[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Speciale uitgave Onderzoeksprogramma Biotechnologie en Veiligheid

Beleidsnota Biotechnologie

Brief regering

Nummer: 2023D28494, datum: 2023-06-26, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-27428-399).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 27428 -399 Beleidsnota Biotechnologie.

Onderdeel van zaak 2023Z11978:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

27 428 Beleidsnota Biotechnologie

Nr. 399 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 juni 2023

Hierbij ontvangt u de speciale uitgave over het onderzoeksprogramma «Biotechnologie en Veiligheid». In dit magazine leest u meer over de tien onderzoeken die het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft laten doen naar de risico’s van nieuwe en innovatieve biotechnologie.

De ontwikkelingen rondom biotechnologie zijn het afgelopen decennium in een versnelling geraakt, mede door nieuwe technieken zoals CRISPR-Cas. Dit leidt tot mogelijkheden, maar kan ook vragen oproepen over risico’s voor mens en milieu. Het onderzoeksprogramma, dat in 2016 is gestart, had als doel kennis en inzichten te genereren over veiligheidsrisico’s en onzekerheden bij biotechnologische innovaties. Hiermee kan beleid en regelgeving actueel gehouden worden.

De waarde van het programma was 8,3 miljoen euro en de onderzoeken zijn door vooraanstaande Nederlandse en internationale universiteiten uitgevoerd in samenwerking met NWO-TTW1, het RIVM, de COGEM2 en relevante stakeholders.

De uitkomst van het programma is positief: binnen de onderzochte gebieden kunnen de nieuwe technieken van biotechnologie veilig worden toegepast. Er zijn geen onverwachte effecten gevonden. Dit betekent dat beleid, regelgeving en risicobeoordeling rondom genetisch gemodificeerde organismen (ggo’s) op dit moment toereikend zijn om de risico’s voor mens en milieu verwaarloosbaar klein te houden.

Tegelijkertijd komt uit de hoek van de wetenschap ook een roep om versoepeling van de veiligheidsregels, die als onnodig streng en hinderend voor onderzoek met biotechnologie worden ervaren. Dit signaal nemen we serieus.

Zoals ik eerder in mijn brief van 13 februari jl.3 aan u meldde, werkt IenW momenteel aan een implementatieplan, waarmee verbeteringen met betrekking tot beleid en regelgeving voor Ingeperkt Gebruik voor ggo’s kunnen worden doorgevoerd. Kernthema’s hierbij zijn de vermindering van de complexiteit van de regelgeving en bewustwording en communicatie over het doel van deze regelgeving.

Een belangrijke conclusie over het gehele onderzoeksprogramma is dat kennisuitwisseling tussen overheid, onderzoeksgroepen en bedrijfsleven voor alle partijen gunstig is en de kwaliteit van het onderzoek ten goede komt. Dit geldt met name wanneer dit om toegepaste wetenschap gaat, met uitkomsten waar de maatschappij mogelijk de vruchten van plukt. Om deze uitkomsten te borgen, blijf ik in overleg met NWO en de universiteiten.

Tenslotte wil ik benadrukken dat het onderzoeksprogramma mooie innovatieve onderzoeken heeft opgeleverd. Onderzoeken over virussen die kanker bestrijden, aardappels die resistent zijn tegen schimmels, en veilige industriële bacteriën. De speciale uitgave geeft een mooi overzicht van wat mogelijk is met veilige toepassingen van biotechnologie.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
V.L.W.A. Heijnen


  1. het domein Toegepaste en Technische Wetenschappen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek.↩︎

  2. Commissie Genetische Modificatie.↩︎

  3. Kamerstuk 27 428, nr. 396.↩︎