Brief van het Presidium over de instelling van een nationaal burgerforum klimaat- en energiebeleid
Kabinetsaanpak Klimaatbeleid
Brief Presidium
Nummer: 2023D22272, datum: 2023-05-25, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32813-1232).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: V.A. Bergkamp, Voorzitter van de Tweede Kamer (Ooit D66 kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 32813 -1232 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid.
Onderdeel van zaak 2023Z09290:
- Indiener: V.A. Bergkamp, Voorzitter van de Tweede Kamer
- Voortouwcommissie: TK
- 2023-05-30 15:00: Stemmingen (Stemmingen), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 |
32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid
Nr. 1232 BRIEF VAN HET PRESIDIUM
Aan de leden
Den Haag, 25 mei 2023
Het Presidium heeft in zijn vergadering van 24 mei 2023 besloten in te stemmen met het verzoek van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat, brief d.d. 19 april 2023, om de bijgevoegde brief inzake de instelling van een nationaal burgerforum klimaat- en energiebeleid door te geleiden naar de Kamer.
De brief bevat een reactie op de op 4 juli 2022 binnengekomen brief van de Minister voor Klimaat en Energie, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), over de kabinetsinzet burgerfora bij klimaat- en energiebeleid (Kamerstuk 32 813, nr. 1084). De reactie is opgesteld door de leden van de voorbereidingsgroep bestaande uit leden van de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) en de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken.
Het Presidium verzoekt u in te stemmen met de doorgeleiding van deze brief aan het kabinet.
De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal,
Vera Bergkamp
BIJLAGE BRIEF VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT
Aan het Presidium
Den Haag, 19 april 2023
Op 4 juli 2022 heeft de Kamer een brief van de Minister voor Klimaat en Energie, mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), ontvangen over de kabinetsinzet burgerfora bij klimaat- en energiebeleid, waarin hij aangeeft dat het kabinet met de Kamer wil verkennen of, en zo ja hoe met burgerfora over klimaat- en energiebeleid aan de slag kan worden gegaan (Kamerstuk 32 813, nr. 1084). Naar aanleiding van deze brief heeft de vaste commissie voor Economische Zaken en Klimaat (EZK) een voorbereidingsgroep ingesteld die de opdracht kreeg om te verkennen of en, zo ja, hoe samen met het kabinet werk zou kunnen worden gemaakt van een nationaal burgerforum over klimaat- en energiebeleid.
De voorbereidingsgroep bestond in eerste instantie uit zes leden van de vaste commissie voor EZK, te weten de leden Erkens, Boucke, Bontenbal, Leijten, Koekoek en Kröger. Deze groep is later aangevuld met de leden Sneller en Strolenberg, twee leden uit de commissie voor Binnenlandse Zaken, omdat deze commissie is belast met nieuwe vormen van burgerparticipatie en democratische vernieuwing. Het lid Strolenberg is gedurende de werkzaamheden vervangen door het lid Simons.
In het kader van haar opdracht heeft de voorbereidingsgroep onderzoek gedaan door een aantal gesprekken te voeren met deskundigen en een analyse van het rapport van de adviescommissie Burgerbetrokkenheid bij klimaat (commissie-Brenninkmeijer) en aanverwante literatuur te maken. De bevindingen uit deze gesprekken en de analyse heeft de voorbereidingsgroep besproken in een eerste informeel overleg met de Minister voor Klimaat en Energie en de Minister van BZK op 8 februari 2023.
Op 5 april 2023 vond een tweede informeel overleg plaats over de mogelijke vraagstelling van het burgerforum en een aantal randvoorwaarden. Deze beide gesprekken resulteerden in grotendeels een gedeeld beeld van de randvoorwaarden voor een succesvol burgerforum.
Op 18 april 2023 heeft de voorbereidingsgroep aan de vaste commissie voor EZK verslag gedaan van haar werkzaamheden en heeft de commissie ingestemd met een voorstel voor een reactie van de Kamer op de brief van de Minister voor Klimaat en Energie van 4 juli 2022. Kortheidshalve komt het erop neer dat een burgerforum een waardevolle bijdrage kan zijn aan onze democratie. Tegelijk kan een niet goed georganiseerd burgerforum voor teleurstelling zorgen. Daarom wordt een aantal randvoorwaarden aan de opzet en uitvoering van zo’n burgerforum voorgesteld. Deze randvoorwaarden zijn:
• Kabinet en Kamer zijn het eens over het doel en de vraagstelling van het burgerforum.
• De Kamer krijgt instemmingsrecht op belangrijke onderdelen van het ontwerp.
• Kabinet en Kamer zullen niet inhoudelijk sturen. De ondersteuning van het burgerforum wordt belegd bij een onafhankelijk secretariaat.
• Wat betreft de opvolging van het burgerforum committeert het kabinet zich aan een motiveringsplicht en de Kamer aan een besprekingsplicht.
Bijgevoegd treft u aan een brief van de Kamer aan de Minister voor Klimaat en Energie in reactie op zijn brief d.d. 4 juli 2022.1 De brief bevat een nadere toelichting op deze randvoorwaarden.
Namens de vaste commissie voor EZK verzoek ik u de bijgevoegde brief aan de Minister voor Klimaat en Energie ter instemming aan de Kamer voor te leggen.
De voorzitter van de commissie,
Agnes Mulder
De griffier van de commissie,
Nava
Zie bijlage.↩︎