Voortgang wetsvoorstel Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg
Jeugdzorg
Brief regering
Nummer: 2023D37256, datum: 2023-09-15, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31839-974).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: M. van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Onderdeel van kamerstukdossier 31839 -974 Jeugdzorg.
Onderdeel van zaak 2023Z15341:
- Indiener: M. van Ooijen, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Volgcommissie: vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- Volgcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2023-09-20 14:30: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2023-09-27 15:00: Procedurevergadering VWS (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2024-01-29 10:00: Onderdeel Jeugd en aanverwante zaken van de begrotingen VWS en J&V voor het jaar 2024 (Wetgevingsoverleg), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2024-02-01 14:25: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 |
31 839 Jeugdzorg
Nr. 974 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 15 september 2023
Hierbij informeer ik u, mede namens de Minister voor Rechtsbescherming, de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, over de voortgang van het wetsvoorstel Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg.
Dit wetsvoorstel is één van de acties waarmee voortvarend opvolging wordt gegeven aan de in de Hervormingsagenda Jeugd1 geformuleerde opgaven en de daarover gemaakte afspraken: het verbeteren van de beschikbaarheid van jeugdzorg voor de meest kwetsbare kinderen door het versterken van de regionale samenwerking tussen gemeenten en het beter organiseren van de regionale en landelijke contractering van specialistische jeugdzorg.2 Het doel is dat kinderen en gezinnen die specialistische jeugdzorg nodig hebben, passende hulp kunnen krijgen, met de juiste deskundigheid, op het juiste moment en op de juiste plek.
Het wetsvoorstel regelt onder meer dat gemeenten verplicht regionaal moeten samenwerken bij de inkoop van specialistische jeugdzorg. Dat is noodzakelijk omdat de schaal van gemeenten vaak te klein is om voldoende specialistische zorg in te kopen en beschikbaar te hebben. Ook is voorzien in harmonisering van de administratieve processen bij de inkoop van deze specialistische jeugdzorg zodat de administratieve lasten voor jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen worden verminderd. Verder regelt het wetsvoorstel een wettelijke taak voor de Nederlandse zorgautoriteit (NZa) om stelselonderzoek te doen naar de beschikbaarheid van jeugdzorg en een taak voor de vroegsignalering van risico’s voor de beschikbaarheid van specialistische jeugdzorg. Tenslotte zal de NZa toezicht houden de eveneens in het wetsvoorstel opgenomen verplichtingen ten aanzien van de financiële bedrijfsvoering van jeugdhulpaanbieders en gecertificeerde instellingen.
Onderdelen van dit wetsvoorstel zijn eerder in twee separate wetsvoorstellen (het wetsvoorstel Verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen en het wetsvoorstel Taken zorgautoriteit op Jeugdwet-terrein) voor advies aangeboden aan de Afdeling advisering van de Raad van State.
De Afdeling advisering van de Raad van State adviseerde destijds ten aanzien van het wetsvoorstel Verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen onder meer om pas op de plaats te maken omdat op dat moment de beleidsvorming over de aanpak van majeure knelpunten in de jeugdhulp nog volop gaande was.
Naar aanleiding van het bovengenoemde advies van de Afdeling advisering van de Raad van State is besloten de Hervormingagenda Jeugd af te wachten. De beleidsvorming is daarin verder uitgewerkt. Vervolgens zijn beide wetsvoorstellen samengevoegd tot een nieuw integraal wetsvoorstel waarin de voor dit wetsvoorstel relevante afspraken uit de Hervormingsagenda Jeugd zijn verwerkt.
Inmiddels is de ministerraad akkoord gegaan met de voordracht voor de Koning om het wetsvoorstel opnieuw voor advies voor te leggen aan de Afdeling advisering van de Raad van State. De Afdeling kan hierdoor adviseren over een verbeterd, actueel en integraal nieuw wetsvoorstel, hetgeen zal bijdragen aan de kwaliteit van de beoogde maatregelen om de beschikbaarheid van jeugdhulp, kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering te bevorderen.
In verband met deze nieuwe adviesaanvraag is de ministerraad tevens akkoord gegaan met de voordracht voor de Koning om de adviesaanvraag voor het wetsvoorstel Taken zorgautoriteit op Jeugdwet-terrein in te trekken en wordt er een «nader rapport niet indienen» bij het wetsvoorstel Verbetering beschikbaarheid zorg voor jeugdigen aan de Koning aangeboden.
Conform de motie van het lid Mohandis c.s. zal de regering zich tot het uiterste inspannen het wetsvoorstel Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg na ommekomst van het advies van de Afdeling advisering van de Raad van State zo snel mogelijk bij uw Kamer in te dienen.3
De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
M. van Ooijen