[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verslag van de informele NAVO ministeriële bijeenkomst van 31 mei en 1 juni 2023

NAVO

Brief regering

Nummer: 2023D25487, datum: 2023-06-12, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-28676-435).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 28676 -435 NAVO.

Onderdeel van zaak 2023Z10630:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

28 676 NAVO

Nr. 435 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 juni 2023

Hierbij bied ik u het ministeriële bijeenkomst van 31 mei en 1 juni 2023.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
W.B. Hoekstra

VERSLAG INFORMELE MINISTERIËLE BIJEENKOMST VAN DE NAVO VAN 31 MEI EN 1 JUNI 2023

Op woensdag 31 mei en donderdag 1 juni 2023 vond een informele bijeenkomst van de NAVO-Ministers van Buitenlandse Zaken (Informal Foreign Ministers Meeting, iFMM) plaats in Oslo. Naast de eenendertig NAVO-bondgenoten nam ook Zweden in zijn hoedanigheid van genodigde deel.

Na een informeel diner voor de Ministers van Buitenlandse Zaken, op uitnodiging van de Minister van Buitenlandse Zaken van Noorwegen Anniken Huitfeldt, vond op 1 juni de informele werksessie plaats. Deze stond in het teken van de aanloop naar de NAVO-Top in Vilnius in juli, waarbij ook de relatie tussen de NAVO en Oekraïne uitvoerig besproken werd. In aanloop naar de vierde NAVO-Top sinds de volledige Russische invasie van Oekraïne bevestigden de bondgenoten de eenheid binnen het bondgenootschap en hun vastberadenheid de steun aan Oekraïne voort te zetten. Daarnaast spraken bondgenoten, eveneens met het oog op de aankomende NAVO-Top in Vilnius, over de politieke en militaire steun aan Oekraïne voor de langere termijn.

De bondgenoten bevestigden dat de uitspraken van de Top in Boekarest in 2008 over de Euro-Atlantische toekomst onverminderd gelden. Nederland benadrukte hierbij dat de prioriteit op dit moment moet liggen bij zo groot mogelijke militaire steun aan Oekraïne. In de eerste plaats om zich te verdedigen tegen de Russische agressie en op termijn om toekomstige dreigingen geloofwaardig te kunnen afschrikken. Nederland heeft inmiddels meer dan EUR 1,6 miljard aan militaire steun aan Oekraïne geleverd.1

Nederland riep hiernaast op om, naast de niet-letale steun die de NAVO al aan Oekraïne levert, op de middellange en lange termijn ook intensieve capaciteitsopbouw aan Oekraïne aan te bieden. Dit zal de interoperabiliteit van de Oekraïense krijgsmacht met NAVO-bondgenoten vergroten en zo Oekraïne dichter bij de NAVO brengen. Daarom sprak Nederland steun uit voor een intensivering van het Ukraine Comprehensive Assistance Package (UCAP) van de NAVO. Nederland heeft in een eerder stadium EUR 100 miljoen steun toegezegd aan het trustfund voor niet-letale steun aan Oekraïne. Sindsdien hebben meerdere bondgenoten besloten een (extra) bijdrage aan dit fonds te leveren.

Naast de gesprekken over Oekraïne kwam ook de nieuwe Defence Investment Pledge ter sprake, die op de Top in Vilnius zal worden vastgelegd. Op de Top in Wales in 2014 spraken bondgenoten met elkaar af ernaar te streven hun defensie-uitgaven te laten groeien naar 2% van het BBP in 2024 (met daarvan 20% gericht op investeringen in nieuw materiaal en onderzoek en ontwikkeling). Bondgenoten constateerden in Oslo andermaal dat de veiligheidssituatie in de wereld sindsdien aanzienlijk is verslechterd. De voortdurende Russische agressie tegen Oekraïne maakt overduidelijk hoe belangrijk het is dat we als bondgenoten onze gemeenschappelijke afschrikking en verdediging op orde hebben. Om dit geloofwaardig te doen is een serieuze financiële inspanning van iedere bondgenoot nodig. Nederland heeft aangegeven het maken van afspraken in NAVO-verband over robuuste, meerjarige financiering voor de versterking van de noodzakelijke afschrikking en verdediging van het NAVO-verdragsgebied te steunen.

Op de aanstaande bijeenkomst van NAVO-Ministers van Defensie in Brussel op 15 en 16 juni zal verder worden gesproken over de nieuwe Defence Investment Pledge.2 Conform verzoek van de vaste commissie voor Defensie zal het kabinet uw Kamer tijdig voorafgaand aan de NAVO-Top in Vilnius informeren over de Nederlandse inzet voor de nieuwe Defence Investment Pledge.

Tot slot spraken bondgenoten, waaronder Nederland, tijdens deze ministeriële bijeenkomst de hoop uit op snelle toetreding van Zweden tot het Bondgenootschap, zodat het als volwaardig NAVO-lid kan deelnemen aan de Top in Vilnius in juli.


  1. Kamerstukken 22 054 en 36 045, nr. 390↩︎

  2. Kamerstuk 28 676, nr. 434↩︎