[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Afrikastrategie 2023-2032

Afrika-beleid

Brief regering

Nummer: 2023D22963, datum: 2023-05-30, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29237-183).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29237 -183 Afrika-beleid.

Onderdeel van zaak 2023Z09575:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

29 237 Afrika-beleid

Nr. 183 BRIEF VAN DE MINISTERS VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING EN VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 mei 2023

Hierbij biedt het kabinet uw Kamer de Nederlandse Afrikastrategie 2023–2032 aan. Deze strategie komt tegemoet aan het voornemen van het kabinet uit het regeerakkoord om een gerichte Afrikastrategie op te stellen met als doelen een gelijkwaardige economische ontwikkeling te stimuleren, armoede te verminderen, mensenrechten te verbeteren, en irreguliere migratie te beperken.

De Afrikastrategie is een continent-brede strategie voor een periode van 10 jaar. Daarmee wil het kabinet de geopolitieke veranderingen in de wereld en de veranderingen in Afrika zelf vertalen naar een inzet en een actieagenda voor onze bilaterale relaties en relaties via de Europese Unie.

Nederland heeft met veel van de 54 Afrikaanse landen een langlopende en intensieve relatie, die stoelt op historische banden, handelsbetrekkingen en ontwikkelingssamenwerking. Tegelijkertijd maken de nieuwe geopolitieke uitdagingen en de veranderende realiteit een aanscherping van de Nederlandse inzet noodzakelijk en urgent. De grootschalige investeringen van China in infrastructuur en toegang tot kritische grondstoffen, de verstorende inzet van Rusland m.n. op veiligheidsterrein en de groeiende rol van andere internationale actoren zoals de Golfstaten vragen om versterkt engagement en een gerichte en coherente aanpak.

Naast de nieuwe geopolitieke realiteit zal ook migratie de komende periode een belangrijk onderdeel blijven van de Nederlandse en Europese inzet in de samenwerking met Afrika. De Afrikastrategie wil bijdragen aan heldere bilaterale en Europese afspraken over migratiesamenwerking. Hetzelfde geldt voor onze inzet op duurzame toegang tot duurzaam gewonnen grondstoffen. Internationaal overeengekomen normen zullen een belangrijk kader zijn waarbinnen deze afspraken tot stand komen.

Nederland zal, samen met de Europese partners, voor Afrikaanse landen een aantrekkelijk alternatief moeten bieden voor de grensoverschrijdende uitdagingen op het gebied van stabiliteit, migratie, handel, energietransitie, grondstoffen en voedselzekerheid. Dit kan alleen als we goed oog blijven houden voor zowel de Nederlandse, gezamenlijke, maar bovenal ook de Afrikaanse belangen. Door meer en oprechte betrokkenheid en coherent beleid denkt het kabinet bij te dragen aan een versterkte relatie tussen Nederland en onze Afrikaanse partners. We hebben met de introductie van combi-landen en migratiepartnerschaplanden al goede stappen naar meer beleidscoherentie gezet, die willen we nu verder versterken door de in de nota vervatte doelstellingen, waaronder politiek, klimaat en veiligheid, nadrukkelijker mee te wegen in brede en duurzame relaties met Afrikaanse partners.

Nederland zal zich, zoals in het regeerakkoord staat, in blijven zetten op het bereiken van de VN-ontwikkelingsdoelen en het bestrijden van de grondoorzaken van armoede, terreur, irreguliere migratie en klimaatverandering.

De Afrikastrategie geeft richting aan de Nederlandse inzet in de samenwerking met Afrika voor een langere periode. De bijbehorende actieagenda (bijlage 1) vertaalt deze inzet in prioriteiten en acties waarop het kabinet zich wil richten, en op basis waarvan we, samen met onze Europese partners, de samenwerking met Afrikaanse partners versterken.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,
E.N.A.J. Schreinemacher

De Minister van Buitenlandse Zaken,
W.B. Hoekstra