[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Uitkomsten van een bestuurlijk overleg over de inperking van de veerdiensten naar Ameland

Zee- en binnenvaart

Brief regering

Nummer: 2023D32690, datum: 2023-07-13, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31409-410).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31409 -410 Zee- en binnenvaart.

Onderdeel van zaak 2023Z13708:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

31 409 Zee- en binnenvaart

Nr. 410 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 juli 2023

Op 28 juni jl. ontving ik vragen van de leden Bromet (GroenLinks) en De Hoop (PvdA) over de inperking van de veerdiensten naar Ameland. Hierbij zend ik uw Kamer, mede namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, de beantwoording van deze vragen toe (Aanhangsel Handelingen II 2022/23, nr. 3209). Tevens wordt de Kamer met deze brief geïnformeerd over de uitkomsten van een bestuurlijk overleg dat recent heeft plaatsgevonden over de inperking van de veerdiensten naar Ameland.

Op 7 juli jl. heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen meerdere bij de veerverbinding betrokken partijen. Het doel hiervan was om de huidige situatie rondom de tijdelijk aangepaste dienstregeling van en naar Ameland te bespreken en samen te bekijken wat er op korte en lange termijn gedaan dient te worden. Tijdens dit gesprek waren aanwezig: Staatssecretaris en Minister van Infrastructuur en Waterstaat, commissaris van de Koning Brok, burgemeester Stoel van Ameland, burgemeester Van Gent van Schiermonnikoog, vertegenwoordigers van Wagenborg Passagiersdiensten (hierna: WPD), Rijkswaterstaat, reizigersvereniging Rover, Consumentenplatform Waddenveren Oost en Ondernemersplatform Ameland.

Tijdens dit constructieve overleg zijn de volgende afspraken gemaakt:

• In opdracht van Rijkswaterstaat en WPD voert het MARIN (Maritiem Research Instituut Nederland) een vervolgonderzoek uit. De resultaten hiervan zouden inzicht moeten geven over bij welke locaties en waterstanden het mogelijk is dat schepen elkaar veilig passeren. Afgesproken is dat WPD en Rijkswaterstaat het MARIN vragen om zo spoedig mogelijk de resultaten van deelonderzoeken op te leveren. Zo kunnen, mits uit de resultaten blijkt dat dat veilig kan, de maatregelen eventueel nog voor 8 augustus versoepeld worden.

• WPD streeft ernaar om eind juli een voorstel te doen voor een dienstregeling die vanaf 8 augustus zal gelden.

• WPD maakt samen met de gemeente Ameland een voorstel om de huidige urgentieregeling uit te breiden, zodat eilanders die vanwege urgente gevallen van of naar het eiland willen reizen mee kunnen op iedere afvaart van de veerdienst, als dat nodig is met eigen auto.

• WPD gaat de voor- en nadelen van een vijf-kwartiersdienstregeling in kaart brengen en deelt de uitkomsten met de betrokken partijen.

• Rijkswaterstaat onderzoekt of een kortere doorsteek tussen Holwert en Ameland mogelijk is. Dit duurt naar verwachting 8 weken.

• De partijen blijven in overleg met elkaar.

Ik vertrouw erop uw Kamer hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
V.L.W.A. Heijnen