[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Voorhangprocedure besluit tot invoering van een register voor zeer zorgwekkende stoffen

Handhaving milieuwetgeving

Brief regering

Nummer: 2023D24430, datum: 2023-06-06, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-22343-358).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 22343 -358 Handhaving milieuwetgeving.

Onderdeel van zaak 2023Z10154:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

22 343 Handhaving milieuwetgeving

Nr. 358 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 juni 2023

Onder verwijzing naar de voorhangprocedure op grond van artikel 23.5, eerste lid, van de Omgevingswet zend ik u bijgaand het besluit tot invoering van een register voor zeer zorgwekkende stoffen.

Het besluit tot invoering van een register voor zeer zorgwekkende stoffen heeft tot doel het vastleggen van de verplichting tot het aanleveren van informatie over emissies van zeer zorgwekkende stoffen in een landelijke database. Tevens wordt met het besluit de invoering van een openbaar toegankelijk register voor zeer zorgwekkende stoffen geregeld.

Zeer zorgwekkende stoffen moeten worden geweerd uit de leefomgeving. Bedrijven zijn gehouden om emissies (naar lucht en naar water) van deze stoffen te voorkomen, of als dat niet mogelijk is, zoveel mogelijk te beperken. Om hierop toe te zien zijn bedrijven wettelijk verplicht om het bevoegd gezag iedere vijf jaar te informeren over de emissies en de wijze waarop zij de emissies voorkomen of beperken. Hierdoor ontstaat voor een bevoegd gezag inzicht in de lokale emissiesituatie van zeer zorgwekkende stoffen.

Een landelijk beeld van de emissies van deze stoffen ontbreekt echter nog. Het besluit tot invoering van een register voor zeer zorgwekkende stoffen bevat wijzigingen in het Besluit activiteiten leefomgeving, het Besluit kwaliteit leefomgeving en het Omgevingsbesluit die erin voorzien dat gegevens die voortkomen uit de informatieplicht worden aangeleverd en verzameld in een landelijke ZZS-emissiedatabase. Gegevens uit die database worden vervolgens gebruikt voor een voor het publiek toegankelijk register waardoor gegevens over emissies van zeer zorgwekkende stoffen in Nederland actief openbaar worden gemaakt. Voor dit register wordt gebruik gemaakt van een al bestaand openbaar register, dat bereikbaar is via https://www.emissieregistratie.nl/.

Een gelijkluidende brief heb ik gezonden aan de voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
V.L.W.A. Heijnen