[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Uitstel beantwoording vragen van de leden Wassenberg en Teunissen over de verlengde VN-sessie over het wereldzeeënverdrag

Mededeling (uitstel antwoord)

Nummer: 2023D12258, datum: 2023-03-24, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20222023-1997).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van zaak 2023Z02993:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023 Aanhangsel van de Handelingen
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

1997

Vragen van de leden Wassenberg en Teunissen (beiden PvdD) aan de Ministers van Buitenlandse Zaken en voor Natuur en Stikstof over de verlengde VN-sessie over het wereldzeeënverdrag (ingezonden 20 februari 2023).

Mededeling van Minister Hoekstra (Buitenlandse Zaken), mede namens de Minister voor Natuur en Stikstok (ontvangen 24 maart 2023).

Vraag 1

Klopt het dat van 20 februari tot en met vrijdag 3 maart een verlengde, en mogelijke laatste, sessie over het VN-wereldzeeënverdrag plaatsvindt, die zal gaan over de bescherming en het duurzame gebruik van marine biodiversiteit van de oceaangebieden buiten de nationale jurisdictie?

Vraag 2

Klopt het dat Nederland zich, als lid van de High Ambition Coalition, in samenspraak met de EU tot taak heeft gesteld om in het VN-wereldzeeënverdrag instrumenten op te nemen, die de bescherming en het duurzame gebruik van marine biodiversiteit garanderen en die de oceanen moet behoeden voor de ongekende druk op het zeemilieu vanuit onder andere de visserij-, mijnbouw- en scheepvaartbelangen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, over welke instrumenten gaat het hier en welke instrumenten zijn voor Nederland essentieel?

Vraag 3

Bent u er mee bekend dat de Europese visserijsector voorstelt dat er in het VN-wereldzeeënverdrag geen maatregelen komen, die geregeld zijn via Regional fisheries management organisations (RFMO’s)?1 Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat vindt u hiervan?2

Vraag 4

Bent u er mee bekend dat de RFMO's alleen gaan over visserij-maatregelen, zoals vangstlimieten, en niet echte biodiversiteits- en klimaatoverwegingen meenemen?

Vraag 5

Bent u er mee bekend dat de Europese visserijsector suggereert dat milieueffectbeoordelingen niet vereist zijn voor vaartuigen die onder beheersmaatregelen van RFMO’s vallen? Wat vindt u daar van?

Vraag 6

Deelt u de mening dat het VN-wereldzeeënverdrag de facto geen effect zal hebben op oceaanbeheer, als er in dat verdrag geen mechanismen worden ingebouwd die de druk van visserij kan beïnvloeden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke mechanismen zal Nederland voorstellen of eisen om te garanderen dat het VN- wereldzeeënverdrag besluiten van RFMO's kan beïnvloeden?

Vraag 7

Kunt u deze vragen vóór het einde van de sessie, uiterlijk op 1 maart 2023 beantwoorden?

Mededeling

De schriftelijke vragen van de leden Wassenberg en Teunissen (beiden PvdD) over de verlengde VN-sessie over het wereldzeeënverdrag kunnen met het oog op een zorgvuldige en volledige beantwoording niet binnen de gebruikelijke termijn worden beantwoord. Mede namens de Minister voor Natuur en Stikstof, informeer ik u dat er meer tijd nodig is vanwege de benodigde interdepartementale afstemming. Het streven is de antwoorden zo spoedig mogelijk aan uw Kamer te doen toekomen.


  1. Regional Fisheries Management Organisations: internationale organisaties die visserij op de oceanen beheren.↩︎

  2. The Fishing Daily, «New Treaty for High Seas must respect international fisheries management», 9 februari 2023, https://thefishingdaily.com/latest-news/new-treaty-for-high-seas-must-respect-international-fisheries-management/↩︎