[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verslag van een schriftelijk overleg over de voortgang meldpunt sociale veiligheid (Kamerstuk 29240-129)

Veiligheid op school

Verslag van een schriftelijk overleg

Nummer: 2023D25928, datum: 2023-06-16, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29240-132).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29240 -132 Veiligheid op school.

Onderdeel van zaak 2023Z10806:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

29 240 Veiligheid op school

Nr. 132 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

Vastgesteld 16 juni 2023

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft een aantal vragen en opmerkingen voorgelegd aan de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs over de brief van 23 december 2022 inzake voortgang meldpunt sociale veiligheid (Kamerstuk 29 240, nr. 129).

De vragen en opmerkingen zijn op 13 februari 2023 aan Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs voorgelegd. Bij brief van 14 juni 2023 zijn de vragen beantwoord.

De voorzitter van de commissie,
Michon-Derkzen

De adjunct-griffier van de commissie,
Huls

I Vragen en opmerkingen uit de fracties

Inbreng van de leden van de VVD-fractie

De leden van de VVD-fractie hebben met interesse kennisgenomen van de brieven «Voortgang meldpunt sociale veiligheid» en «Ontwikkelingen meldpunt sociale veiligheid» en hebben hier nog enkele vragen over.

De leden van de VVD-fractie lezen dat het expertisenetwerk vijf keer samengekomen is. Wat hebben deze sessies concreet opgeleverd? Tot welke acties en vervolgstappen is in deze sessies besloten? Hoe ziet de samenwerking er in de toekomst uit?

De leden van de VVD-fractie lezen dat er in de nabije toekomst een wegwijzerwebsite wordt gelanceerd. Hoe gaat het gebruik van deze website gepromoot worden en hoe vaak komt het voor dat er meerdere plekken zijn waar leerlingen en ouders met dezelfde klacht terecht kunnen? Vindt de Minister dit onwenselijk? En hoe voorkomt de Minister dat meerdere organisaties zich met dezelfde soort klachten bezighouden? Zou het überhaupt niet beter zijn voort te bouwen op bestaande loketten en structuren en die te versterken in plaats van nieuwe op te tuigen?

De leden van de VVD-fractie lezen in de beslisnota1 dat er gesprekken lopen voor telefonische support bij de website. Hoeveel budget is hiervoor nodig en zijn er nu al plekken waar ouders en leerlingen telefonisch contact mee kunnen krijgen voor klachten?

Deze leden lezen ten slotte dat de Minister werkt aan de invoering van een bindend advies van klachtencommissies. Dit betekent dat scholen het advies moeten volgen. De Minister wil dat deze maatregel nog voor het eind van deze kabinetsperiode in werking treedt. Deze leden vragen of de Minister de Kamer op de hoogte wil houden van deze ontwikkelingen.

Inbreng van de leden van de D66-fractie

De leden van de D66-fractie hebben kennisgenomen van de brief «Voortgang meldpunt sociale veiligheid». Zij hebben nog enkele vragen die zij willen voorleggen aan de Minister.

Wegwijzertool

De leden van de D66-fractie zijn van mening dat onderwijs goed en veilig moet zijn. Deze leden zijn van mening dat, om veilig onderwijs te waarborgen, er melding gedaan moet kunnen worden indien leerlingen of docenten onveiligheid ervaren. Zij zijn positief dat de Minister een meldpunt sociale veiligheid is gaan ontwikkelen, maar hebben zorgen over mensen die met hun melding tussen wal en schip vallen en misschien niet bij de juiste organisatie terechtkomen. Kan de Minister toelichten op welke manier wordt gewaarborgd dat de organisaties in overleg treden en een persoon alsnog wordt geholpen, indien die persoon niet bij de juiste organisatie terechtkomt? Kan de Minister toelichten hoe hij waarborgt dat mensen niet tussen wal en schip vallen?

Communicatietool

De leden van de D66-fractie zijn van mening dat goede communicatie van belang is voor het verbeteren van de sociale veiligheid in het onderwijs. Deze leden lezen dat de Minister bij de lancering van de wegwijzerwebsite een communicatiecampagne zal uitzetten. Kan de Minister toelichten wat die campagne in zal houden? Kan de Minister uiteenzetten hoe hij ervoor zorgt dat die communicatiecampagne toereikend is?

