[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verslag van een werkbezoek van een delegatie uit de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap aan Gdansk, Polen van 7 tot en met 10 september 2023

Verslag van een werkbezoek aan Gdansk, Polen door een delegatie van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Verslag van een werkbezoek

Nummer: 2023D39136, datum: 2023-09-27, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36436-1).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36436 -1 Verslag van een werkbezoek aan Gdansk, Polen door een delegatie van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Onderdeel van zaak 2023Z16034:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

36 436 Verslag van een werkbezoek aan GdaƄsk, Polen door een delegatie van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Nr. 1 VERSLAG VAN EEN WERKBEZOEK VAN EEN DELEGATIE UIT DE COMMISSIE VOOR ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP AAN GDAƃSK, POLEN VAN 7 SEPTEMBER TOT EN MET 10 SEPTEMBER 2023

Vastgesteld 27 september 2023

Delegatie

Een delegatie uit de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft van donderdag 7 tot en met zondag 10 september 2023 een werkbezoek gebracht aan GdaƄsk, Polen. De delegatie bestond uit de leden Zohair El Yassini (delegatieleider, VVD), Kiki Hagen (D66), Harm Beertema (PVV), RenĂ© Peters (CDA), Liane den Haan (Fractie Den Haan) alsmede griffier Marianne Verhoev.

Doel

Doel van het werkbezoek is een verdiepende kennisuitwisseling over mbo-opleidingen (mbo-vaardigheden) op onderdelen als: (internationaal) talentontwikkeling, leven lang ontwikkelen (LLO) en inbreng van innovatie door het bedrijfsleven in het onderwijs door vakwedstrijden. Tevens bezoekt de delegatie een aantal maal EuroSkills: Europese Kampioenschappen voor beroepen.

EuroSkills

De EuroSkills wedstrijden zijn internationale vaardigheidswedstrijden die om de twee jaar worden gehouden. Ze brengen jonge professionals samen van over heel Europa om hun vaardigheden en talenten te tonen in verschillende beroepen en vakgebieden, zoals bouw, informatietechnologie, koken, mode, patisserie, autotechniek, CAD-tekenen, metselen, kapper, mechanica, lassen, meubels maken en nog veel meer. Tweeentwintig Nederlandse leerlingen van mbo-instellingen nemen het op tegen teams uit 32 andere landen in 20 verschillende disciplines. Deze deelnemers zijn door de voorrondes gekomen, waar 40.000 mbo-leerlingen aan participeren en die uiteindelijk uitmonden in de nationale kampioenschappen.

Het doel van EuroSkills-wedstrijden is om talentontwikkeling in vakmanschap te promoten, jonge mensen aan te moedigen, te inspireren, om hun vaardigheden te ontwikkelen en hen de kans te geven om te leren van de besten in hun vakgebied. De deelnemers worden beoordeeld op basis van specifieke criteria en degenen met de hoogste scores winnen medailles. De wedstrijden worden gehouden over meerdere dagen en omvatten verschillende uitdagende taken en opdrachten die de deelnemers moeten voltooien binnen een bepaalde tijd. Het is een intense en competitieve ervaring, maar ook een kans voor de deelnemers om hun vaardigheden te laten zien en internationale erkenning te krijgen.

Een bezoek aan een mbo-onderwijsinstelling in Polen maakte ook deel uit van het programma.

Dankwoord

De delegatie dankt alle gesprekspartners en degenen die betrokken zijn geweest bij het organiseren van dit werkbezoek. In het bijzonder wil de delegatie haar waardering uitspreken voor de inzet van de Nederlandse ambassadeur in Polen en WorldSkills en hun medewerkers bij de voorbereiding van het programma en tijdens het werkbezoek.

De hartelijke ontvangst en goede begeleiding van de delegatie door WorldSkills hebben in belangrijke mate bijgedragen aan het welslagen van het bezoek.

