Inbreng verslag van een schriftelijk overleg over de geannoteerde agenda informele Milieuraad 18 en 19 april 2023 (Kamerstuk 21501-08-896)
Milieuraad
Inbreng verslag schriftelijk overleg
Nummer: 2023D14320, datum: 2023-04-05, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2023D14320).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: T.C. (Tjeerd) de Groot, voorzitter van de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat (Ooit D66 kamerlid)
- Mede ondertekenaar: N. Wiendels, adjunct-griffier
Onderdeel van zaak 2023Z05299:
- Indiener: V.L.W.A. Heijnen, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat
- Volgcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken
- Volgcommissie: vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (2017-2024)
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2023-04-04 15:50: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2023-04-05 10:15: Procedurevergadering Infrastructuur en Waterstaat (Procedurevergadering), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- 2023-04-05 12:00: Informele Milieuraad op 18 en 19 april 2023 (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
Preview document (🔗 origineel)
2023D14320 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG
Binnen de vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat hebben verschillende fracties de behoefte om vragen en opmerkingen voor te leggen aan de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat over de informele Milieuraad op 18 en 19 april 2023 (Kamerstuk 21 501-08, nr. 896)
De voorzitter van de commissie,
Tjeerd de Groot
Adjunct-griffier van de commissie,
Wiendels
I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties
Inhoudsopgave | |
Inleiding | 2 |
VVD-fractie | 2 |
D66-fractie | 3 |
PvdD-fractie | 4 |
BBB-fractie | 4 |
Inleiding
De leden van de VVD-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de geannoteerde agenda van de informele Milieuraad 18 en 19 april 2023 (hierna: informele Milieuraad) en de brief van de Staatssecretaris. Deze leden hebben daar nog enkele vragen over.
De leden van de D66-fractie hebben met interesse kennisgenomen van de geannoteerde agenda van de informele Milieuraad. Hierover hebben deze leden nog enkele vragen.
De leden van de Partij voor de Dieren-fractie hebben kennisgenomen van de stukken en hebben nog enkele vragen over de herziening van de REACH-verordening. De herziening van de REACH-verordening staat niet op de agenda, maar deze vragen kunnen niet wachten tot de formele Milieuraad in juni.
Het lid van de BBB-fractie heeft kennisgenomen van de brief van de Staatssecretaris betreffende de informele Milieuraad. Dit lid heeft nog wel een vraag.
VVD-fractie
In de geannoteerde agenda lezen de leden van de VVD-fractie dat de Staatssecretaris de volgende aspecten belangrijk vindt en meeneemt in het gesprek over de groene transitie: een sterke en eerlijke interne markt; het waarborgen van een gelijk speelveld; een open economie en internationale samenwerking; een dynamische en wendbare beroepsbevolking; EU-lidstaten met gezonde overheidsfinanciën; het verminderen van regeldruk en administratieve lasten; en samenhang tussen de diverse Europese initiatieven op klimaat, energie, circulaire economie en biodiversiteit. Deze leden onderschrijven deze uitgangspunten. Deze leden vragen zich af welke aandachtspunten de Staatssecretaris nog meer ziet en wat de staatsecretaris doet om die samenhang te bereiken.
De leden van de VVD-fractie vragen zich daarnaast af op welke manier voldoende aandacht gegeven wordt aan het verloop van de transities. Is de Staatssecretaris bereid te onderzoeken in hoeverre er sprake is van een gelijk speelveld, en in hoeverre regeldruk en administratieve lasten in de lidstaten verschillen?
De leden van de VVD-fractie vragen aan de Staatssecretaris hoe zij ervoor gaat zorgen dat bedrijven die belangrijk zijn voor een circulaire economie zich in de Europese Unie (EU) of Nederland vestigen en niet in China en/of de Verenigde Staten. Ook willen deze leden graag van de Staatssecretaris weten welke producten en sectoren volgens haar van strategisch belang zijn binnen een circulaire economie in Nederland. En wat is de inzet van de Staatssecretaris daarop? Hoe ziet de Staatssecretaris de strategie als het gaat over de geopolitieke verhoudingen ten aanzien van een circulaire economie, bijvoorbeeld binnen de chemiesector? Hoe verhouden de uitgangspunten «open economie» en «internationale samenwerking» zich tot een meer zelfvoorzienend en onafhankelijk Europa, zoals met genoemde maatregelen betracht wordt?
