[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Tweede deel van het rapport: ‘Onderzoeksrapport ladingresiduen: Resultaten preventief toezicht op het voorkomen van lozingen van ladingresiduen.’

Gezondheid en milieu

Brief regering

Nummer: 2023D23260, datum: 2023-05-31, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-28089-261).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 28089 -261 Gezondheid en milieu.

Onderdeel van zaak 2023Z09679:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

28 089 Gezondheid en milieu

Nr. 261 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 31 mei 2023

Met deze brief ontvangt u het door mij op 15 februari 2022 aan u toegezegde tweede deel van het rapport: «Onderzoeksrapport ladingresiduen: Resultaten preventief toezicht op het voorkomen van lozingen van ladingresiduen.»

Dit onderzoeksrapport betreft het tweede deel van een tweedelig onderzoek naar mogelijke lozingen van ladingresiduen vanaf zeeschepen die Tata Steel als bestemming hadden. Het tweede deelrapport doet verslag van bevindingen van de intensivering van het dronetoezicht bij schepen die bij Tata Steel hebben gelost.

Het eerste deelonderzoek is in juni vorig jaar gepubliceerd1. Daarin is onderzocht in hoeverre er sprake was van structurele lozingen van ladingsresiduen op de Noordzee en in de haven. De inspectieresultaten, van verschillende toezichthouders, gaven geen aanwijzingen voor structurele lozingen van ladingsresiduen door schepen die bij Tata Steel hebben gelost.

De intensivering van het drone-toezicht, zo blijkt uit het tweede deelonderzoek, heeft niet geleid tot een toename van constateringen van lozingen van ladingresiduen. Een aannemelijke verklaring daarvoor is de aanpassingen in de procedures bij Tata Steel en de vertrekcontroles van het Havenbedrijf Amsterdam. Uit de cijfers blijkt dat de vertrekcontroles en de aangepaste procedures nuttig zijn om een schip schoon te laten vertrekken. Een schoon en opgeruimd dek verkleint de kans op bewuste of onbewuste lozing van ladingresiduen.

Het drone-toezicht in de haven bij Tata Steel is op basis van de bevindingen in frequentie verlaagd. De capaciteit wordt ingezet om het toezicht te verbreden naar andere havens. Dit is onderdeel van het regulier toezicht.

Vertrouwende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd,

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
V.L.W.A. Heijnen


  1. Kamerstuk 28 089, nr. 227.↩︎