[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Voorstel tot verlenging Algemeen Preferentieel Stelsel (APS)

Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Brief regering

Nummer: 2023D34730, datum: 2023-08-30, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-22112-3755).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 22112 -3755 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie.

Onderdeel van zaak 2023Z14438:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3755 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 augustus 2023

Graag informeer ik uw Kamer over de onderhandelingen over de herziening van het Algemeen Preferentieel Stelsel (APS).

Op 4 juli jl. heeft de Europese Commissie een voorstel gepubliceerd voor de ongewijzigde verlenging van het huidige APS tot 31 december 2027.1 Deze verlenging is door de Commissie voorgesteld als reactie op het vooralsnog uitblijven van een akkoord tussen de Raad en het Europees Parlement (EP) in de triloogfase over de herziening van het APS. De huidige verordening, en daarmee de tariefpreferenties voor ontwikkelingslanden, loopt op 31 december 2023 af. De Commissie stelt nu een verlenging van het huidige APS voor als «vangnet» om te voorkomen dat de tariefpreferenties per 1 januari 2024 wegvallen. Mochten de Raad en het EP voor 31 december 2023 een akkoord bereiken over voornoemde herziening, dan wordt de verlenging van het huidige APS niet van kracht. Wordt overeenstemming bereikt wanneer voornoemde verlenging al van kracht geworden is, dan is het mogelijk de verlenging eerder te stoppen.

Het kabinet is voornemens deze verlenging te steunen. Het aflopen van de bestaande verordening zou betekenen dat de ontwikkelingslanden die nu gebruik maken van de tariefpreferenties onder het APS dat niet meer kunnen doen, met grote economische gevolgen voor deze landen en voor de bedrijven die van de tariefpreferenties gebruik maken. Het kabinet beoordeelt de bevoegdheid van het voorstel als positief. Op grond van artikel 207 van het Verdrag betreffende de Werking van de Europese Unie heeft de EU de bevoegdheid om maatregelen vast te stellen die het kader voor de uitvoering van de gemeenschappelijke handelspolitiek van de EU bepalen. Gezien de exclusieve bevoegdheid van de EU op het terrein van gemeenschappelijke handelspolitiek, is het subsidiariteitsbeginsel niet van toepassing. Het oordeel van het kabinet ten aanzien van de proportionaliteit is positief, aangezien het voorstel geschikt is om de verlenging te realiseren en niet verder gaat dan daartoe noodzakelijk. De verlenging heeft geen invloed op de Nederlandse inzet in de herziening van het APS, deze blijft staan zoals toegelicht in het BNC fiche uit oktober 2021.2 Nederland blijft in het kader van deze herziening inzetten op een koppeling met terugkeersamenwerking en spoedige afronding van de triloogonderhandelingen.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,
E.N.A.J. Schreinemacher


  1. Proposal for a Regulation of the European Parliament and of the Council amending Regulation (EU) No 978/2012 of the European Parliament and of the Council of 25 October 2012 applying a scheme of generalized tariff preferences and repealing Council Regulation (EC) No 732/2008.↩︎

  2. Fiche: Herziening Verordening Stelsel van Algemene Preferenties | Kamerstuk 22 112, nr. 3237.↩︎