SCoPAFF-vergadering gewasbeschermingsmiddelen 11 en 12 juli 2023
Gewasbeschermingsbeleid
Brief regering
Nummer: 2023D31632, datum: 2023-07-06, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-27858-616).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: P. Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Onderdeel van kamerstukdossier 27858 -616 Gewasbeschermingsbeleid.
Onderdeel van zaak 2023Z13321:
- Indiener: P. Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
- Volgcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Volgcommissie: vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- Volgcommissie: vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
- 2023-07-10 14:00: Informele Landbouw- en Visserijraad (17/18 juli) (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2023-09-05 15:20: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2023-09-06 11:30: Extra procedurevergadering commissie LNV (groslijst controversieel verklaren) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2023-09-27 11:30: Procedurevergadering LNV (Procedurevergadering), vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (2017-2024)
- 2024-09-04 12:15: Aanvang middagvergadering Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 |
27 858 Gewasbeschermingsbeleid
Nr. 616 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 6 juli 2023
Hierbij informeer ik uw Kamer over de voorgenomen Nederlandse standpunten inzake de onderwerpen die ter stemming worden voorgelegd aan het eerstvolgende Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed (SCoPAFF) over regelgeving voor gewasbescherming. Het overleg vindt plaats op 11 en 12 juli 2023. De standpunten zijn ambtelijk voorbereid met de ministeries van Infrastructuur en Waterstaat (lenW), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), op basis van advisering door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).De onderstaande punten staan op de agenda ter (mogelijke) stemming (de zogenaamde B-punten).
Daarnaast infomeer ik uw Kamer over het proces van de EFSA bevindingen over de herbeoordeling van de stof glyfosaat.
De laag-risico stof Fat distillation residues
Deze stof wordt toegepast afweermiddel tegen wild in de bosbouw. In Nederland zijn geen middelen op basis van deze stof toegelaten. De Europese Commissie (EC) stelt voor om de goedkeuring van deze werkzame stof te hernieuwen als laag-risico stof. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
De laag-risico stof Cydia pomonella granulovirus (CpGV)
Deze stof is een micro-organisme dat gebruikt wordt als insecticide in pitvruchten. In Nederland zijn vijf middelen op basis van deze werkzame stof toegelaten. De EC stelt voor om de goedkeuring van deze werkzame stof te hernieuwen als laag-risico stof. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
De allocatie van de rapporteurlidstaat voor de herbeoordeling van Etoxazole
De EC stelt voor om Frankrijk en Letland aan te wijzen als rapporteurlidstaat en corapporteur voor de herbeoordeling van de stof etoxazole. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
Tijdelijke verlenging van de goedkeuringsperiode van 25 werkzame stoffen
De EC stelt voor om de goedkeuring van 25 werkzame stoffen tijdelijk te verlengen omdat de besluitvorming buiten de schuld van de aanvrager niet tijdig is afgerond. Deze procedure is vastgelegd in verordening EG 1107/2009 (artikel 17). De herbeoordeling van werkzame stoffen is zeer complex en vraagt grote zorgvuldigheid waardoor de procedure soms langer duurt dan voorzien en gewenst. Zonder tijdelijke verlenging zouden al deze werkzame stoffen van de markt worden gehaald zonder dat een zorgvuldig beoordelings- en besluitvormingsproces is doorlopen. Het Ctgb adviseert positief op dit voorstel. De Nederlandse delegatie is voornemens om in te stemmen met het voorstel van de EC.
EFSA-bevindingen glyfosaat
Naar verwachting zal EFSA op 7 juli 2023 haar bevindingen publiceren1 van de herbeoordeling die de «Assessment Group on Glyphosate (AGG)» heeft uitgevoerd op de stof glyfosaat. De EFSA zal deze bevindingen tijdens de SCoPAFF-vergadering nader toelichten. Het Ctgb zal vervolgens wetenschappelijk adviseren op de EFSA-bevindingen, waarover ik uw Kamer na de zomer zal informeren. Het is daarna aan de EC om een voorstel aan de lidstaten te doen over het al dan niet vernieuwen van de goedkeuring van glyfosaat.
De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
P. Adema
https://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/glyphosate↩︎