WODC onderzoek evaluatie Wet versterking positie curator en de Wet civielrechtelijk bestuursverbod
Wijziging van de Faillissementswet in verband met de versterking van de positie van de curator (Wet versterking positie curator)
Brief regering
Nummer: 2023D37434, datum: 2023-09-18, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-34253-14).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: F.M. Weerwind, minister voor Rechtsbescherming
- Beslisnota bij brief WODC onderzoek evaluatie Wet versterking positie curator en de Wet civielrechtelijk bestuursverbod
- Eindrapport Evaluatie WVPC en WCB Regioplan
Onderdeel van kamerstukdossier 34253 -14 Wijziging van de Faillissementswet in verband met de versterking van de positie van de curator (Wet versterking positie curator).
Onderdeel van zaak 2023Z15400:
- Indiener: F.M. Weerwind, minister voor Rechtsbescherming
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2023-09-21 14:46: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2023-09-28 13:00: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2024-10-23 14:00: Civielrechtelijke onderwerpen (Commissiedebat), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2024-10-24 14:15: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 |
34 253 Wijziging van de Faillissementswet in verband met de versterking van de positie van de curator (Wet versterking positie curator)
Nr. 14 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR RECHTSBESCHERMING
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 18 september 2023
Hierbij bied ik u het rapport aan van het WODC-onderzoek getiteld «Evaluatie Wet versterking positie curator en de Wet civielrechtelijk bestuursverbod».
Dit WODC-onderzoek heeft plaatsgevonden conform de wens van de wetgever om de Wet versterking positie curator (die op 1 juli 2017 in werking is getreden) binnen 4 jaar1 en de Wet civielrechtelijk bestuursverbod (die op 1 juli 2016 in werking is getreden) binnen 5 jaar te evalueren. Aangezien deze termijnen samenvallen, de onderwerpen met elkaar in verband staan en er een gering aantal (onherroepelijk geworden) bestuursverboden zijn uitgesproken in de afgelopen vijf jaar, is ervoor gekozen deze wetten gelijktijdig te evalueren.
Over de uitkomsten en opvolging van dit onderzoek zal ik met belanghebbende partijen in overleg treden. In het rapport wordt de financiering van curatoren als één van de mogelijke verbeterpunten genoemd. In dat kader is van belang dat er op dit moment een WODC-onderzoek plaatsvindt naar de financiering van curatoren. Dit onderzoek richt zich specifiek op gevallen waarin sprake is van een «lege» of ontoereikende boedel en heeft als doelen in kaart te brengen hoe groot de problematiek is en welke mogelijke passende oplossingen er zijn. Dit WODC-onderzoek wordt naar verwachting in het voorjaar van 2024 opgeleverd. Na oplevering zullen beide onderzoeken en de opvolging daarvan vervolgens in samenhang worden bezien.
Gelet op de demissionaire status van het kabinet zal een inhoudelijke beleidsreactie op dit onderzoek worden gegeven door een nieuw kabinet. De beleidsreactie op het WODC-onderzoek naar veelplegers van faillissementsfraude die, conform mijn toezegging gezien de inhoudelijke samenhang gezamenlijk met deze beleidsreactie zou worden verstuurd, zal daarmee ook door het nieuwe kabinet gegeven worden.2
De Minister voor Rechtsbescherming,
F.M. Weerwind