[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Uitvoering van de motie van de leden Tjeerd de Groot en Valstar over onder gecontroleerde omstandigheden proeverijen van kweekvlees mogelijk maken (Kamerstuk 27428-383)

Voedingsbeleid

Brief regering

Nummer: 2023D30899, datum: 2023-07-05, bijgewerkt: 2024-03-27 14:21, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31532-285).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31532 -285 Voedingsbeleid.

Onderdeel van zaak 2023Z12954:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

31 532 Voedingsbeleid

Nr. 285 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT EN VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 5 juli 2023

Op 8 maart 2022 vond het 2-minuten debat Biotechnologie en Tuinbouw plaats (Handelingen II 2021/22, nr. 57, item 20). Tijdens dit debat is de motie van de leden Tjeerd de Groot (D66) en Valstar (VVD) aangenomen (Handelingen II 2021/22, nr. 60, item 11) (Kamerstuk 27 428, nr. 383), waarin de regering wordt verzocht zo snel als mogelijk in overleg te treden met de Nederlandse kweekvleesproducenten om proeverijen onder gecontroleerde en veilige omstandigheden mogelijk te maken.

Proeverijen

Naar aanleiding van voorgenoemde motie en met het oog op het stimuleren van innovatie en productoptimalisatie, zijn LNV en VWS in gesprek gegaan met twee Nederlandse kweekvleesproducenten en de belangenvereniging van biotechnologie bedrijven in Nederland (HollandBio), over het mogelijk maken van proeverijen. De gesprekken met deze partijen hebben geresulteerd in een Code of Practice (CoP), deze vindt u bijgevoegd.

Kweekvlees is een niet-toegelaten novel food1, dat op dit moment nog niet op veiligheid is beoordeeld op grond van de Europese novel food verordening. De CoP biedt een technisch geharmoniseerd kader, zodat producenten, vanuit hun eigen verantwoordelijkheid, de proeverijen kunnen uitvoeren. Deze CoP helpt bij de beoordeling van de veiligheid van de proeverijen, die door een onafhankelijk expert comité wordt uitgevoerd. Dit expert comité wordt opgezet binnen Stichting Cellulaire Agricultuur Nederland (CAN). Deze stichting coördineert, in opdracht van LNV, de uitvoering van het plan voor de ontwikkeling van een ecosysteem voor cellulaire agricultuur, waarvoor op 22 oktober vorig jaar door de regering € 60 miljoen binnen het Nationaal Groeifonds is toegekend.2

De kweekvleesproducenten willen graag hun producten laten proeven voordat zij starten met de toelatingsprocedure voor novel foods. Zo kunnen de producten naar aanleiding van de proeverijen eventueel nog aangepast worden om de smaakbeleving te verbeteren, om vervolgens een dossier in te dienen over het uiteindelijk ontwikkelde product. Bij de proeverijen worden ook investeerders en journalisten uitgenodigd, om mogelijke investeringen op te halen en te werken aan consumentenacceptatie van het product. Dit zal naar verwachting de nodige publiciteit genereren.

Het houden van proeverijen aan de hand van de ontwikkelde CoP is voor de cellulaire agricultuur sector een belangrijke stap richting de marktintroductie van kweekvlees. Kweekvlees heeft de potentie om vlees op een milieu en diervriendelijkere manier te produceren en maakt daardoor onderdeel uit van het beleid van LNV.3 De CoP wordt in principe voor een jaar aangegaan, met een mogelijke verlenging met nog een jaar. Het proces van de proeverijen wordt geëvalueerd. De betrokken bedrijven beogen om de eerste proeverijen in het najaar te organiseren.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
P. Adema

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
E.J. Kuipers


  1. Verordening (EU) 2015/2283.↩︎

  2. Kamerstuk 36 200 L, nr. 4.↩︎

  3. De ontwikkeling van kweekvlees is een onderdel van de Nationale Eiwitstrategisie (NES) die als doel heeft het verminderen van de afhankelijkheid van import van onder meer soja van buiten Europa. Aangezien er met de productie van kweekvlees minder dieren nodig zijn, wordt er bijgedragen aan die doelstelling.↩︎