[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 zoekmachine] [wat is dit?]

Lijst van vragen, gesteld aan de regering, over het rapport Resultaten verantwoordingsonderzoek 2022 bij het Ministerie van Financiën en Nationale Schuld (Kamerstuk 36360-IX-2)

Jaarverslag en slotwet Ministerie van Financiën en Nationale Schuld 2022

Lijst van vragen

Nummer: 2023D22072, datum: 2023-05-24, bijgewerkt: 2024-05-23 14:40, versie: 3

Directe link naar document, link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2023D22072).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2023Z07604:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2023D22072 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Financiën heeft over de brief van de Algemene Rekenkamer van 17 mei 2023 inzake de Verantwoordingsonderzoek 2022 bij het Ministerie van Financiën en Nationale Schuld (Kamerstuk 36 360 IX, nr. 2) de navolgende vragen ter beantwoording aan het kabinet gesteld.

De voorzitter van de commissie,

Tielen

De adjunct-griffier van de commissie,

Lips

Nr Vraag
1 Wat heeft de taskforce financieel beheer bijgedragen aan verbetering van het financieel beheer bij het Ministerie van VWS?
2 In hoeverre is sprake van uitwisseling van best practices tussen de ministeries van EZK/SZW en van VWS?
3 Hoe wordt in het kader van goede besteding van middelen uit fondsen uitvoering gegeven aan de motie-Van Dijk (Kamerstuk 35 925, nr. 157)?
4 Hoe kan beter worden omgegaan met de stijging van tijdsdruk voor controle die de Algemene Rekenkamer constateert, en waar kan ruimte in de tijd worden gevonden?
5 Hoe staat het met de modernisering van de Comptabiliteitswet? Wat bedoelt de Minister van Financiën precies met de modernisering die nodig is en wat bedoelt de Algemene Rekenkamer hiermee?
6 Hoe staan de ontwikkelingen als krapte op de arbeidsmarkt, digitalisering, nieuwe eisen aan verslaglegging over duurzaamheid en crises in verhouding tot de constatering van de Algemene Rekenkamer dat de controle onder druk staat, onder andere de tijdsdruk, en hoe kan dit worden verbeterd?
7 Hadden economische schokken afgelopen jaren beter kunnen worden opgevangen als het financieel beheer beter zou zijn geworden?
8 Wat is naar (grove) schatting ongeveer de budgettaire derving door het feit dat er voor de schenk- en erfbelasting geldt dat er geen inzicht is in het nalevingsgedrag van belastingplichtigen?
9 Welke stappen gaat het kabinet zetten om inzicht te krijgen in het nalevingsgedrag wat betreft de schenk- en erfbelasting?
10 Voor welke (fiscale) regelingen geldt nog meer dat er geen inzicht is in het nalevingsgedrag?
11 Ziet het kabinet nog aanvullende opties om de doelmatigheid van fiscale regelingen beter in kaart te brengen?
12 Hoe kijkt het kabinet aan tegen het probleem waarbij specialisten niet in loondienst willen komen bij het Ministerie van Financiën/de Belastingdienst? Vindt het kabinet dat de uitzonderingsprocedure nog het meest logisch instrument is of ziet het kabinet andere opties?
13 Kan geschetst worden welke stappen het kabinet gaat ondernemen om het systeem wat betreft de omzetbelasting te moderniseren?
14 Bij welke andere belastingen speelt nog meer problematiek die lijkt op de problematiek die ontstaat door het verouderde systeem van de omzetbelasting?