De leden van VVD-fractie lezen dat een akkoord bereikt is tussen de Raad en Europees Parlement op FuelEU Maritime. Schepen moeten hun broeikasgasemissies verminderen, walstroomvoorzieningen gebruiken en hernieuwbare brandstoffen opnemen in hun energiemix. Wordt tijdens de informele Milieuraad besproken hoe omgegaan moet worden met de uitdagingen rond de beschikbaarheid van specifieke hernieuwbare brandstoffen, zoals e-fuels, die vooral voor zee- en luchtvaart moeten worden ingezet? Is de samenwerking tussen de verschillende Europese havens voor het implementeren van de walstroomvoorziening en het gebruik van hernieuwbare brandstoffen onderwerp van gesprek, en welke richting kiest de Staatssecretaris in deze samenwerking?
De leden van de VVD-fractie lezen dat de Staatssecretaris ervaringen met betrekking tot een circulaire economie zal delen en daarbij zal benoemen dat innovatieve bedrijven van belang zijn om die economie vorm te geven. Is de Staatssecretaris bereid om tijdens de informele Milieuraad ook aandacht te vragen voor de belemmeringen waar deze innovatieve bedrijven in Nederland tegenaan lopen, zoals het verkrijgen van vergunningen om grondstoffen, voorheen afval, te mogen verhandelen of het feit dat regels voor voedselveiligheid in de Verenigde Staten meer ruimte bieden voor hergebruik dan in Europa?
D66-fractie
De leden van de D66-fractie lezen dat tijdens deze informele Milieuraad bewindspersonen en deelnemers uit het bedrijfsleven worden gevraagd hun ervaringen te delen op het gebied van het versnellen van de groene transitie. Wat zal hier precies de inbreng van de Staatssecretaris zijn namens Nederland? In de geannoteerde agenda staat dat de Staatssecretaris hier vooral in zal gaan op circulaire economie. Op welke manier zal de Staatssecretaris het ruimtelijke vraagstuk, wat komt kijken bij een overgang naar een circulaire economie, onder de aandacht brengen bij de Europese collega’s? Ziet de Staatssecretaris hier mogelijkheden om op Europees niveau samen te werken en hoe is de Staatssecretaris van plan daar opvolging aan te geven? Hoe is de Staatssecretaris van plan om ook in de toekomst vorm te blijven geven aan de Europese koplopersrol van Nederland op het gebied van de circulaire economie?
De leden van de D66-fractie lezen dat er op het gebied van textiel veel gebeurt in Europees verband. Wat is de Nederlandse inzet bij het verder uitwerken van de wetgevingsvoorstellen onder de textielstrategie? Ziet de Staatssecretaris ruimte om in de uitwerking van de wetgevingsvoorstellen het ambitieniveau te verhogen? Is de Staatssecretaris van plan om ook op Europees niveau te pleiten voor het tegengaan van kleding gemaakt van fossiele bronnen (polyester) en tegen het mengen van verschillende stoffen wat recycling nagenoeg onmogelijk maakt?
De leden van de D66-fractie hebben nog enkele vragen over het versterken van het concurrentievermogen van lidstaten in de groene transitie. De Staatssecretaris geeft aan dat de Europese inzet zich richt op het verminderen van regeldruk en administratieve lasten. Het is goed dat de Staatssecretaris daarbij focust op de interactie tussen de diverse Europese initiatieven. Kan de Staatssecretaris verduidelijken wat de inzet hierop zal zijn?
