doordrongen van de ernst en urgentie van dit probleem en heeft daarom in januari jl. het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld (hierna: NAP) gelanceerd1. Daarnaast is per april 2022 Mariëtte Hamer aangesteld als onafhankelijk regeringscommissaris.

In het kader van het NAP is de publieksmonitor seksueel grensoverschrijdend gedrag uitgevoerd. Met deze brief doen wij uw Kamer de rapportage van de publieksmonitor seksueel grensoverschrijdend gedrag toekomen.2 Voor het commissiedebat Integrale aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag op 24 mei 2023 ontvangt uw Kamer een brief met een beleidsreactie op deze publieksmonitor.

Dit onderzoek is uitgevoerd door I&O Research in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ten behoeve van het NAP. De bekendheid met het thema, het gevoel van urgentie en de bespreekbaarheid en eigen acties rond seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn uitgevraagd onder 2.700 respondenten. Hoofdvraag in het onderzoek was welke sentimenten er in Nederland leven met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag en welke kenmerken van verschillende groepen mensen te koppelen zijn aan deze sentimenten.

De uitkomsten van het onderzoek zullen worden gebruikt als één van de bouwstenen om de effecten van het NAP te evalueren. Daarnaast helpen de onderzoeksuitkomsten om verschillende doelgroepen te identificeren en zo aanknopingspunten te vinden voor gerichte en effectieve publiekscommunicatie.

De Tweede Kamer wordt jaarlijks geïnformeerd over de voortgang van het actieprogramma.

Het actieprogramma is een belangrijke stap in het tegengaan van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Tegelijkertijd is er een lange adem nodig om de beoogde cultuurverandering te bereiken. Het actieprogramma blijft daarom in ontwikkeling, waarbij we steeds bekijken of we op de goede weg zitten.

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
R.H. Dijkgraaf

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
C.E.G. van Gennip


  1. Kamerstuk 34 843, nr. 67.↩︎

  2. Zie bijlage.↩︎