[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Resultaten kwaliteitstoets Typologie

Gaswinning

Brief regering

Nummer: 2023D31752, datum: 2023-07-06, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-33529-1169).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 33529 -1169 Gaswinning.

Onderdeel van zaak 2023Z13380:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

33 529 Gaswinning

Nr. 1169 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN EN KLIMAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 juli 2023

Bij de uitvoering van de versterkingsoperatie dient veiligheid te allen tijde voorop te staan. Het afgelopen jaar kwamen bij de NCG meerdere bezwaren binnen over de uitkomsten van beoordelingen via de typologieaanpak. Een aantal van deze bezwaren bleek terecht. De NCG heeft daarom in overleg met ACVG en TNO besloten om een kwaliteitstoets uit te voeren en de beoordelingen van de woningen waar dit zou kunnen spelen, opnieuw te bekijken.1 Ik vind het belangrijk dat geen enkele twijfel bestaat over de veiligheid van woningen. Met deze brief informeer ik uw Kamer over de resultaten van de kwaliteitstoets.

Analyse van de kwaliteitstoets

De kwaliteitstoets die NCG van maart tot juni heeft uitgevoerd, omvatte 2300 beoordelingsrapporten waarvan nader onderzocht is of ze kloppen. De bewoners die het aangaat, zijn hierover individueel per brief door de NCG geïnformeerd.

Uit deze kwaliteitstoets blijkt dat 80% van de betreffende adressen (1840) terecht veilig is verklaard. De helft van deze beoordelingsrapporten bevat onvolkomenheden, maar deze hebben geen gevolgen voor de conclusie dat de adressen veilig zijn. Op aanvraag van de eigenaar worden deze rapporten aangepast. Deze bewoners kunnen er zeker van zijn dat zij in een gebouw wonen die aan de veiligheidsnorm voldoet.

Bij 20% van de onderzochte beoordelingsrapporten (460) is er sprake van onvolkomenheden waardoor het gebouw niet typologisch beoordeeld had mogen worden. Dit komt voort uit een verkeerde of onvolledige toepassing van de instructie voor typologische beoordelingen. Het betreft tevens onvolkomenheden op basis van aanpassing van de instructie vanwege voortschrijdend inzicht qua typologische beoordelingen. Dit betekent nog niet dat deze gebouwen onveilig zijn, maar wel dat deze opnieuw beoordeeld moeten worden. Deze nieuwe beoordeling vindt plaats via de Praktijkaanpak.

Ik vind het vervelend dat mensen langer moeten wachten op definitieve duidelijkheid over de veiligheid van hun woningen. Deze bewoners worden voor 1 september 2023 door NCG persoonlijk geïnformeerd over de uitkomst van de toets op hun beoordelingsrapport. Net als de andere bewoners in de versterkingsoperatie krijgen zij voor eind 2023 duidelijkheid over de veiligheid van hun woning.

Voor NCG is het van groot belang dat de kwaliteit van de beoordelingsrapporten op orde is. Dergelijke onvolkomendheden mogen in de toekomst niet meer voorkomen. Daarom heeft NCG verschillende verbeteracties uitgevoerd. Zo wordt scherp gekeken naar offertes en zijn instructiesessies en trainingsdagen georganiseerd met de ingenieursbureaus. Daarnaast heeft NCG extra medewerkers aangetrokkken die de beoordeling controleren op kwaliteit en krijgen medewerkers meer tijd om een kwaliteitscontrole uit te voeren. Dit moet voorkomen dat beoordelingen onvolkomendheden bevatten.

De Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat,
J.A. Vijlbrief


  1. Kamerstuk 33 529, nr. 1122.↩︎