[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Definitief rapport MARIN dimensionering vaargeul Holwerd-Ameland

Zee- en binnenvaart

Brief regering

Nummer: 2023D33931, datum: 2023-08-18, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31409-414).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31409 -414 Zee- en binnenvaart.

Onderdeel van zaak 2023Z14152:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

31 409 Zee- en binnenvaart

29 684 Waddenzeebeleid

Nr. 414 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 augustus 2023

Zoals in mijn brief van 23 juni jl.1 aangekondigd, heeft het MARIN (Maritime Research Institute Netherlands) in opdracht van mijn ministerie een vervolgonderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om veilig te passeren in de vaargeul Ameland-Holwerd. Het onderzoek is begeleid door Rijkswaterstaat (hierna: RWS) en Wagenborg Passagiersdiensten (hierna: WPD). Aanleiding voor dit vervolgonderzoek is een eerdere studie van het MARIN naar wenselijke en veilige dimensies van de vaargeul tussen het vasteland en Ameland conform internationale richtlijnen (PIANC normen), in opdracht van WPD2. Uit deze eerdere studie bleek dat de vaargeuldimensies die het MARIN adviseert voor het verkeer van schepen van de huidige omvang, breder en dieper zijn dan de op dit moment gehanteerde onderhoudsdimensies3.

Hierbij bied ik u het rapport van het vervolgonderzoek Dimensionering Vaargeul Holwerd-Nes: aanvullend onderzoek aan. Ten opzichte van de eerdere studie heeft het MARIN in dit onderzoek onderscheid gemaakt tussen de diverse secties van de vaargeul en tussen verschillende waterstanden. Het MARIN heeft de mogelijkheden en onmogelijkheden van het veilig bevaren van de vaargeul met zowel één als twee schepen onderzocht. Uit het onderzoek blijkt dat er bij bepaalde waterstanden (vanaf circa 1,20 meter – NAP) plekken in de vaargeul zijn waar de huidige schepen van WPD elkaar veilig kunnen passeren. De resultaten van het rapport ondersteunen de dienstregeling die WPD momenteel vaart en laten zien dat verdere verruiming van deze dienstregeling bij lagere waterstanden mogelijk is.

Mede op basis van het MARIN-rapport zal WPD een dienstregeling voor de periode van 8 september tot en met 31 december 2023 uitwerken en ter consultatie aan decentrale overheden en consumentenorganisaties voorleggen. Begin september zal ik het voorstel van WPD, alsmede het MARIN-rapport en het advies van decentrale overheden en consumentenorganisaties beoordelen en over het voorstel van WPD besluiten. Hierover zal ik uw Kamer in september informeren. Parallel hieraan werkt WPD haar Vervoerplan 2024 uit. Hierover zal ik uiterlijk in november besluiten.

Vooruitlopend op de resultaten van het MARIN-onderzoek en mede naar aanleiding van een Bestuurlijk Overleg van 7 juli jl., heeft WPD sinds 1 augustus jl. aanpassingen in de dienstregeling doorgevoerd, gericht op het beperken van vertragingen en het aanbieden van meer reisopties op gunstige tijdstippen. Deze wijzigingen zijn mede op basis van extra peilinformatie en kennis van RWS doorgevoerd.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
V.L.W.A. Heijnen


  1. Kamerstuk 29 984, nr. 1111↩︎

  2. MARIN, 25 april 2023, Dimensionering Vaargeul Holwerd-Nes↩︎

  3. Breder baggeren is in strijd met natuurwetgeving; de dimensies zijn vastgelegd in het Natura 2000 beheerplan.↩︎