Inzet ten aanzien van de achtergebleven paspoort op de Nederlandse ambassade in Khartoem
Afrika-beleid
Brief regering
Nummer: 2023D30776, datum: 2023-07-05, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29237-184).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: W.B. Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken (Ooit CDA kamerlid)
Onderdeel van kamerstukdossier 29237 -184 Afrika-beleid.
Onderdeel van zaak 2023Z12904:
- Indiener: W.B. Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
- 2023-07-06 12:30: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
- 2023-09-05 15:20: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2023-09-05 18:30: Extra procedurevergadering commissie Buitenlandse Zaken (groslijst controversieel verklaren) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
- 2023-09-14 12:30: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
- 2023-10-11 10:00: Consulaire Zaken en stand van zaken evacuaties Afghanistan (Commissiedebat), vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
- 2023-10-11 15:00: Raad Buitenlandse Zaken d.d. 23 oktober 2023 (Commissiedebat), vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 |
29 237 Afrika-beleid
32 734 Nederlandse diplomatie
Nr. 184 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 5 juli 2023
Met deze brief wordt opvolging gegeven aan de toezegging gedaan tijdens het Commissiedebat Raad Buitenlandse Zaken d.d. 16 mei 2023 door de Minister van Buitenlandse Zaken1, om uw Kamer te informeren over de vorderingen ten aanzien van de inzet voor de personen van wie het paspoort op de Nederlandse ambassade in Khartoem is achtergebleven.
Stand van zaken achtergebleven paspoorten
Vanwege de plotselinge uitbarsting van geweld moest de ambassade op 15 april jl. noodgedwongen sluiten en zijn er – zoals bekend – tientallen paspoorten op de ambassade achtergebleven. Het gaat hierbij overigens niet alleen om Soedanese paspoorten. Op de ambassade lagen ook laissez-passers van kinderen met de Nederlandse nationaliteit en paspoorten van mensen met o.a. de Eritrese of de Egyptische nationaliteit.
Bij een visumaanvraagprocedure is de standaard procedure het innemen van de paspoorten door de ambassade ter verificatie van de documenten en voor het plakken van een visumsticker in het paspoort. In totaal zijn er voor zover bekend 63 paspoorten op de ambassade in Khartoem achtergebleven. Tussen 15 april en 31 mei jl. hebben 19 personen zich bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld. Na verificatie hebben deze personen een ondersteuningsbrief en een digitale kopie van hun paspoort ontvangen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. In de ondersteuningsbrief wordt aan grensautoriteiten verzocht om de paspoorthouder zonder enige belemmering het betreffende land te laten inreizen. Een aantal van hen heeft daarna laten weten dat de kopie van hun paspoort niet is geaccepteerd als geldig reisdocument. Dit verschilt overigens per land en het moment van inreizen. Eind april waren buurlanden welwillender mensen toe te laten zonder geldig reisdocument dan eind juni.
Op woensdag 31 mei jl. ontvingen de personen die zelf nog geen contact hadden opgenomen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken een e-mailbericht. In het emailbericht werd de paspoorteigenaren gevraagd of zij een ondersteuningsbrief en digitale kopie van hun paspoort wensten te ontvangen. Naar aanleiding van dit bericht, hebben 10 personen een ondersteuningsbrief en een digitale kopie van hun paspoort ontvangen, 7 personen gaven aan dat zij geen ondersteuningsbrief nodig hadden. De overige personen hebben tot nu toe niet gereageerd.
Inmiddels is het een contactpersoon in Khartoem gelukt om de paspoorten in veiligheid te brengen. De personen wiens reisdocument het betreft zijn door het Ministerie van Buitenlandse Zaken benaderd over de mogelijkheid om hun paspoort op te halen op een veilige locatie in het land.
Parallel aan de inspanningen die het kabinet pleegt op individueel niveau, is aan de relevante autoriteiten van landen in de regio verzocht om personen met een ondersteuningsbrief en kopie van hun paspoort de grens te laten passeren. Egypte, Ethiopië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben een dergelijk verzoek ontvangen.
Volgens recente informatie kunnen Soedanese onderdanen op dit moment geen nieuwe paspoorten aanvragen bij Soedanese ambassades in buurlanden. Wel is het mogelijk verlopen Soedanese reisdocumenten op verschillende locaties in Soedan te laten verlengen.
De Minister van Buitenlandse Zaken,
W.B. Hoekstra
Kamerstuk 21 501–02, nr. 2667↩︎