[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Voortgang aanbevelingen ‘Schaduwdansen’

Seksuele intimidatie en geweld

Brief regering

Nummer: 2023D42123, datum: 2023-10-12, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-34843-89).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 34843 -89 Seksuele intimidatie en geweld.

Onderdeel van zaak 2023Z17354:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

34 843 Seksuele intimidatie en geweld

30 234 Toekomstig sportbeleid

Nr. 89 BRIEF VAN DE MINISTERS VOOR LANGDURIGE ZORG EN SPORT EN VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP EN DE STAATSSECRETARIS VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 oktober 2023

Op 15 juni jongstleden hebben wij de beleidsreactie op het rapport «Schaduwdansen» naar uw Kamer gestuurd1. Met deze brief informeren wij u op hoofdlijnen over de voortgang van de opvolging van de aanbevelingen.

Danstafels

Op 6 juni jongstleden hebben de Minister voor Langdurige Zorg en Sport, de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld gesproken met verschillende dansers over hun ervaringen. Hieruit kwamen een aantal diepgewortelde oorzaken en sectoroverstijgende problematiek naar voren, zoals de bescherming van kwetsbare groepen en ontuchtplegers die telkens ergens anders aan de slag gaan. Dit gesprek heeft ons gesterkt in de gedachte dat een ferme aanpak nodig is.

Een goede vertegenwoordiging van dansers en ervaringsdeskundigen is essentieel om aan de slag te gaan met de aanbevelingen. Daarom willen wij de inbreng en rol van slachtoffers goed faciliteren.

Om die reden blijven wij in gesprek met de dansers. In het najaar organiseren wij samen met de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld twee vervolggesprekken; één over veilige danssport en één over de dansopleidingen en de cultuursector. Deze aanpak biedt ruimte om dieper op de specifieke problemen in de betreffende sectoren in te gaan en ook met slachtoffers te spreken over wat zij denken dat nodig is in de verschillende sectoren om deze veiliger te maken voor dansers.

Alliantie Dans veilig

In onze brief van 15 juni hebben we aangegeven dat de Alliantie Dans veilig2 (hierna alliantie) is opgericht. De alliantie is op 22 juni officieel van start gegaan. De alliantie heeft als doel een veilige en positieve cultuur in de danssector te stimuleren. Twaalf partijen hebben hun deelname aan de alliantie ondertekend en er worden nog gesprekken gevoerd met overige partijen over deelname. De alliantie komt niet in de plaats van bestaande sectorale trajecten, maar staat daarnaast en verbindt de sectorale trajecten. De alliantie heeft als doel dat over de volle breedte van de danssector voortgang wordt geboekt.

Essentieel is dat in alle geledingen van de alliantie een goede vertegenwoordiging van dansers en ervaringsdeskundigen komt. De alliantie is momenteel bezig met de uitwerking van een governancestructuur en zal ervaringsdeskundigen en dansers uitnodigen om deel te nemen aan alle onderdelen van de alliantie.

Onder de alliantie zullen onder meer verschillende expertgroepen werkzaam zijn. De expertgroepen zullen met thematiek vanuit de aanbevelingen aan de slag gaan, bijvoorbeeld rondom het onderwerp erkenning.

Er wordt ook een ethische commissie opgericht. De ethische commissie bekijkt of de mensen die bij de alliantie betrokken zijn daadwerkelijk integer zijn en of er geen belangenverstrengeling is. Dit is van belang voor het vertrouwen dat slachtoffers in de alliantie hebben.

Op de website van de Alliantie Dans veilig zal, wanneer deze definitief is, de governance structuur worden gepubliceerd.2

Onafhankelijke opvolgingscommissie

Om de voortgang van de aanbevelingen uit het rapport goed te kunnen volgen, wordt een onafhankelijke opvolgingscommissie aan het traject verbonden. Deze commissie volgt het traject van de alliantie en zal adviseren over de opvolging van de aanbevelingen. Ook hier is een goede vertegenwoordiging van dansers en ervaringsdeskundigen belangrijk. Het is daarnaast wenselijk dat deze commissie onafhankelijk kan zijn in haar advisering, zowel ten opzichte van de alliantie als ten opzichte van de sector. Dit heeft onze bijzondere aandacht bij het inrichten van de governancestructuur van de alliantie.