Aanbevelingen

De leden van de D66-fractie zijn van mening dat een vertrouwenspersoon en de professionaliteit van die persoon een belangrijke rol spelen bij het realiseren van veilig onderwijs. Deze leden lezen in het Eindrapport2 klachtenstelsel po3 & vo4 dat er grote verschillen zijn in de professionaliteit van vertrouwenspersonen. Hoe reflecteert de Minister daarop?

De leden lezen daarnaast in het eindrapport een zestal aanbevelingen. Zij zijn positief dat de Minister aan de slag is gegaan met de eerste en de laatste aanbeveling. Zij vragen zich echter af waarom de Minister de andere aanbevelingen niet heeft overgenomen en ontvangen daarop graag een reactie.

Inbreng van de leden van de CDA-fractie

De leden van de CDA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de brieven met betrekking tot het meldpunt sociale veiligheid. Zij steunen het idee om het klachtenstelsel niet verder te versnipperen en zoveel als mogelijk aan de scholen te laten. Zij hebben tevens nog enkele vragen.

De leden van de CDA-fractie vragen hoe de Minister wil werken aan de versterking van de positie van vertrouwenspersonen. Beschikken (sommige) scholen ook over een ombudsman? Gaat de ombudsman een rol spelen in de escalatieladder?

Daarnaast vragen deze leden hoeveel scholen momenteel al zijn aangesloten bij een klachtencommissie. In hoeverre wordt momenteel geen opvolging gegeven aan de uitkomsten van de klachtencommissies?

Inbreng van de leden van de SP-fractie

De leden van de SP-fractie hebben kennisgenomen van de brieven met betrekking tot de voortgang meldpunt sociale veiligheid. Deze leden hebben daar nog enkele opmerkingen en vragen over.

Voortgang aangekondigde maatregelen

Wegwijzerwebsite/tool

De leden van de SP-fractie vinden het een goede zaak dat de Minister heeft geluisterd naar het onderwijsveld en op basis van hun aanbevelingen heeft besloten een interactieve wegwijzerwebsite te ontwikkelen in plaats van een nieuw meldpunt. Ook deze leden hadden hun bedenkingen bij een nieuw meldpunt om dezelfde redenen. Wel vragen zij nog welke escalatiemogelijkheden het veld precies voorstelt en in hoeverre de Minister al die mogelijkheden meeneemt.

Inrichten van mogelijkheid tot escalatie

De leden van de SP-fractie vragen de Minister of hij de escalatieladder tot het bindend advies kan schetsen en kan de Minister toelichten wat er gebeurt als scholen het bindend advies niet opvolgen? Is verdere escalatie dan nog mogelijk? En hoe wordt hier toezicht op gehouden?

Inbreng van de leden van de PvdA-fractie

De leden van de PvdA-fractie hebben met belangstelling kennisgenomen van de onderhavige brief. Deze leden staan positief tegenover de bedoeling van het oprichten van een onafhankelijk meldpunt Sociale veiligheid, namelijk dat iedereen die hulp zoekt die ook daadwerkelijk vindt, dat niemand tussen wal en schip valt en elke melding, klacht of hulpvraag wordt opgepakt door de meest passende partij binnen de overheid.

De Minister geeft aan gesprekken te voeren met het expertisenetwerk waarin het onderwijsveld zeer breed is vertegenwoordigd. Kan de Minister uitleggen waarom deelnemende partijen aan het expertisenetwerk, Oudervereniging Balans en Ouders & Onderwijs, samen met IederIn, middels een brief op 3 februari 2023 hun zorgen uiten over het op te zetten meldpunt en de escalatiemogelijkheid? Is binnen de gesprekken van het expertisenetwerk ruimte voor input die afwijkt van het oorspronkelijke idee? Hoe gaat de Minister opvolging geven aan de kritiekpunten die genoemd zijn in de brief? Mochten er tot slot kritiekpunten zijn waar de Minister geen opvolging aan wenst te geven, kan de Minister dan toelichten welke overwegingen daaraan ten grondslag liggen?

