[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Factsheet Strafrechtketenmonitor 2022

Rechtsstaat en Rechtsorde

Brief regering

Nummer: 2023D24611, datum: 2023-06-07, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29279-794).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29279 -794 Rechtsstaat en Rechtsorde.

Onderdeel van zaak 2023Z10233:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

29 279 Rechtsstaat en Rechtsorde

Nr. 794 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID EN VOOR RECHTSBESCHERMING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 juni 2023

Ieder jaar ontvangt uw Kamer de factsheet Strafrechtketenmonitor waarin de kwantitatieve gegevens over de prestaties van de strafrechtketen over het afgelopen jaar zijn opgenomen. Naast de doorlooptijden van strafzaken zijn dit jaar eveneens de voorraden in de strafrechtketen weergegeven. Bijgevoegd treft u de factsheet Strafrechtketenmonitor aan over het jaar 2022.

In vergelijking met 2021 is het aantal geregistreerde misdrijven in 2022 met 8% toegenomen en komt uit op 797.400. De stijging wordt met name veroorzaakt door een toename bij de klassieke vormen van criminaliteit, zoals diefstal van voertuigen, winkeldiefstal, mishandeling en rijden onder invloed. Het aandeel online criminaliteit (online fraude en/of horizontale fraude of computercriminaliteit) is afgenomen.

Uit de Strafrechtketenmonitor blijkt dat de voorraden in de vervolgings-en berechtingsfase zijn toegenomen, met name bij de politierechterzittingen en de kantonzittingen. De doorlooptijden bij de verschillende geprioriteerde zaakstromen laten in 2022 geen substantiële verbetering zien ten opzichte van voorgaande jaren. De inzet is er op gericht de doorlooptijden in de komende jaren substantieel terug te dringen. Over de verschillende maatregelen om de voorraden en doorlooptijden terug te dringen hebben wij u recent bericht in onze reactie op de moties van Mutluer en Ellian, alsmede van Knops c.s.1 Wij hopen daarvan dit jaar de eerste resultaten te zien.

Door de opsporingsinstanties, het OM en de rechter zijn bij misdrijven gezamenlijk in 2022 nagenoeg evenveel inhoudelijke beslissingen genomen ter afdoening van de zaak als in 2021. Bij overtredingen is een daling te zien, welke volgt na de sterke stijging in 2021 als gevolg van met name COVID-19-gerelateerde overtredingen.

Voorts is de algehele bezetting in het gevangeniswezen gelijk gebleven, de bezetting van Justitiële Jeugdinrichtingen en tbs-instellingen is gestegen met 3%. Bij 3RO (reclassering) is sprake van een daling van de uitgevoerde taakstraffen en toezichten. Tot slot is het aantal uitgevoerde taakstraffen door minderjarige verdachten bij de Raad voor de Kinderbescherming gestegen, maar is een daling te zien bij de Halt-afdoeningen.

Samen met de organisaties in de strafrechtketen rekenen wij voor de komende jaren op een kentering ten goede als gevolg van de genomen maatregelen en de investeringen in de capaciteit van de keten.

De Minister van Justitie en Veiligheid,
D. Yeşilgöz-Zegerius

De Minister voor Rechtsbescherming,
F.M. Weerwind


  1. Kamerstuk 29 279, nr. 780.↩︎