Landelijk Crisisplan Extreem Geweld en Terrorisme
Terrorismebestrijding
Brief regering
Nummer: 2023D41545, datum: 2023-10-10, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29754-691).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: D. Yesilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid (VVD)
- Beslisnota bij Kamerbrief inzake Landelijk Crisisplan Extreem Geweld en Terrorisme
- Landelijk Crisisplan Extreem Geweld en Terrorisme
Onderdeel van kamerstukdossier 29754 -691 Terrorismebestrijding.
Onderdeel van zaak 2023Z17048:
- Indiener: D. Yesilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2023-10-17 16:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2023-10-26 14:00: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2023-12-20 15:30: Terrorisme/extremisme (Commissiedebat), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2023-12-21 13:00: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 |
29 754 Terrorismebestrijding
Nr. 691 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 10 oktober 2023
De samenleving wordt geconfronteerd met dreigingen en incidenten waarbij extreem geweld, al dan niet met een terroristisch motief, wordt gebruikt. Een maximale voorbereiding op extreem en terroristisch geweld blijft daarom van groot belang.1 Het is daarbij essenstieel dat overheidsorganisaties, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties efficiënt en gecoördineerd samenwerken. Namens het kabinet bied ik u, vanuit mijn coördinerende verantwoordelijkheid voor terrorismebestrijding en crisisbeheersing, het Landelijk Crisisplan Extreem Geweld en Terrorisme aan.
Het Landelijk Crisisplan Extreem Geweld en Terrorisme beschrijft de gezamenlijke aanpak van dreigingen en crises waarbij sprake is van extreem geweld, al dan niet met een terroristisch motief. Het plan vormt een leidraad om op hoofdlijnen inzicht en overzicht te creëren in de bestaande afspraken en wetgeving op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Het plan weerspiegelt bovendien de gezamenlijk gevoelde verantwoordelijkheid van crisispartners binnen, of direct verbonden aan, de crisisorganisatie om adequaat en in gezamenlijkheid op te treden bij extreem geweld en terrorisme.
Met de aanbieding van het voorliggende crisisplan voldoe ik aan de toezegging van mijn voorganger om in het kader van de Agenda Risico- en Crisisbeheersing een landelijk crisisplan over terrorismegevolgbestrijding te realiseren.2 In het plan is ook de toegezegde verheldering van de betekenis van het afkondigen van dreigingsniveau 53 opgenomen, alsmede de rolverdeling voor het treffen van maatregelen en communicatie daarbij.4
Het Landelijk Crisisplan Extreem Geweld en Terrorisme is opgesteld in nauwe samenwerking met de betrokken publieke en private crisispartners, onder coördinatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De beheersing van extreem geweld en terrorisme vergt specifieke kennis en vaardigheden van alle crisispartners. Het is daarom van belang dat betrokken actoren en organisaties de eigen planvorming en werkwijzen in lijn brengen met de kaders in het Landelijk Crisisplan Extreem Geweld en Terrorisme.
Alle inzet blijft er te allen tijde op gericht om extreem geweld en terrorisme in Nederland te voorkomen. Het Landelijk Crisisplan Extreem Geweld en Terrorisme draagt hieraan bij.
De Minister van Justitie en Veiligheid,
D. Yeşilgöz-Zegerius