De leden van de GroenLinks-fractie hebben met interesse de brief gelezen over de voortgang van het meldpunt sociale veiligheid. Het is volgens deze leden goed om te lezen dat de Minister nauw de samenwerking heeft gezocht met de partijen uit het klachtenstelsel (leerlingen, ouders en onderwijspersoneel) en dat de Minister goed geluisterd heeft naar de aanbevelingen van deze partijen. Zeker op het punt van het voorkomen van verdere versnippering van het klachtenstelsel. Zij zagen dit risico ook en de gevonden oplossing in een interactieve wegwijzerwebsite lijkt een goede.

De leden van de GroenLinks-fractie hebben nog wel een vraag over de invoering van een bindend advies van klachtencommissies. De Minister wil dat dit nog vóór het eind van deze kabinetsperiode in werking treedt. Hoe ziet de Minister dit precies voor zich? Wie gaat bijvoorbeeld controleren of het advies van de klachtencommissies ook echt wordt opgevolgd?

Tot slot zijn de leden van de GroenLinks-fractie benieuwd wanneer de antwoorden volgen op de schriftelijke vragen5 die zij hebben ingediend over de Kamerbrief «Vrij en Veilig Onderwijs», aangezien deze vragen al op 23 december 2022 zijn ingediend.

II Reactie van de Minister

Inbreng van de leden van de VVD-fractie

De leden van de VVD-fractie vragen zich af wat de concrete opbrengsten zijn van het expertisenetwerk, welke vervolgstappen- en acties voorzien worden en hoe de toekomst voor het netwerk eruit ziet.

Het expertisenetwerk heeft tot doel samenwerking tussen bestaande organisaties te verbeteren en versterken. We willen daarbij van en met deelnemers leren hoe we het klachtenstelsel kunnen verbeteren en deelnemende organisaties helpen hun kennis, netwerk en capaciteit uit te breiden, zodat klachten en meldingen beter kunnen worden afgehandeld met meer capaciteit. Concreet heeft dit geleid tot meer uitwisseling en samenwerking tussen de deelnemende organisaties en tussen de organisaties en OCW. Ook heeft de input van deelnemende organisaties geleid tot de huidige invulling van de wegwijzerwebsite, waarmee het klachtenstelsel voor ouders, leerlingen en onderwijspersoneel inzichtelijk wordt gemaakt via o.a. een interactieve beslisboom. Daarnaast wordt binnen het netwerk een nieuwe digitale tool geïmplementeerd om in de toekomst individuele klachten sneller en beter af te handelen en casuïstiek beter en sneller te kunnen bespreken. Ook werken we met deelnemende organisaties om witte vlekken in kaart te brengen en zo nog scherper in beeld te krijgen voor welke klachten of meldingen nog niks of te weinig is geregeld binnen het stelsel. Het netwerk blijft in 2023 maandelijks bij elkaar komen. Eind 2023 wordt geëvalueerd hoe frequent de bijeenkomsten in 2024 plaats moeten vinden.

De leden van de VVD-fractie lezen voorts dat er in de nabije toekomst een wegwijzerwebsite wordt gelanceerd. Zij vragen zich af hoe het gebruik van deze website gepromoot zal worden, hoe vaak het voorkomt dat er meerdere plekken zijn waar leerlingen en ouders met dezelfde klacht terecht kunnen en of ik dit onwenselijk vind. De leden van de VVD-fractie vragen hoe ik zal voorkomen dat meerdere organisaties zich met dezelfde soort klachten bezighouden, en of het überhaupt niet beter zou zijn om voort te bouwen op bestaande loketten en structuren.

De leden van de VVD-fractie hebben in de beslisnota6 gelezen dat er gesprekken lopen voor telefonische support bij de website. Zij vragen zich af hoeveel budget hiervoor nodig is en of er nu al plekken zijn waar ouders en leerlingen telefonisch contact mee kunnen krijgen voor klachten.