De leden van de D66-fractie hebben onlangs kennisgenomen van het bericht dat bureaucratie de verduurzamingsambities van veel Nederlandse bedrijven belemmert1. Bij het verduurzamen van bedrijven, producten en productieprocessen lopen ondernemers – groot en klein – aan tegen dure financiering, onduidelijke regelgeving en subsidiepotjes die net niet aansluiten. Ook binnen Nederland zelf moet er op het gebied van de groene transitie dus worden gewerkt aan het verminderen van regeldruk en administratieve lasten daaromtrent. Op welke manier hangt dit samen met de Europese inzet van de Staatssecretaris? Op welke manier wordt besluitvorming doorvertaald naar door Nederland in te zetten middelen? Kan de Staatssecretaris duiden wat het effect is van de versoepeling van de staatssteunregels binnen de Net Zero Industry Act? Op welke manier draagt dit bij aan het Nederlandse beleid en hoe zet de Staatssecretaris in op het verbeteren van het concurrentievermogen? Is daarbij oog voor de al bestaande zorgen om bureaucratie in de groene transitie?
De leden van de D66-fractie merken op dat in 2021 de Europese Commissie haar voorstel voor het tegengaan van milieucriminaliteit presenteerde. Nu ook de Raad en het Europees Parlement hun posities duidelijk hebben gemaakt, kunnen de trilogen beginnen. Is de Staatssecretaris het met deze leden eens dat milieucriminaliteit passend moet worden bestraft zodat milieucriminaliteit nooit loont? Hoe kijkt de Staatssecretaris naar de verschillen tussen de voorstellen van het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Raad? Hoe kijkt de Staatssecretaris naar het verschil in maximumboetes?
Partij voor de Dieren-fractie
De leden van de Partij voor de Dieren-fractie vragen aandacht voor het belang om zo snel mogelijk menselijke en dierlijke blootstelling aan hormoonverstorende chemicaliën te verminderen. Hormoonverstorende chemicaliën, waaronder PFAS, zijn volop aanwezig in ons leefmilieu en worden in verband gebracht met ernstige nadelige gezondheidseffecten. Groepen zoals zwangere vrouwen en kinderen zijn extra vatbaar voor de effecten van hormoonontregeling. Dat betekent dat actie die nu wordt ondernomen schade aan toekomstige generaties kan voorkomen. Deze leden hebben vernomen dat er een voorstel ter herziening van de REACH-verordening klaarligt, maar dat er onenigheid bestaat over het tijdstip van de publicatie en dit daarom is vertraagd. Is de Staatssecretaris het met deze leden eens dat de herziening van de REACH-verordening zeer urgent is, om zo toxische en persistente stoffen zoals onder andere PFAS beter te reguleren? Is de Staatssecretaris het met deze leden eens dat een spoedige aanpak van de blootstelling aan schadelijke stoffen van groot belang is en dat er geen kans moet worden gemist om burgers tegen schadelijke stoffen te beschermen? Is de Staatssecretaris bereid om de voorzitter van de Europese Commissie per brief aan te sporen om het klaarliggende voorstel ter herziening van de REACH-verordening zo snel mogelijk te publiceren, uiterlijk vóór de zomer van 2023, zodat de herziening nog in de huidige ambtstermijn van de Europese Commissie afgerond kan worden? Zo nee, waarom niet?
BBB-fractie
Het lid van de BBB-fractie leest dat de Staatssecretaris van mening is dat het versterken van het lange termijn concurrentievermogen begint bij een sterk economisch fundament, zoals een sterke en eerlijke interne markt, het waarborgen van een gelijk speelveld, een open economie en internationale samenwerking. Wordt er hier ook rekening gehouden met de rol van overheidsaanbestedingen en op welke manier deze invloed hebben op oneerlijke concurrentie tussen sectoren van verschillende landen, zoals bijvoorbeeld te zien is bij de maritieme maakindustrie? En met welke inzet?
Financieel Dagblad, 29 maart 2023, «Bureaucratie is groot obstakel voor bedrijven die willen verduurzamen.».https://fd.nl/bedrijfsleven/1471498/weg-naar-verduurzaming-bedrijf-ligt-vol-obstakels-ied3cah5y3pu.↩︎