[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verduurzaming kwetsbare dorpen en wijken

Integrale visie op de woningmarkt

Brief regering

Nummer: 2023D38437, datum: 2023-09-22, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32847-1098).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32847 -1098 Integrale visie op de woningmarkt.

Onderdeel van zaak 2023Z15774:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

32 847 Integrale visie op de woningmarkt

32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 1098 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 september 2023

Bij de voorjaarsbesluitvorming Klimaat heeft het kabinet aangekondigd 425 miljoen euro te willen inzetten om de collectieve aanpak van kwetsbare dorpen en wijken te versterken (Kamerstuk 32 813, nr. 1230). In deze dorpen en wijken wonen relatief veel mensen die vanwege geldzorgen, beperkte tijd of minder digitale vaardigheden minder goed mee kunnen doen met verduurzaming. Daarom wordt extra ingezet om deze groep beter te ondersteunen en te ontzorgen. De 425 miljoen euro is bedoeld voor ondersteuning bij isolatie en eventueel interne voorzieningen bij aansluiting op warmtenetten voor de wijkaanpak. De middelen zijn opgenomen in de begroting van BZK die uw Kamer op Prinsjesdag is aangeboden. In deze brief informeer ik u over de precieze inzet en de uitwerking. Tevens licht ik de voortgang toe van de lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma en geef ik een tussenstand van de spreiding van de aanvragen voor middelen van de lokale aanpak door gemeenten in Nederland.

Extra ondersteuning bij isolatie voor kwetsbare dorpen en wijken

Van de 425 miljoen euro wil ik 400 miljoen euro inzetten via de lokale aanpak isolatie als onderdeel van het Nationaal Isolatieprogramma. Dit is aanvullend op de circa 1,1 miljard euro die al in de lokale aanpak zit.

Van de middelen voor kwetsbare dorpen en wijken kunnen we dit jaar 119 miljoen euro aan gemeenten beschikbaar stellen, na parlementaire goedkeuring van de begrotingswet. Hiermee kunnen gemeenten bij de meest kwetsbare woningeigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) met kwetsbare bewoners meer doen om energie te besparen voor een lagere energierekening. De middelen worden toegevoegd aan de SPUK lokale aanpak isolatie met een hiertoe aangepaste regeling die ik binnenkort ter consultatie publiceer.

Alle gemeenten krijgen voor extra ondersteuning bij kwetsbare woningeigenaren en VvE’s extra middelen. Gemeenten met relatief veel kwetsbare woningeigenaren en complexe problematiek, krijgen de meeste extra middelen per woning. Zij kunnen hiermee collectieve aanpakken ontwikkelen en de meeste impact hebben. In ieder geval de stedelijke focusgebieden en gemeenten in de grensregio’s wil ik op deze manier extra ondersteunen. Gemeenten ontvangen 330 tot 1.050 euro extra per woning. Dit is dan bovenop de 1.460 euro die gemiddeld al beschikbaar is per woning, waarmee het totaal uitkomt op bijna 1800 tot ruim 2.500 euro gemiddeld per woning. Hoeveel voor elke gemeente precies extra beschikbaar is, staat vermeld in de wijzigingsregeling en hierover zal ik gemeenten informeren.

De overige 25 miljoen euro (van de 425 miljoen euro) staat in 2025 op de begroting en is bedoeld om in te zetten voor interne voorzieningen bij aansluiting op warmtenetten. Dit zal op een later moment nader worden uitgewerkt.

Spreiding aanvragen en voortgang lokale aanpak isolatie

Uw Kamer verzocht in het commissiedebat over het Klimaatakkoord gebouwde omgeving op 22 maart 2023 (Kamerstukken 32 813 en 32 847, nr. 1211) om inzicht in de spreiding van de aanvragen voor de lokale aanpak isolatie over gemeenten in Nederland op basis van de eerste tranche. Zoals in mijn brief van 14 juli jl. aangegeven (Kamerstukken 32 847 en 32 813, nr. 1076), kan het totaaloverzicht hiervan pas na sluiting van het loket op 31 oktober worden gegeven. Op dit moment kan ik een beeld geven van de tussenstand.

Begin september hadden 183 gemeenten een aanvraag gedaan voor een totaal bedrag van ruim 150 miljoen euro voor het isoleren van ruim 105.000 woningen. Ik zie een goede spreiding van de aanvragen onder gemeenten in Nederland, met aanvragen van noord tot zuid en van oost tot west. Ook zowel gemeenten met een groot aantal als een klein aantal inwoners hadden begin september een aanvraag gedaan; 6 van de 20 kleinste gemeenten en 12 van de 20 grootste gemeenten. Het aangevraagde budget tot begin september bevestigt dat de aanvragen zowel door kleine als grote gemeenten worden gedaan; circa de helft van het beschikbare budget was aangevraagd door circa de helft van alle gemeenten.

Positief vind ik dat al 114 gemeenten aangeven doe-het-zelfmaatregelen te gaan ondersteunen en een heel aantal gemeenten ook al bewoners heeft benaderd voor het treffen van isolatiemaatregelen. Hoeveel bewoners zijn benaderd inventariseer ik op dit moment en zal ik vermelden op de site over de lokale aanpak van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hier zal ik dan ook informatie plaatsen over de uiteindelijke spreiding over gemeenten op basis van de eerste tranche na sluiting van het loket op 31 oktober. Hiermee geef ik invulling aan de toezegging uit het commissiedebat van afgelopen 22 maart. Op basis van de eerste uitgebreide monitoringsgegevens over de lokale aanpak die begin maart beschikbaar komen zal de informatie op de site van RVO verder worden uitgebreid zodat voor eenieder makkelijk vindbaar is hoe de lokale aanpak isolatie vordert.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,
H.M. de Jonge