Voor het succesvol onder de aandacht brengen van de wegwijzerwebsite wordt een communicatiecampagne ingericht. Deze richt zich op de doelgroepen: leerlingen, ouders en onderwijspersoneel. Hierbij zal gebruik worden gemaakt van ervaringsverhalen, social media en alle bestaande middelen zoals (nieuws)brieven, flyers, posters. Ook hierbij wordt optimaal gebruik gemaakt van de (achterban en kanalen van de) partners uit het expertisenetwerk.

Er wordt ongeveer € 150.000,– per jaar beschikbaar gesteld voor de telefonische ondersteuning van de website en het garanderen van warme doorverwijzing middels een digitaal platform waar de verschillende partijen bij aangesloten zullen zijn. Met behulp van deze middelen wordt zo veel als mogelijk bereikt dat iedereen die de wegwijzerwebsite raadpleegt en daarbij ondersteuning nodig heeft, ook daadwerkelijk iemand aan de telefoon krijgt en uiteindelijk op de juiste plek terecht komt. Er zijn nu al veel instanties met wie leerlingen, ouders en personeelsleden telefonisch contact kunnen krijgen om advies in te winnen, een luisterend oor te vinden, of een klacht door te geven. Leerlingen, ouders en personeelsleden weten echter niet altijd waar ze heen moeten met welke klacht, wie hen het beste van advies kan voorzien of waar zij bijvoorbeeld met ervaringsdeskundigen kunnen sparren over hun situatie. Met de wegwijzerwebsite en de daarbij behorende telefonische ondersteuning wil ik hen daarmee helpen.

De kracht van de wegwijzerwebsite is dat deze juist optimaal gebruik maakt van bestaande loketten en structuren door mensen met een klacht zo effectief mogelijk richting de juiste organisatie te verwijzen. Ik tuig dus ook geen nieuwe loket op, maar help optimaal benutten wat al reeds bestaat.

Het komt voor zover ik kan overzien niet voor dat meerdere organisaties zich met dezelfde klacht bezig houden. Sterker nog, mede door het expertisenetwerk en de betere onderlinge afstemming over klachten wordt juist uitermate gericht en effectief omgegaan met klachten.

Deze leden lezen ten slotte dat ik werk aan de invoering van een bindend advies van klachtencommissies. Dit betekent dat scholen het advies moeten volgen. Deze leden vragen of ik de Kamer op de hoogte wil houden van deze ontwikkelingen.

Het wetsvoorstel dat beoogt het klachtenstelsel te versterken (en waarbij wordt meegenomen hoe de opvolging van de adviezen van de klachtencommissies beter gewaarborgd kan worden) zal ik naar verwachting eind 2023 aan uw Kamer voorleggen. Ik zal tussentijds uw Kamer uiteraard op de hoogte houden van ontwikkelingen rond dit thema.

Inbreng van de leden van de D66-fractie

De leden van de D66-fractie zijn van mening dat onderwijs goed en veilig moet zijn. Deze leden zijn van mening dat, om veilig onderwijs te waarborgen, er melding gedaan moet kunnen worden indien leerlingen of docenten onveiligheid ervaren. Zij hebben, ondanks dat zij positief tegenover het meldpunt staan, zorgen over mensen die met hun melding tussen wal en schip vallen en misschien niet bij de juiste organisatie terechtkomen. De leden vragen of ik kan toelichten op welke manier wordt gewaarborgd dat de organisaties in overleg treden en een persoon alsnog wordt geholpen, indien die persoon niet bij de juiste organisatie terechtkomt, en hoe ik wil voorkomen dat mensen tussen wal en schip vallen.

