Rapport ‘Boetestelsels in balans’
Maatregelen verkeersveiligheid
Brief regering
Nummer: 2023D36263, datum: 2023-09-11, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29398-1076).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: D. Yesilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid (VVD)
Onderdeel van kamerstukdossier 29398 -1076 Maatregelen verkeersveiligheid.
Onderdeel van zaak 2023Z14974:
- Indiener: D. Yesilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2023-09-14 15:00: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2023-09-28 13:00: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2023-10-05 15:00: Strafrechtelijke onderwerpen (Commissiedebat), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2023-10-10 15:50: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 |
29 398 Maatregelen verkeersveiligheid
Nr. 1076 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 11 september 2023
Hierbij bied ik u het rapport «Boetestelsels in balans» van 24 mei 2023 van het Parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie aan. Dit rapport is het resultaat van het onderzoek dat door het Openbaar Ministerie op mijn verzoek is uitgevoerd. Aanleiding hiervoor was het vorig jaar bij de jaarlijkse indexering van de verkeersboetes door het Openbaar Ministerie afgegeven signaal over het ontstaan van een disbalans tussen de verschillende sanctiestelsels.
In het rapport wordt dat signaal bevestigd. Het gaat hierbij om de verhouding tussen de verkeersboetes die worden opgelegd op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv) en de verkeersboetes waarvoor een OM-strafbeschikking wordt opgelegd. Ook gaat het om de verhouding tussen het feitgecodeerde stelsel als geheel en andere strafrechtelijke boetes buiten het verkeersdomein.
De door het Openbaar Ministerie gedane voorstellen om de balans te herstellen, zouden grote financiële, beleidsmatige en politieke consequenties hebben. Gezien de demissionaire status van het kabinet, is het niet mogelijk om hierover op korte termijn een besluit te nemen. Daarom wordt er nu nog geen beleidsreactie op dit rapport gegeven. Wel vindt er ambtelijk interdepartementaal overleg plaats over de uitkomsten van dit rapport.
Het rapport hangt samen met het ontwerpbesluit tot wijziging van de bijlage bij de Wahv en de bijlagen bij het Besluit OM afdoening die ik in het kader van de voorhangprocedure gelijktijdig naar uw Kamer heb gezonden.
Ik ben me ervan bewust dat de voorgenomen verhoging van de Wahv-boetes met 10% niet volledig in lijn is met het advies van het Openbaar Ministerie in het bijgevoegde rapport. De beleidsmatige verhoging is dit jaar nodig om de Rijksbegroting en de taakstelling van mijn ministerie op orde te krijgen. Als we dat niet zouden doen, zouden er in plaats daarvan bijvoorbeeld bezuinigingen moeten worden doorgevoerd bij uitvoerende diensten. Dat laatste wil het kabinet vermijden. Met deze stap komen de lasten voor verkeersovertreders, die deze kosten kunnen voorkomen door zich aan de verkeersregels te houden.
Daarbij speelt ook dat in de Voorjaarsnota 2023 (Kamerstuk 36 350) al is besloten om deze boetes met 10% te verhogen en er geen ruimte is om in dit indexeringsbesluit al rekening te houden met voornoemd rapport uit mei, dat nog nadere uitwerking en opvolging door een missionair Kabinet vraagt.
Een afschrift van deze brief zend ik aan de Voorzitter van de Eerste Kamer.
De Minister van Justitie en Veiligheid,
D. Yeşilgöz-Zegerius