Inbreng verslag van een schriftelijk overleg over Fiche: Verordening raamwerk delen financiële klantdata (Kamerstuk 22112-3764)
Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie
Inbreng verslag schriftelijk overleg
Nummer: 2023D41034, datum: 2023-10-06, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2023D41034).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: J.Z.C.M. Tielen, voorzitter van de vaste commissie voor Financiën (VVD)
- Mede ondertekenaar: A.H.M. Weeber, griffier
Onderdeel van zaak 2023Z14558:
- Indiener: E.N.A.J. Schreinemacher, minister van Buitenlandse Zaken
- Volgcommissie: vaste commissie voor Europese Zaken
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Financiën
- 2023-09-14 10:15: Procedurevergadering Financiën (Procedurevergadering), vaste commissie voor Financiën
- 2023-09-14 15:00: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2023-10-06 14:00: Fiche: Verordening raamwerk delen financiële klantdata (Inbreng schriftelijk overleg), vaste commissie voor Financiën
- 2024-01-25 10:00: Procedurevergadering Financiën (Procedurevergadering), vaste commissie voor Financiën
- 2024-01-25 14:00: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
2023D41034 INBRENG VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG
De vaste commissie voor Financiën heeft op 6 oktober 2023 een aantal vragen en opmerkingen voorgelegd aan de Minister van Financiën over het door de Minister van Buitenlandse Zaken op 1 september 2023 toegezonden fiche: Verordening raamwerk delen financiële klantdata (Kamerstuk 22 112, nr. 3764).
De voorzitter van de commissie,
Tielen
De griffier van de commissie,
Weeber
I Vragen en opmerkingen vanuit de fracties
Vragen en opmerkingen van de leden van de D66-fractie
De leden van de D66-fractie hechten grote waarde aan zowel innovatie in de financiële sector als privacybescherming. Daarom hebben deze leden met interesse kennisgenomen van het fiche over de Verordening raamwerk delen financiële klantdata. Zij hebben hier enkele vragen en opmerkingen bij.
Gelet op de positie van Nederlandse partijen in het betalingsverkeer, vragen de leden van de D66-fractie of de voorgestelde verplichting in het bijzonder belastend is voor Nederlandse partijen of juist een kans om een belangrijke rol te spelen richting contact met klanten.
Over het klantdata-controledashboard vragen deze leden in hoeverre financiële partijen kunnen samenwerken in de ontwikkeling van dergelijke systemen. Hoe kijkt het kabinet naar de mogelijkheid om één gezamenlijk systeem te ontwikkelen waarin klanten kunnen zien welke data met welke partijen is gedeeld?
In bredere zin vragen de leden van de D66-fractie naar het Open Finance-raamwerk. Ziet de regering de kansen die dit raamwerk biedt en hoe beziet de regering dan het gebruik van dit raamwerk?
Voorts vragen deze leden welke belemmeringen partijen ervaren om gebruik te maken van het raamwerk en wat de regering wil doen om deze belemmeringen te verkleinen.
De leden van de D66-fractie begrijpen dat partijen een vergunning kunnen aanvragen om gegevens te verwerken als Financial Information Service Provider (FISP). Hoe kunnen partijen met een dergelijke vergunning hun eigen data ook moeten delen met de financiële partij die informatie aan moet leveren aan de FISP? Hoe verhoudt dit zich tot de regels uit de Data act?
Vragen en opmerkingen van de leden van de PVV-fractie
De leden van de PVV-fractie hebben kennisgenomen van het fiche «Verordening raamwerk delen financiële klantdata».
Zij hebben nog enkele vragen.
Het grootste zorgpunt van de leden van de PVV-fractie wat betreft dit voorstel is het risico dat klanten, zonder het te weten, gevoelige klantdata met derde partijen delen. Deze leden vragen hoe dit zal worden voorkomen. Als optie hiervoor stelt het kabinet voor om een eventuele toevoeging te gebruiken dat de klant een geïnformeerde, specifieke en vrije toestemming moet geven, waaruit blijkt voor welk specifiek doel zijn data wordt gedeeld. Hoe zal dit worden vormgegeven en wordt dit verplicht?
Voorts willen de leden van de PVV-fractie weten met welke derde partijen de klantdata in dit voorstel gedeeld kunnen worden anders dan FinTech-bedrijven. Deze leden vragen naar een compleet overzicht. Kan tevens een compleet overzicht worden gegeven van welke klantdata er gedeeld kunnen worden met derde partijen?
De leden van de PVV-fractie lezen ook dat het voorstel gegevens uitsluit voor consumentenkredietwaardigheid en zorgverzekeringen om financiële uitsluiting te voorkomen. Welke andere gegevens kunnen een mogelijk risico vormen voor financiële uitsluiting?
Tenslotte willen de leden van de PVV-fractie weten welke mogelijkheden er zijn verkend voor het doorrekenen van kosten aan klanten. Deze leden lezen dat uit het impact assessment blijkt dat het voorstel gepaard gaat met aanzienlijke kosten voor de financiële sector om de voorgeschreven financiële klantdata in te richten, te onderhouden en datadeling via deze deelsystemen mogelijk te maken. Op welke wijze zal voorkomen worden dat deze kosten worden doorberekend aan de klant?