Zoals ik in mijn brief van 23 december 2022 heb aangegeven vind ik het ontoelaatbaar dat een leerling, ouder of personeelslid met een specifieke klacht uiteindelijk nergens terecht kan.7 Met behulp van het expertisenetwerk, verbeterde onderlinge afstemming over klachtenafhandeling en de wegwijzerwebsite wil ik de kans minimaliseren dat iemand uiteindelijk niet bij bestaande organisaties terecht kan. Mocht dit onverhoopt toch het geval zijn, dan staan mijn medewerkers voor die persoon klaar door een luisterend oor te bieden en met hen in gesprek te gaan, mee te denken en indien nodig te bemiddelen. Tegelijk werk ik aan de versterking van het klachtenstelsel en zal ik op langere termijn indien nodig nieuwe faciliteiten introduceren om ervoor te zorgen dat er niemand tussen wal en schip valt.

De leden van de D66-fractie vragen of ik wil toelichten wat de communicatiecampagne rondom de wegwijzerwebsite in zal houden, en uiteen wil zetten hoe ik ervoor ga zorgen dat de communicatiecampagne toereikend is.

Voor succesvolle benutting van het de wegwijzerwebsite is het noodzakelijk dat de wegwijzerwebsite door de juiste partijen op het juiste moment wordt gevonden. Om dit te verwezenlijken wordt de wegwijzerwebsite met een communicatiecampagne onder de aandacht van de doelgroepen gebracht. Hierbij zal gebruik worden gemaakt van ervaringsverhalen, social media en alle bestaande middelen zoals (nieuws)brieven, flyers en posters. Ook hierbij wordt optimaal gebruik gemaakt van de kanalen en (achterban van de) partners uit het expertisenetwerk. Daarnaast zal, vanaf dat de wegwijzerwebsite in juni toegankelijk wordt, tweemaal per jaar een herhaalcampagne worden uitgevoerd om de website blijvend onder de aandacht te brengen.

De leden van de D66-fractie vragen mij te reflecteren op de bevindingen in het Eindrapport8 klachtenstelsel po9 & vo10, die laten zien dat er grote verschillen zijn in de professionaliteit van vertrouwenspersonen.

Ik onderschrijf, net als de leden van de D66-fractie, volledig het belang van goede vertrouwenspersonen. Ook ik moet vaststellen dat er verschillen zijn in de positionering, kwaliteit en professionaliteit van vertrouwenspersonen op scholen. Naar verwachting zult u eind 2023 een wetsvoorstel ontvangen waarin o.a. de versterking van het klachtenstelsel wordt geregeld. In dit wetsvoorstel zullen de taken van de vertrouwenspersoon wettelijk worden vastgelegd.

Tenslotte vragen de leden van de D66-fractie zich af waarom ik met alleen de eerste en laatste aanbeveling uit het rapport aan de slag ga.

In mijn brief van 18 november 2022 heb ik uw Kamer meegedeeld dat ik de zes belangrijkste aanbevelingen van Regioplan in het eindrapport onderschrijf en ermee aan de slag ga.11 Aanbeveling 1 (zorg voor beter vindbare en toegankelijke informatie over klachtenprocedures) is reeds opgepakt via het maatregelenpakket behorend bij het meldpunt. Ik ben bezig met een integrale verbetering van het klachtenstelsel door het creëren van een ultieme opschaalmogelijkheid in het geval dat leerlingen, ouders of leraren vastlopen met hun klacht binnen de school. Naast een snellere afhandeling (aanbeveling 5) en een mogelijke verplichting aan te sluiten bij een landelijke klachtencommissie (aanbeveling 4), kijk ik daarbij aansluitend op aanbeveling 6 ook of het mogelijk is een bindend advies te realiseren. Aansluitend op aanbeveling 2 en 3 (zorg voor ten minste één interne en één externe vertrouwenspersoon op alle scholen en borg de professionaliteit van interne vertrouwenspersonen beter) wordt middels dezelfde benadering gewerkt aan de betere positionering van vertrouwenspersonen en de professionalisering daarvan, zoals toegezegd aan het lid Westerveld. Naar verwachting zal dit wetsvoorstel eind 2023 aan uw Kamer worden aangeboden.

Inbreng van de leden van de CDA-fractie

De leden van de CDA-fractie vragen hoe ik wil werken aan de versterking van de positie van vertrouwenspersonen. Zij vragen zich af: beschikken (sommige) scholen ook over een ombudsman? Gaat de ombudsman een rol spelen in de escalatieladder? Ook vragen de leden van de CDA-fractie hoeveel scholen momenteel zijn aangesloten bij een klachtencommissie, en in hoeverre opvolging wordt gegeven aan de uitkomsten van de klachtencommissies.

