Reactie op het artikel 'We kunnen niet allebei ziek zijn, ik móét van de migraine af'
Geneesmiddelenbeleid
Brief regering
Nummer: 2023D31992, datum: 2023-07-07, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29477-848).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: E.J. Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Onderdeel van kamerstukdossier 29477 -848 Geneesmiddelenbeleid.
Onderdeel van zaak 2023Z13505:
- Indiener: E.J. Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2023-09-05 15:20: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2023-09-06 09:30: Extra procedurevergadering commissie VWS (groslijst controversieel verklaren) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2023-09-13 17:15: Procedurevergadering VWS (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2023-09-14 15:00: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 |
29 477 Geneesmiddelenbeleid
Nr. 848 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 7 juli 2023
Hierbij reageer ik graag op het verzoek van de vaste Kamercommissie voor VWS om te reageren op bovengenoemd artikel uit het Financieel Dagblad van 4 juni 2023. In het artikel wordt een ondernemer geïnterviewd die acht jaar lang migraine klachten heeft gehad. Zij vertelt over de gevolgen die dit heeft gehad voor haar leven. Ook geeft zij aan, na eerder onder behandeling te hebben gestaan bij een van de zogeheten hoofdpijnpoli’s of -centra, door een gynaecoloog behandeld is met een hormoonspray waarna de klachten zijn verdwenen. Ik ga ervan uit dat de Kamercommissie met name mijn reactie op het laatste vraagt.
Voor een reflectie op de casus, heb ik contact gezocht met de Nederlandse Vereniging voor Neurologie (NVN), als verantwoordelijke beroepsvereniging voor de behandeling van migraine. De NVN laat mij het volgende weten.
«De NVN verwijst naar de landelijke richtlijn migraine1. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat hormonale interventies effectief zijn bij migraine; wel is er een duidelijke relatie tussen het krijgen van een migraine-aanval en hormonale veranderingen in bijvoorbeeld de menstruatiecyclus. Vanzelfsprekend werkt de neuroloog indien nodig nauw samen met andere medische disciplines om zorg te dragen voor de meest passende zorg voor de individuele patiënt. Vanuit het uitgangspunt om passende zorg te leveren en het ontbreken van wetenschappelijk bewijs zien wij geen noodzaak voor een verplichte samenwerking met de gynaecoloog bij alle patiënten met migraine.»
Ik kan mij het leed van de ondernemer goed voorstellen. Zoals recent aan uw Kamer bericht2, heb ik oog voor de gevolgen van deze aandoening. Ook deze casus laat goed zien hoe groot de, met name sociale, gevolgen van migraine zijn. Ik ben daarom verheugd te lezen dat deze patiënt inmiddels een adequate behandeling heeft gevonden. Ik kan en wil over de (juiste) wijze van behandelen van migraine verder geen uitspraken doen. Dat is aan de beroepsgroep. Ik verwijs daarom graag naar hun hiervoor weergegeven reactie.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
E.J. Kuipers