Suïcidepreventie - voorjaar 2023
Preventief gezondheidsbeleid
Brief regering
Nummer: 2023D15139, datum: 2023-04-11, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32793-690).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: M. van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Beslisnota bij Kamerbrief over Suïcidepreventie - voorjaar 2023
- Voortgang Derde Landelijke Agenda Suïcidepreventie; stavaza maart 2023
Onderdeel van kamerstukdossier 32793 -690 Preventief gezondheidsbeleid.
Onderdeel van zaak 2023Z06372:
- Indiener: M. van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2023-04-13 14:20: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2023-04-19 10:15: Procedurevergadering VWS (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2023-04-19 18:00: GGZ / Suïcidepreventie (Commissiedebat), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2023-05-11 14:00: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 |
32 793 Preventief gezondheidsbeleid
Nr. 690 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 11 april 2023
Met deze brief informeer ik uw Kamer over de voortgang van de Derde Landelijke Agenda Suïcidepreventie en ga ik in op de uitvoering van de motie1 van het lid Ceder c.s. over het stimuleren van lokaal suïcidepreventiebeleid voor jongeren en studenten.
Voortgang Derde Landelijke Agenda Suïcidepreventie
In opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) coördineert 113 Zelfmoordpreventie de uitvoering van de Derde Landelijke Agenda Suïcidepreventie. Bij de Derde Landelijke Agenda Suïcidepreventie hebben zich ruim 50 partijen aangesloten en zes departementen. Alle betrokkenen maken inmiddels twee jaar deel uit van de brede beweging die «Samen Minder Suïcide» is gaan heten.
In mijn brief van 7 juli 2022 heb ik uw Kamer over de resultaten van de Derde Landelijke Agenda Suïcidepreventie tot en met juni 2022 geïnformeerd (Kamerstuk 32 793, nr. 629). Bij deze brief is een overzicht bijgevoegd van de resultaten die sindsdien zijn gerealiseerd. De afgelopen periode zijn er goede resultaten behaald waaronder de lancering van de online «Vraag Maar Training» over suïcidepreventie bij jongeren, het implementeren van de STORM- aanpak in drie regio’s, het beschikbaar stellen en onder de aandacht brengen van workshops voor professionals die werken met mensen met schulden, de publicatie van de leidraad suïcidepreventie bij jongeren en de 1K Z1E J3- bankjescampagne waar ik bij de lancering van aanwezig was.
Uitvoering motie Ceder
Op 16 november 2022 (Handelingen II 2022/23, nr. 23, item 8) is door het lid Ceder c.s. een motie ingediend die het kabinet verzoekt om studentensteden en andere gemeenten met bovengemiddeld veel jongeren te stimuleren zo snel mogelijk lokaal suïcidepreventiebeleid voor jongeren en studenten te ontwikkelen en uit te voeren. Ik wil uw Kamer graag informeren op welke wijze aan deze motie invulling wordt gegeven.
Het is van groot belang dat het aantal suïcides en suïcidepogingen onder jongeren en studenten terug wordt gedrongen. Uit gegevens van de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie (CANS) blijkt dat de suïcidecijfers onder met name de leeftijdsgroep 20 tot 30 jaar verontrustend zijn. 113 Zelfmoordpreventie heeft daarom onderzoek uitgevoerd naar suïcide onder jongvolwassenen tussen 20–30 jaar2. Dit onderzoek draagt bij aan het gerichter kunnen inzetten van preventieve interventies voor deze groep. Gedeeltelijk zullen de in te zetten interventies overlappen met acties uit de Derde Landelijke Agenda Suïcidepreventie die een extra impuls krijgen.
Op 7 februari 2023 waren 37 partijen bij de bijeenkomst «In actie voor jongvolwassenen» die door 113 Zelfmoordpreventie is geïnitieerd. Voornamelijk gemeenten en partijen uit het onderwijs, de zorg en de sociaal- economische sector waren aanwezig. De aanwezige partijen hebben aangegeven met welke acties gericht op jongeren en jongvolwassenen zij bij willen dragen. De acties van de partijen zien op de volgende veranderdoelen:
– Brede mentale weerbaarheid versterken;
– Durven en leren praten over mentale problemen en suïcidale gedachten;
– Extra aandacht voor risicogroepen: doorvragen en helpen hulp zoeken;
– Effectieve zorg bieden bij suïcidaliteit.
Alle acties samen werken toe naar het doel om het aantal suïcides en suïcidepogingen onder jongeren en jongvolwassenen af te laten nemen.
Complementair hieraan zal 113 Zelfmoordpreventie voor de zomer een webinar organiseren samen met de VNG voor gemeentelijke bestuurders en beleidsmedewerkers. In de webinar informeert 113 Zelfmoordpreventie gemeenten onder meer over enkele wetenschappelijk onderbouwde interventies die inzetten op brede preventie en regionale netwerksamenwerking. Ook zal aandacht zijn voor de verbinding tussen preventie van suïcide en de beweging naar «de voorkant» die centraal staat in het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en het Integraal Zorgakkoord (IZA).
De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
M. van Ooijen