Met behulp van het wetsvoorstel over onder meer de versterking van het klachtenstelsel wil ik de taken van de vertrouwenspersoon wettelijk vastleggen. Daarmee creëer ik meer duidelijkheid over hun positie en rol. Daarnaast zet ik in op het professionaliseren en beter toegankelijk maken van vertrouwenspersonen. Ik heb geen inzicht of en hoeveel scholen gebruik maken van een ombudsman. Het is niet mijn ambitie dat een ombudsman een rol speelt in de escalatieladder.

In 2019 was volgens het onderzoek van Regioplan naar het klachtenstelsel po en vo zo’n 94% van de scholen aangesloten bij een landelijke klachtencommissie.12 Ik heb bij de Stichting Onderwijsgeschillen (waar de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs (LKC) onder valt) en de Geschillencommissies Bijzonder Onderwijs (GCBO) de actuele cijfers opgevraagd.

De cijfers over het aantal aangesloten scholen 2022 waren op het moment van schrijven nog niet bekend. Daarom beperk ik mij tot de meest actuele stand van zaken in 2021.

Cijfers LKC

• Bij de LKC is het aantal aangesloten scholen de afgelopen jaren niet noemenswaardig gedaald of gestegen en schommelt het percentage rond de 49% van de scholen.

• Voor 2022 weet de LKC dat 90% van de (deels) gegrond verklaarde klachten is opgevolgd. Voor 2021 was dit percentage 80% (een uitschieter naar beneden), voor 2020 90%.

Cijfers GCBO

• In 2021 waren 747 schoolbesturen, waaronder 3540 scholen met in totaal 1.162.441 leerlingen aangesloten bij de verschillende klachtencommissies van de GCBO. Dit is een percentage van rond de 45%.

• In 2020 en 2021 heeft, volgens cijfers van de GCBO het bevoegd gezag in 85% van de gevallen het advies naar aanleiding van een (deels) gegronde klacht opgevolgd. In 15% van de gevallen heeft het bevoegd gezag aangegeven het (deels) niet eens te zijn met het gegeven advies. Dat betekent niet dat per definitie geen maatregelen worden getroffen door het bevoegd gezag. Er gaat een lerend effect uit van een klachtafhandeling door een klachtencommissie.

Inbreng van de leden van de SP-fractie

De leden van de SP-fractie vragen mij welke escalatiemogelijkheden het veld precies voorstelt en in hoeverre de Minister al die mogelijkheden meeneemt.

Binnen het expertisenetwerk wordt sterk gepleit voor de mogelijkheid van bindend advies zodat een uitspraak over een klacht daadwerkelijk dient te worden opgevolgd. Dit is in het expertisenetwerk vaak onderwerp van gesprek geweest. In het wetsvoorstel dat ik eind dit jaar bij uw Kamer zal indienen, zal daar aandacht aan worden besteed.

Inrichten van mogelijkheid tot escalatie

De leden van de SP-fractie vragen of ik de escalatieladder tot het bindend advies kan schetsen en of ik kan toelichten wat er gebeurt als scholen het bindend advies niet opvolgen.

In de brief over het meldpunt heb ik aangegeven dat ik werk aan de versterking van het klachtenstelsel. Het wetsvoorstel Vrij en veilig onderwijs dat uw Kamer naar verwachting eind 2023 zal ontvangen onder andere de manier waarop ik uitvoering wil geven aan een bindend advies van de klachtencommissies, als onderdeel van de aangekondigde versterking van het klachtenstelsel.

