[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Aanvullende levering steun aan Oekraïne

Wapenexportbeleid

Brief regering

Nummer: 2023D42323, datum: 2023-10-13, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-22054-398).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 22054 -398 Wapenexportbeleid.

Onderdeel van zaak 2023Z17442:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

22 054 Wapenexportbeleid

36 045 Situatie in Oekraïne

Nr. 398 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 13 oktober 2023

In aanvulling op de update leveringen militaire steun aan Oekraïne (Kamerstukken 22 054 en 36 045, nr. 375, 11 oktober 2023) informeer ik uw Kamer, mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking over een aanvullende levering van Patriot-raketten aan Oekraïne.

De Russische oorlog in Oekraïne houdt aan, met voortdurende aanvallen op zowel militaire als civiele doelen, waaronder kritieke energie infrastructuur. Het kabinet blijft Oekraïne ondersteunen in zijn strijd om weerstand te blijven bieden tegen de Russische agressie, samen met bondgenoten en internationale partners. In dat licht vond op woensdag 11 oktober 2023 een nieuwe bijeenkomst van de Ukraine Defence Contact Group (UDCG) plaats in Brussel, waarin een internationale coalitie van landen bijeen kwam om militaire steun aan Oekraïne te coördineren. President Zelensky van Oekraïne waarschuwde voor de Russische tactiek om energievoorzieningen te treffen. Met de winter in aantocht benadrukte hij het belang van luchtverdediging om deze kritieke infrastructuur te verdedigen. De omvang van Oekraïne en de noodzaak om luchtverdediging in het hele land te organiseren onderstrepen het belang van aanvullende steun. Duitsland kondigde tijdens de UDCG een nieuw steunpakket aan, waaronder een extra Patriot-lanceersysteem inclusief rakketten, en twee aanvullende IRIS-T luchtafweersystemen. Daarop heeft het kabinet besloten om extra Patriot-raketten te leveren.

Effecten krijgsmacht

Het leveren van de aanvullende raketten heeft een significante impact op de gereedstelling en inzet van Defensie. Gelet op de noodzaak om Oekraïne te steunen, wordt dit risico geaccepteerd. Het te leveren materiaal komt voort uit eigen voorraad. Defensie treft maatregelen om deze voorraden zo snel mogelijk weer aan te vullen.

Toetsing

Voor alle leveringen zal een zorgvuldige, maar gezien de uitzonderlijke omstandigheden versnelde, toetsing aan de EU wapenexportcriteria worden verricht door de Minister van Buitenlandse Zaken waarna de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een exportvergunning zal afgeven.1 Nederland leverde in een eerder stadium van het conflict al Patriot-systemen en raketten. Het Ministerie van Defensie ontving voor deze levering een uitvoervergunning

De Staatssecretaris van Defensie,
K.H. Ollongren


  1. De toetsing van specifieke transacties aan de EU wapenexportcriteria kan op verzoek vertrouwelijk worden ingezien.↩︎