[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Openbaarmaking rapporten herstelonderzoek kwaliteit Cornelius Haga Lyceum

Grondrechten in een pluriforme samenleving

Brief regering

Nummer: 2023D21540, datum: 2023-05-23, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29614-168).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29614 -168 Grondrechten in een pluriforme samenleving.

Onderdeel van zaak 2023Z08968:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

29 614 Grondrechten in een pluriforme samenleving

31 289 Voortgezet Onderwijs

Nr. 168 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 mei 2023

Hierbij informeer ik uw Kamer over de laatste ontwikkelingen rondom de Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO), het bevoegd gezag van het Cornelius Haga Lyceum (CHL).

Aanleiding

Vandaag zijn twee rapporten openbaar gemaakt van herstelonderzoek dat de Inspectie van het Onderwijs (hierna: de inspectie) in het eerste kwartaal van 2023 heeft uitgevoerd bij het schoolbestuur en op de school. Dit onderzoek had als doel om na te gaan of het bestuur en de school hebben voldaan aan de herstelopdrachten die voortkwamen uit het vorige onderzoek. Dat onderzoek, gepubliceerd in januari 2022, concludeerde dat het onderwijs op de drie afdelingen van CHL zeer zwak is. De inspectie heeft daarom onderzocht of de onderwijskwaliteit in het afgelopen jaar verbeterd is.

Toelichting

In het herstelonderzoek worden de afdelingen mavo en vwo van CHL voor de tweede keer als zeer zwak beoordeeld. De afdeling havo van CHL wordt als onvoldoende beoordeeld. De inspectie komt voor de havo tot een ander oordeel, omdat voor die afdeling voldoende gegevens beschikbaar waren om een oordeel te vellen over de onderwijsresultaten, hetgeen gunstig meeweegt in het eindoordeel. Voor de andere afdelingen waren – ook na aanvullend onderzoek – onvoldoende data beschikbaar om de onderwijsresultaten te kunnen beoordelen, waardoor deze niet mee kunnen wegen bij totstandkoming van het eindoordeel.

De inspectie constateert onder meer dat de begeleiding van leerlingen tekort schiet, dat er veel lessen uitvallen, dat er geen functionerend stelsel van kwaliteitszorg is en dat de schoolleiding de kwaliteit van het onderwijs onvoldoende bewaakt en bevordert. Op punten waar ditmaal lichte verbetering zichtbaar is, zoals het veiligheidsbeleid, zijn alsnog tekortkomingen geconstateerd.

Samenvattend concludeert de inspectie dat het bestuur en school in het afgelopen jaar niet is gelukt de onderwijskwaliteit substantieel te verbeteren, ondanks de extra bekostiging die SIO hiervoor eerder ontvangen heeft. Dit signaal vergroot de zorgen die ik al had over de onderwijskwaliteit bij CHL en de bestuurlijke vaardigheden bij SIO. Daar komt bij dat de leerlingaantallen teruglopen en de financiële situatie van het bestuur onverminderd zorgelijk is.

De inspectie gaat nu in gesprek met het bestuur om te bezien hoe voldaan kan worden aan de herstelopdrachten en hoe de CHL-leerlingen een duurzame toekomst geboden kan worden. Want de absolute prioriteit moet liggen bij de leerlingen. In hun belang wil ik mij ervoor inspannen dat zij op de kortst mogelijke termijn goed onderwijs krijgen. Ik zal zelf ook contact opnemen met het bestuur. Samen met de Inspectie zal ik bekijken welke interventies noodzakelijk zijn.

In het eerste kwartaal van 2024 zal wederom een herstelonderzoek plaatsvinden. In de tussenliggende tijd monitort de inspectie het in te zetten verbetertraject nauwgezet aan de hand van een toezichtplan en periodieke voortgangsgesprekken met het bestuur.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,
A.D. Wiersma