[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Praktijkproef asbestdaksanering met schuim

Problematiek rondom asbest

Brief regering

Nummer: 2023D27633, datum: 2023-06-22, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-25834-193).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 25834 -193 Problematiek rondom asbest.

Onderdeel van zaak 2023Z11576:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

25 834 Problematiek rondom asbest

Nr. 193 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 juni 2023

In het Commissiedebat Externe Veiligheid van 26 januari 2023 heb ik lid Haverkort (VVD) toegezegd uw Kamer voor het zomerreces te informeren over de proef inzake methoden voor asbestsanering (Kamerstuk 28 089, nr. 249). Met deze brief wil ik u meedelen dat deze praktijkproef is uitgevoerd en dat ik u kort na de zomer zal informeren over de uitkomsten.

Aanleiding voor het uitvoeren van deze proef is de aanbeveling om in de praktijk enkele aannamen vast te stellen, die waren gedaan bij de eerder uitgevoerde kostenanalyse van methoden om asbestdaken te saneren. Met deze kostenanalyse, die ik uw Kamer heb aangeboden met de brief van 17 juni 20221, is uitvoering gegeven aan de gewijzigde motie van de leden Stoffer en Geurts2. Deze motie verzocht een vervolg te geven aan het uitgevoerde blootstellingsonderzoek asbestdaken. Volgens de kostenanalyse verschillen de kosten van het toepassen van een innovatieve saneringsmethode (het toepassen van schuim) slechts marginaal van de reguliere methode waarbij geen schuim wordt toegepast. Anders gezegd, het toepassen van schuim leidt niet tot lagere saneringskosten. Echter, de hiervoor gedane aannamen moesten zoals hiervoor genoemd nog nader worden vastgesteld via een praktijkproef.

De praktijkproef is op 13 juni 2023 uitgevoerd op een locatie van Rijkswaterstaat in Farmsum en was breed opgezet. Naast het analyseren van de kosten door Sira Consulting, zijn blootstellingsmetingen gedaan door TNO en is gekeken naar milieuaspecten van het toegepaste schuim door het RIVM. FoamShield heeft meegewerkt aan het onderzoek door het leveren van het schuim en het instrueren van de saneerders hoe dit schuim moest worden toegepast.

De uitkomsten van deze praktijkproef zullen duidelijk maken of het gebruik van schuim een kostenbesparing oplevert en daarmee of het (op een veilige manier) kan bijdragen aan het versnellen van de asbestdakenopgave. Ik verwacht u hierover kort na de zomer te kunnen informeren.

Voorgaand onderzoek is overigens geen vervanging van een landelijke validatie van een werkmethode om in een lagere risicoklasse asbest te kunnen verwijderen. Daarvoor kan door de leveranciers van schuim een aanvraag voor een beoordeling door het Validatie- en Innovatiepunt Asbest (VIP) worden gedaan. Mochten de uitkomsten positief zijn, dan zal dit naar verwachting leveranciers stimuleren om deze stap te zetten.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
V.L.W.A. Heijnen


  1. Kamerstuk 25 834, nr. 188↩︎

  2. Kamerstuk 28 089, nr. 189↩︎