Voortgang opvolging aanbevelingen

De alliantie krijgt in de periode 2023 tot en met 2025 financiële ondersteuning vanuit de Ministeries van VWS en OCW om opvolging te geven aan de aanbevelingen. Dit betreft onder andere: het creëren van een veilig gevoel voor dansers, het meerogenprincipe en transparantie (het voorkomen van een-op-een situaties) en het bevorderen van didactische vaardigheden van dansdocenten alsmede voor trainers en coaches (door middel van bijvoorbeeld betere scholing en bijscholing). Daarnaast wordt het onderwerp bespreekbaar gemaakt om de code of silence te doorbreken (de huidige systemen worden hierbij blootgelegd door aandacht te (blijven) schenken aan onder andere seksualiteit, overbelasting en het elkaar aanraken) en wordt er ingezet op voorlichting rondom het proces van melden zodat dansers weten waar zij terecht kunnen. Op de website van de Alliantie Dans veilig is een overzicht te vinden van de (voortgang van de) aanbevelingen.3

Erkenning voor dansers:

Een van de aanbevelingen waar momenteel veel aandacht naartoe gaat is het proces rondom het geven van erkenning aan dansers en slachtoffers.

Het is van groot belang dat de dansers die te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag de erkenning krijgen die ze nodig hebben om dit hoofdstuk te kunnen afsluiten. In het belang van de slachtoffers is het wenselijk dat dit met urgentie wordt opgepakt. Wij hebben hierover met de alliantie gesproken. Momenteel wint de alliantie expertise in over hoe de erkenning het beste kan worden vormgegeven en werkt zij met alle verschillende partijen aan een conceptplan. Dit is een zorgvuldig proces, omdat het dansers moet helpen en niet verder moet schaden. Wij blijven hierover met de alliantie in gesprek en houden vinger aan de pols in dit proces.

Meldpunt Mores

Voor de culturele sector is Mores de plaats waar slachtoffers zich kunnen melden en gebruik kunnen maken van een vertrouwenspersoon. Sinds 1 september heeft Mores een nieuw bestuur, dat verder gaat met de reeds ingezette professionaliseringsslag.

Opleidingen

Binnen de cultuurverandering voor de danssector speelt het dansonderwijs een belangrijke rol. Het is van cruciaal belang dat iedere leerling, student en medewerker zich veilig moet kunnen voelen in het dansonderwijs. De kunsthogescholen hebben naar aanleiding van het rapport «Sturen op blijvende sociale veiligheid in het hoger kunst- en mode-onderwijs»4, een gesprek gevoerd met de Inspectie van het Onderwijs. Dit gesprek ging over de vraag hoe kunsthogescholen hun beleid omtrent sociale veiligheid kunnen aanscherpen. De kunsthogescholen hebben gezamenlijk een Code Sociale Veiligheid5 opgesteld, van waaruit zij actief werken aan het verhogen van de sociale veiligheid. Daarbij is er veel aandacht voor transparantie en het betrekken van iedere student en medewerker.

Aanvullend werkt de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap binnen zijn integrale aanpak sociale veiligheid in het hoger onderwijs aan verschillende maatregelen. Voorbeelden hiervan zijn de ontwikkeling van een trainingsprogramma voor leidinggevenden en standaarden waar gedragscodes aan zouden moeten voldoen en het expliciet benoemen van sociale veiligheid als zorgplicht voor de instellingen in de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek. De Minister zal rond de zomer van 2024 de Kamer informeren over de voortgang.

Tot slot

Wij constateren dat het belang van en de urgentie om te komen tot een veilige danssector breed wordt gedeeld. Wij herkennen de spanning tussen tijdsdruk en zorgvuldigheid. Het proces van de opvolging van de aanbevelingen zullen wij scherp blijven volgen. Het aanpakken en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag heeft mijn voortdurende aandacht en wij zullen de danssector de komende periode blijven ondersteunen in de opgave om een brede sociaal veilige danscultuur te creëren.

De Minister voor Langdurige Zorg en Sport,
C. Helder

De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
R.H. Dijkgraaf

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,
G. Uslu


  1. Kamerstukken 34 843 en 30 234, nr. 77.↩︎

  2. De volgende partijen hebben hun deelname aan de alliantie ondertekend: Platform Sport aanbieders (POS), Nederlandse Danssport Organisatie (NDO), Dancers council, Nederlandse Breaking League (NBL), Nederlandse Algemene Danssport Bond (NADB), MBO dans, Kunstenbond, Nederlandse Vereniging van Dansleraren (NVD), Dutch Dance Sports, Dansondernemers Nederland, Dansbelang en Cultuurconnect.↩︎

  3. www.dansveilig.nl.↩︎

  4. Kamerstukken 29 240 en 31 288, nr. 130.↩︎

  5. https://www.vereniginghogescholen.nl/system/knowledge_base/attachments/files/000/001/417/original/CodeSocialeVeiligheid.pdf?1693575280.↩︎