[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verlenging gecombineerde opgave 2023

Herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Brief regering

Nummer: 2023D16609, datum: 2023-04-18, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-28625-349).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 28625 -349 Herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

Onderdeel van zaak 2023Z07065:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

28 625 Herziening van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Nr. 349 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 april 2023

In de Gecombineerde Opgave doen boeren onder andere hun opgave voor de verschillende subsidies uit het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) en hun opgave voor de mestwetgeving. De openstellingsperiode voor de Gecombineerde Opgave loopt van 1 maart tot en met 15 mei, gelijktijdig met de jaarlijkse landbouwtelling. Door de introductie van nieuwe onderdelen is er bij boeren en adviseurs dit jaar de nodige onrust over het werk dat de opgave met zich brengt en over onvolkomenheden in gehanteerde kaarten. Gelet daarop heb ik besloten boeren en adviseurs meer tijd te geven door de periode van indiening dit jaar eenmalig te verlengen tot en met 15 juni 2023.

Achtergrond

Het invullen van de Gecombineerde Opgave vraagt dit jaar meer werk doordat:

− er een nieuwe periode van het GLB begonnen is, dat vraagt meer uitzoekwerk voor o.a. de aangepaste voorwaarden en nieuwe eco-regeling. De eco-regeling wordt daarbij als ingewikkeld ervaren;

− dit jaar voor het eerst de landschapselementen worden geregistreerd;

− boeren voor het eerst te maken krijgen met de bufferstroken uit zowel het GLB als de bufferstrokenregeling (mestwetgeving);

− er late besluitvorming in Brussel plaatsvond over het GLB-NSP en er late duidelijkheid was over de bufferstrokenregeling, waardoor er ook voor RVO beperkte tijd was voor de voorbereidingen en zij niet de gebruikelijke ondersteuning aan boeren konden geven

RVO-medewerkers hebben hard gewerkt om onder deze verschillende omstandigheden het Gecombineerde Opgavesysteem goed in te richten en een groot team aan klantcontact-medewerkers paraat te hebben. Desalniettemin zijn er uitdagingen geweest en bleken op momenten de systemen traag te zijn en was het klantcontact niet altijd bereikbaar. Zo was de site enige tijd onbereikbaar door een Ddos-aanval. Er is door RVO steeds maximaal ingezet om deze problemen zo snel mogelijk op te lossen. Niettemin blijft het een gegeven dat de systemen van RVO, zeker bij drukte, als traag kunnen worden ervaren vanwege de zwaardere belasting. Ik besef dat dit extra vervelend is voor aanvragers die, soms samen met een adviseur, zich hadden voorbereid en tijd gereserveerd om aan de opgave te werken.

Aanpak

Dit alles tezamen schetst een helder beeld: de GO vraagt dit jaar veel van onze boeren. Ik heb dan ook niets minder dan volledig begrip voor de frustratie die zij ervaren. Er komt al veel op hen af en daar komt dit complexe jaar van de Gecombineerde Opgave nog bovenop.

Daarom heeft mijn ministerie samen met RVO al lange tijd intensief contact met de sector om een vinger aan de pols te houden en waar mogelijk problemen op te lossen, bijvoorbeeld door zaken in de Opgave te wijzigen die het invullen makkelijker maken voor boeren. Dat is steeds zo snel mogelijk gedaan met het oog op verbetering van de ervaring voor de boer. Ik wil de sectorpartijen bedanken voor hun rol hierbij – de gesprekken waren en blijven constructief en ik zie er naar uit deze voort te zetten om de opgave van boeren waar mogelijk verder te verbeteren.

Toch blijft de opgave groot en blijf ik signalen ontvangen dat de sluitingsdatum van 15 mei voor een groep boeren niet haalbaar zal zijn. Daarbij dient het voorjaar zich laat aan en zullen de aanvragers drukke weken op het land toegenmoet gaan. Daarom heb ik in overleg met RVO besloten om de periode van de Gecombineerde Opgave met Ă©Ă©n maand te verlengen. De aanvraagperiode sluit op 15 juni 2023. Een maand uitstel geeft boeren meer tijd om een goede start met het GLB te maken en geeft de landbouw boekhoudbureau’s de gevraagde tijd om boeren te ondersteunen bij hun opgave.

Dit besluit heb ik niet licht genomen. Een verlenging heeft impact op de RVO organisatie. De processen worden aangepast waardoor de toch al hoge werkdruk toe neemt. Dit vraagt om prioritering van werkzaamheden. Werkzaamheden voor het GLB verschuiven in de tijd waardoor tijdige afronding van onderdelen onder druk komt. Het gaat dan in het bijzonder om controles met het oog op de tijdige betaling en voorbereidende werkzaamheden voor 2024. Met de verlenging blijft er voor het GLB minder tijd over voor het uitvoeren van de fysieke controles door de NVWA omdat de controleperiode korter wordt. Het gaat dan met name om controles die afhankelijk zijn van de periode van het groeiseizoen. Mitigerende maatregelen hiervoor worden nog in kaart gebracht.

Tot slot. In de laatste weken van de openstellingsperiode krijgt RVO traditioneel veel aanvragen te verwerken, waardoor de vraag naar de helpdesk stijgt en de wachttijden langer kunnen zijn. Ik roep daarom alle aanvragers op om waar het kan zo spoedig mogelijk de GO af te ronden zodat de verwachte piek aan het eind van de periode minder hoog zal zijn en aanvragers ook in die periode goed geholpen kunnen worden.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
P. Adema