[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Voorstel van de leden Romke de Jong (D66) en Van Strien (VVD) voor een rondetafelgesprek over de economische gevolgen van de stikstofproblematiek

Brief lid / fractie

Nummer: 2023D22321, datum: 2023-05-25, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 1

Directe link naar document (.docx), link naar pagina op de Tweede Kamer site.

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2023Z09307:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


INITIATIEF RONDETAFELGESPREK / HOORZITTING

  1. Initiatiefnemer: Romke de Jong (D66) en Pim van Strien (VVD)

  2. Volgcommissie: LNV

  1. Rondetafelgesprek of hoorzitting? RTG

  1. Openbaar of besloten? Openbaar

  1. Onderwerp: Economische gevolgen van de stikstofproblematiek

  1. Doel, hoofd- en deelvragen:

Hoofdvraag: Wat zijn de effecten van de stikstofproblematiek op de economie, het bedrijfsleven en industrie?

Deelvragen:

  • Welke effecten heeft de stikstofproblematiek voor de economie, bijvoorbeeld uitblijvende investeringsbeslissingen, verlies aan werkgelegenheid en/of groeiplannen?

  • Welke uitdagingen ervaart de industrie in het realiseren van bedrijvigheid en het verduurzamen als gevolg van de stikstofproblematiek?

  • Wat merken bestuurders van de stikstofproblematiek in het aantrekken van nieuwe bedrijvigheid, industrie en het realiseren van verduurzamingsplannen voor deze bedrijven?

  • Hoe ziet de industrie/het bedrijfsleven/ de wetenschap, de kansen die innovatie biedt om uit de stikstofproblematiek te geraken?

  • Welke ruimte ziet de industrie/het bedrijfsleven/de wetenschap in bestaande en toekomstige regelgeving (NL en/of EU) om in dit kader te ontheffen voor stikstofvergunningen?

  1. Termijn plaatsvinden: Juni

  2. Blokindeling:

1. Bedrijfsleven

2. Industrie

3. Overheden, Onderzoek en Wetenschap

Opmerking bij punt 7:
Het aangeven van de eventuele blokken is voldoende. Het is niet nodig om hier al suggesties voor namen van genodigden in te invullen. Nadat de commissie heeft ingestemd met het voorstel tot het houden van een rondetafelgesprek/hoorzitting, zal via een separate emailprocedure aan de fracties worden gevraagd suggesties voor genodigden aan te leveren.

  1. Maximaal aantal genodigden (per blok): 3

  1. Tijdsduur per blok 1 uur

  2. Gebruik van een wetenschappelijke netwerkverkenning? Nee

    Opmerking bij punt 10:
    .

Een netwerkverkenning houdt in dat de wetenschapsorganisaties (De Jonge Akademie, KNAW, NFU, NWO, TNO en UNL) verkennen of er wetenschappers zijn die de commissie vanuit hun expertise kunnen informeren over het onderwerp. De Tweede Kamer werkt met deze organisaties samen onder de vlag van Parlement & Wetenschap. Een verkenning duurt 1,5 à 2 weken. Bij een verzoek om een netwerkverkenning is van belang de vraag aan de wetenschap duidelijk te formuleren: welke weten­schappelijke vraag wilt u beantwoord hebben; vanuit welke discipline? De staf kan u informeren over de mogelijkheden, of met u van gedachten wisselen over de formulering van de vraag.