De aankomende alternatieve behandeling van werkelijke schade in het toeslagenschandaal
Schriftelijke vragen
Nummer: 2023D33436, datum: 2023-07-31, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kv-tk-2023Z13949).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: N.G.J. Temmink, Tweede Kamerlid (Ooit SP kamerlid)
Onderdeel van zaak 2023Z13949:
- Gericht aan: A. de Vries, staatssecretaris van Financiën
- Indiener: N.G.J. Temmink, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 | Vragen gesteld door de leden der Kamer |
2023Z13949
Vragen van het lid Temmink (SP) aan de Staatssecretaris van van Financiën over de aankomende alternatieve behandeling van werkelijke schade in het toeslagenschandaal (ingezonden 31 juli 2023).
Vraag 1
Kunt u aangeven wanneer u denkt de alternatieve behandeling voor het afhandelen van werkelijke schade met de Kamer te kunnen delen?
Vraag 2
Waarom denkt u dat werkelijke schade gecompenseerd kan worden met forfaitaire bedragen?
Vraag 3
Ziet u de grote kans op ondercompensatie niet, aangezien de forfaitaire bedragen niet een-op-een gebaseerd zijn op de opgelopen schade van de gedupeerde persoon?
Vraag 4
Waar kan een gedupeerde naartoe als zij na de alternatieve behandeling nog steeds niet voldoende gecompenseerd is?
Vraag 5
Waarom is niet mogelijk een dergelijke behandeling in te voeren aan het begin bij de integrale beoordeling, zodat het langst durende traject versneld wordt?
Vraag 6
Kunt u toezeggen dat wanneer men kiest voor een forfaitair bedrag, een reeds toegekend bedrag op basis van een integrale beoordeling niet verrekend zal worden? Kunt u uw antwoord uitgebreid toelichten?
Vraag 7
Wat vindt u van dit advies van de Raad van State: «De bevindingen met betrekking tot de hersteloperatie tot nu toe laten zien dat hierin complexe en onverwachte vraagstukken opkomen. De ervaring om daarmee om te gaan is bij de huidige uitvoeringsinstanties geconcentreerd. Verwacht mag worden dat daarom de uitvoerder die deze taken zal gaan uitvoeren met grote regelmaat zal moeten overleggen met het ministerie en andere uitvoerders. Dit roept de vraag op welke efficiëntiewinst hiermee daadwerkelijk zal worden bereikt»?1 Kunt u uw antwoord uitgebreid toelichten?
Vraag 8
Denkt u een externe partij te vinden die genoeg ervaring heeft om met deze talloze complexe en onverwachte vraagstukken om te gaan?
Vraag 9
Denkt u dat het inschakelen van een externe partij daadwerkelijk effectiever en voordeliger is en zo ja, voor wie?
Advies Afdeling advisering Raad van State en nader rapport over Wet aanvullende regelingen hersteloperatie toeslagen, Kamerstuk 36 352, nr. 4.↩︎