De delegatieleider,
El Yassini

De griffier van de delegatie,
Verhoev

Algemeen

Polen

Polen, officieel de Republiek Polen, is een land gelegen in Centraal-Europa met 38 miljoen inwoners. Het grenst aan Duitsland in het westen, Tsjechië en Slowakije in het zuiden, Oekraïne en Wit-Rusland in het oosten, en Litouwen en Rusland (Kaliningrad) in het noordoosten. Polen heeft een kustlijn van ongeveer 500 kilometer langs de Oostzee.

Polen is een democratische republiek met Warschau als hoofdstad en grootste stad. Het land heeft een rijke geschiedenis, met invloeden vanuit verschillende culturen en tradities. Polen staat bekend om zijn schilderachtige landschappen, historische steden, kastelen, paleizen en festivals.

GdaƄsk

GdaƄsk, ook wel bekend als Danzig, is een stad in het noorden van Polen, gelegen aan de Oostzee. Het is een belangrijke havenstad en economisch centrum van het land. GdaƄsk heeft een rijke geschiedenis en was een belangrijk lid van de Hanze, een middeleeuws handelsverbond. De stad staat bekend om zijn historische architectuur. Bovendien heeft GdaƄsk een bloeiende culturele scene, met tal van musea, kunstgalerijen en theaters.

GdaƄsk is ook belangrijk vanuit historisch oogpunt, omdat het de plek was waar de Tweede Wereldoorlog begon met de Duitse inval in 1939. Na de oorlog werd de stad herbouwd en speelde het een rol in de val van het communistische regime in Polen.

Schoolsysteem

Het schoolsysteem in Polen bestaat uit verschillende niveaus.

De eerste fase is de basisschool, genaamd «szkoƂa podstawowa». Deze duurt 8 jaar en begint op de leeftijd van 6 of 7 jaar. Leerlingen leren hier vakken zoals Pools, wiskunde, wetenschap, vreemde talen en lichamelijke opvoeding.

Na de basisschool kunnen leerlingen ervoor kiezen om naar de middelbare school te gaan. Er zijn verschillende soorten middelbare scholen, zoals het algemeen onderwijs, technisch onderwijs, beroepsonderwijs en kunstgericht onderwijs. Het algemeen onderwijs duurt meestal 3 jaar en bereidt leerlingen voor op het hoger onderwijs.

Na het voltooien van de middelbare school kunnen leerlingen ervoor kiezen om verder te studeren aan een universiteit, hogeschool of beroepsopleiding. Het hoger onderwijs in Polen is over het algemeen gratis voor Poolse studenten, maar er kunnen kosten zijn voor internationale studenten.

Werkbezoek – van dag tot dag

Donderdag 7 september – GdaƄsk

Na aankomst in GdaƄsk heeft de delegatie ’s middags EuroSkills 2023 bezocht. Nederland nam voor de 7e keer deel aan de tweejaarlijkse EuroSkills-wedstrijden die van 5 tot en met 9 september 2023 plaatsvonden in GdaƄsk, Polen. Meer dan 600 kandidaten uit 32 verschillende landen namen deel aan deze wedstrijden. Hier werd de delegatie rondgeleid langs de wedstrijden waarbij de 22 Nederlandse deelnemers werden bezocht. Deze 22 mbo’ers – elk gekwalificeerd als Nederlands kampioen tijdens de jaarlijkse Skills vakwedstrijden- vertegenwoordigen Nederland tijdens de Europese

Kampioenschappen voor beroepen. Bij een aantal wedstrijdonderdelen kreeg de delegatie extra uitleg, waarbij duidelijk werd dat de deelnemers na hun deelname door andere mbo-leerlingen worden beschouwd als rolmodellen waardoor zij geĂŻnspireerd raken.

Bij terugkomst in het hotel verzorgde de Nederlandse ambassade een landenbriefing voor de delegatie.

Vrijdag 8 september – GdaƄsk

Op vrijdag 8 september, begon de dag met een werkbezoek bij onderwijsinstelling ZespoƂu SzkóƂ Kreowania Wizerunku. Deze school leidt kappers, kledingontwerpers en stylisten op die zijn uitgerust met extra vaardigheden op het gebied van styling, visagie en fotografie. De school bereidt leerlingen op innovatieve wijze voor op het beroepsonderwijs en werkt samen met specialisten en werkgevers. Als enige school in Polen vertegenwoordigden ze op EuroSkills het beroep van kapper.

