[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Inbreng verslag schriftelijk overleg over het Fiche: Wijziging BTW-richtlijn inzake Invoer One Stop Shop (Kamerstuk 22112-3728)

Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Inbreng verslag schriftelijk overleg

Nummer: 2023D35896, datum: 2023-09-07, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2023D35896).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2023Z12490:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2023D35896 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

De vaste commissie voor Financiën heeft op 7 september 2023 een aantal vragen en opmerkingen voorgelegd aan de Staatssecretaris van Financiën over het door de Minister van Buitenlandse Zaken op 30 juni 2023 toegezonden fiche Wijziging BTW-richtlijn inzake Invoer One Stop Shop (Kamerstuk 22 112, nr. 3728).

De voorzitter van de commissie,

Tielen

De adjunct-griffier van de commissie,

Kruithof

I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties

Vragen en opmerkingen van de leden van de VVD-fractie

De leden van de VVD-fractie vragen of het klopt dat het Invoer One Stop Shop (IOSS)-systeem onder de huidige reikwijdte (dat wil zeggen btw op geïmporteerde zendingen van bedrijven naar consumenten (B2C-zendingen) tot 150 euro) nog steeds moet worden verbeterd, omdat men geconfronteerd kan worden met bijvoorbeeld dubbele btw-belasting op IOSS-zendingen en er een risico op misbruik van IOSS-nummers bestaat. Deze leden vragen of het kabinet een nadere toelichting kan geven over het functioneren van IOSS en welke maatregelen worden ondernomen (of overwogen) om het systeem te verbeteren.

De leden van de VVD-fractie vragen wat het standpunt van het kabinet is inzake de uitbreiding van de reikwijdte van het IOSS-bereik naar btw op zendingen met een hoge waarde en naar douanerechten.

De leden van de VVD-fractie constateren dat het voorstel een maatregel bevat waar de de-minimisdrempel van 150 euro wordt afgeschaft. Hoe worden mogelijk negatieve gevolgen zoveel als mogelijk gemitigeerd? Deze leden vragen of het kabinet kan toelichten waar het bedrag van 150 euro in het voorstel op gebaseerd is.

De leden van de VVD-fractie vragen welke inspanningen het kabinet onderneemt om ervoor te zorgen dat de hervorming inzake de mogelijkheid voor ondernemers om via één btw-registratie op de interne markt van de Europese Unie kunnen opslaan en verkopen zo snel mogelijk wordt uitgevoerd.

Vragen en opmerkingen van de leden van de BBB-fractie

De leden van de BBB-fractie hebben kennisgenomen van de stukken betreffende de Wijziging BTW-richtlijn inzake Invoer One Stop Shop. Deze leden hebben een aantal vragen over de volgende punten.

De leden van de BBB-fractie vragen zich (eveneens als het kabinet) af of de IT-omgeving van de Belastingdienst voldoende voorbereid is voor de implementatie van het IOSS. Zou het kabinet kunnen onderzoeken hoeveel arbeidsuren de Belastingdienst kwijt gaat zijn aan de voorbereiding van implementatie van dit nieuwe systeem, en of er van de totale kosten een raming kan worden gemaakt?

Daarnaast vragen deze leden of de hiervoor genoemde mogelijke problematiek ook niet speelt in andere lidstaten. Zijn de Belastingdienst en de douane van de overige lidstaten voorbereid op de IOSS? Gelijktijdige invoering van dit systeem is natuurlijk wenselijk, in hoeverre heeft het kabinet overzicht van de invoering in de andere lidstaten?

De leden van de BBB-fractie vragen het kabinet om een analyse te maken tussen bedrijven uit het buitenland die importeren en bedrijven uit Nederland die exporteren. Ervaren beide bedrijfssoorten een toegenomen concurrentiekracht?

De leden van de BBB-fractie vragen het kabinet om op middellange termijn wel de administratieve en uitvoeringsgevolgen zowel voor de Belastingdienst en de Douane als ook voor het bedrijfsleven te onderzoeken. Zou het kabinet ook na de afronding van de onderzoeken naar de uitvoeringsgevolgen bij de Belastingdienst en de Douane de rapporten hiervan naar de Kamer kunnen sturen?