Inbreng van de leden van de PvdA-fractie

De leden van de PvdA-fractie verzoeken mij om uit te leggen waarom Oudervereniging Balans en Ouders & Onderwijs, samen met IederIn, middels een brief op 3 februari 2023 hun zorgen uiten over het op te zetten meldpunt en de escalatiemogelijkheid. Zij vragen zich af of binnen de gesprekken van het expertisenetwerk, waar Balans en Ouders & Onderwijs bij aangesloten zijn, ruimte is voor input die afwijkt van het oorspronkelijke idee. Ook vragen deze leden hoe ik opvolging ga geven aan de kritiekpunten die genoemd zijn in de brief. Zij vragen tenslotte of er kritiekpunten zijn waar ik geen opvolging aan wens te geven, en zo ja, toe te lichten waarom ik deze keuze maak.

Binnen het expertisepunt is ruimte voor alle input. Zeker kritische input wordt zeer gewaardeerd en gestimuleerd. Binnen het expertisenetwerk (waar Balans en Ouders & Onderwijs vanaf het begin deel van uitmaken) is vaak gesproken over de wegwijzerwebsite en de invoering van een bindend advies van klachtencommissies. Vanzelfsprekend ben ik het eens met Balans, Ouders & Onderwijs en IederIn dat ouders en leerlingen geholpen moeten worden en dat de opvolging van de adviezen van klachtencommissies belangrijk is. Circa 90% van de adviezen wordt al opgevolgd. De opmerking van partijen dat sociale veiligheid over meer gaat dan alleen pesten, onderschrijf ik ten zeerste. Omdat ik me sterk maak voor een directe en open communicatie binnen het netwerk, heb ik met Balans en Ouders & Onderwijs gesproken over hun brief. In dat gesprek is veel van bovenstaande onduidelijkheid opgehelderd en zijn de discussiepunten weggenomen.

De leden van de GroenLinks-fractie hebben een vraag over de invoering van een bindend advies van klachtencommissies. Zij vragen zich af hoe ik de invoering van het wettelijk bindend advies voor het einde van deze kabinetsperiode voor mij zie. Zij stellen de vraag wie bijvoorbeeld zal controleren of het advies van de klachtencommissies ook echt wordt opgevolgd.

In de brief over het meldpunt heb ik aangegeven dat ik werk aan de versterking van het klachtenstelsel. Op dit moment ben ik dat aan het uitwerken in een wetsvoorstel dat naar verwachting eind dit jaar bij uw Kamer zal worden ingediend. Ik neem de vraag over wie controleert of het advies van klachtencommissies wordt opgevolgd mee in de uitwerking van het wetsvoorstel.

Tot slot zijn de leden van de GroenLinks-fractie benieuwd wanneer de antwoorden volgen op de schriftelijke vragen13 die zij op 23 december jl. hebben ingediend over de Kamerbrief «Vrij en Veilig Onderwijs».

Ik heb uw vragen in goede orde ontvangen. Uw Kamer heeft de antwoorden inmiddels ontvangen.


  1. Beslisnota bij brief «Voortgang meldpunt sociale veiligheid»: bijlage bij Kamerstuk 29 240, nr. 129.↩︎

  2. Regioplan beleidsonderzoek, 25 mei 2022, «Klachtenstelsel po en vo, Nader onderzoek 2022»: bijlage bij Kamerstuk 29 240, nr. 126.↩︎

  3. po: primair onderwijs.↩︎

  4. vo: voortgezet onderwijs.↩︎

  5. Aanhangsel Handelingen II 2021/22, nr. 2836.↩︎

  6. Beslisnota bij brief «Voortgang meldpunt sociale veiligheid»: bijlage bij Kamerstuk 29 140, nr. 129.↩︎

  7. Kamerbrief van 23 december 2022, Kamerstuk 29 240, nr. 129.↩︎

  8. Regioplan beleidsonderzoek, 25 mei 2022, «Klachtenstelsel po en vo, Nader onderzoek 2022»: bijlage bij Kamerstuk 29 240, nr. 126.↩︎

  9. po: primair onderwijs.↩︎

  10. vo: voortgezet onderwijs.↩︎

  11. Kamerbrief van 18 november 2022, Kamerstuk 31 293, nr. 653.↩︎

  12. Regioplan, 25 mei 2022, publicatienr. 21128↩︎

  13. Aanhangsel Handelingen II 2022/23, nr. 2836.↩︎