In de middag bracht de delegatie een bezoek aan de finales van EuroSkills 2023, waar de deelnemers geconcentreerd en onder grote tijdsdruk de laatste puntjes op de i zetten. De delegatie heeft de eindproducten van de deelnemers bewonderd, waarna de vakjury urenlang bezig was om de eindproducten, met soms wel 300 beoordelingscriteria, te beoordelen. In de avond bezocht de delegatie de receptie voor de Nederlandse deelnemers aan EuroSkills, waarbij gesproken werd met de deelnemers, hun ouders en de begeleiders vanuit verschillende mbo-instellingen.

Zaterdag 9 september – GdaƄsk

In de ochtend spreekt de delegatie met bestuursleden van mbo-opleidingen, vertegenwoordigers van onderwijsinstellingen en vertegenwoordigers van koepelorganisaties over relevante vraagstukken die binnen het mbo spelen zoals talentontwikkeling, internationalisering en vakwedstrijden. Twee oud-deelnemers, waaronder de wereldkampioen etaleren WorldSkills in 2017 leggen uit hoe ze mentaal zijn gegroeid door het meedoen aan deze competitie en welke andere effecten dat voor hen (nog) heeft. Een onderwijzeres op een ROC vertelt op een bevlogen wijze op welke manier EuroSkills aan het lesprogramma kan worden toegevoegd en een van de sponsoren vertelt over het verloop van de samenwerking en het enthousiasmeren van leerlingen voor praktische beroepen.

In de middag neemt de delegatie door middel van een wandeling in de oude binnenstad van GdaƄsk kennis van de gotische, renaissance- en maniĂ«ristische architectuur in GdaƄsk.

In de avond is de delegatie aanwezig bij de prijsuitreiking van de EuroSkills-wedstrijden: met negen medals for excellence, 2 bronzen (mechatronica, hovenier) en 1 gouden medaille (lassen) werden de Nederlandse deelnemers onderscheiden.

Zondag 10 september – reisdag van GdaƄsk naar Amsterdam

In de vroege ochtend vertrekt de delegatie naar Amsterdam.

Programma van het werkbezoek

Donderdag 7 september 2023

09.35 uur Vertrek vanaf Amsterdam Schiphol Airport naar GdaƄsk

11.15 uur Aankomst GdaƄsk, Lech Walesa Airport

11.45 uur Transfer naar Hotel Dwór Uphagena GdaƄsk

12.15 uur Aankomst Hotel Dwór Uphagena GdaƄsk en check in

12.30 uur Lunch

13.45 uur Vertrek naar AMBEREXPO GdaƄsk

14.00 uur Bezoek aan EuroSkills 2023

16.30 uur Vertrek naar het hotel

17.15 uur Landenbriefing door ambassade

18.30 uur Diner (besloten)

Vrijdag 8 september 2023

08.00 uur Ontbijt

09.30 uur Schoolbezoek: ZespoƂu SzkóƂ Kreowania Wizerunku

12.00 uur Bezoek EuroSkills 2023, incl. lunch

16.00 uur Vertrek naar het hotel

18.00 uur Diner (besloten)

20.30 uur Receptie en ontmoeting met Team Netherlands kandidaten

Zaterdag 9 september 2023

08.00 uur Ontbijt

09.30 uur Bijeenkomst over relevante vraagstukken die binnen het MBO spelen.

12.30 uur Lunch

14.00 uur Stadswandeling GdaƄsk onder leiding van een gids

16.00 uur Einde stadswandeling

16.30 uur VIP receptie EuroSkills 2023

18.00 uur Closing Ceremony – Polsat Plus Arena GdaƄsk

21.00 uur Einde Closing Ceremony, vertrek naar het hotel

Zondag 10 september 2023

03.45 uur Uitchecken

04.00 uur Vertrek naar de luchthaven

06.25 uur Vertrek vanaf Lech Walesa Airport naar Amsterdam Schiphol Airport

08.15 uur Aankomst Amsterdam Schiphol