[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op een tweetal aangenomen moties van het lid Klaver over Chemours Dordrecht (Kamerstuk 22343-382 en 383)

Handhaving milieuwetgeving

Brief regering

Nummer: 2023D45404, datum: 2023-11-02, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-22343-387).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 22343 -387 Handhaving milieuwetgeving.

Onderdeel van zaak 2023Z18877:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

22 343 Handhaving milieuwetgeving

Nr. 387 BRIEF VAN DE MINISTER VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 november 2023

Hierbij ontvangt u, mede namens de Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), op verzoek van de Kamer, een reactie op een tweetal aangenomen moties van het lid Klaver1.

Kamerstukken 22 343, nr. 382

De eerste motie vraagt de regering om erop toe te zien dat Rijkswaterstaat de watervergunning van Chemours Dordrecht aanscherpt of zo nodig intrekt om de maatschappelijke functies van het water te herstellen.

Rijkswaterstaat heeft namens de Minister IenW in oktober 2022 een nieuwe watervergunning afgegeven aan Chemours voor het lozen van koelwater, hemelwater en grondwater. Voor het lozen van het (gezuiverd) procesafvalwater via de rioolwaterzuivering Dordrecht heeft Chemours een vergunning van de provincie Zuid-Holland die tegelijkertijd is afgegeven.

Er is op dit moment geen aanleiding om de watervergunning te bezien. Bij het verlenen van de vergunning is de geldende waterkwaliteitswetgeving gevolgd, waarbij de vergunning is beoordeeld op verenigbaarheid met de verschillende belangen die de Waterwet dient, zoals bijvoorbeeld de drinkwatervoorziening en natuur. De best beschikbare technieken (BBT) worden toegepast om emissies te voorkomen of te beperken.

Daarnaast is met behulp van de immissietoets gecontroleerd of de lozing geen ontoelaatbare effecten heeft op het direct ontvangende oppervlaktewater en de drinkwatervoorziening. De uitkomst van de toetsing gaf geen aanleiding voor het opnemen van strengere lozingseisen ten opzichte van de eerder verleende vergunning. Wel zijn nieuwe eisen opgenomen ten aanzien van onderzoek en monitoring.

Omdat sprake is van Zeer Zorgwekkende Stoffen, is in de vergunning een minimalisatieplicht opgenomen zodat emissies steeds verder worden teruggedrongen. Er zijn sinds 2022 geen andere normen, aangescherpte BBT of andere nieuwe omstandigheden die grondslag bieden voor intrekking of aanscherping. In de Kamerbrief van 13 oktober jl. over de werking van artikel 6.22 Waterwet2 is uitgelegd dat aanscherping of intrekking onder deze omstandigheden niet mogelijk is. Rijkswaterstaat houdt toezicht op de naleving van de vergunning door Chemours. De frequentie van het toezicht is in 2023 opgeschaald en wordt in 2024 verder verhoogd.

Er is op dit moment dus geen aanleiding om vanuit het principe van BBT of de emissietoets de vergunning te herzien. Dat neemt niet weg dat op dit moment samen met de provincie al onderzocht wordt welke juridische en technische (BBT+) mogelijkheden er zijn om zo snel mogelijk de emissies van PFAS naar lucht en water door Chemours te reduceren naar nul. Dit ter uitvoering van de motie van het lid Van Esch3. In de Kamerbrief van 25 oktober jl.4 is toegelicht hoe invulling wordt gegeven aan die motie.

Onderdeel van die invulling is onderzoek naar aanvullende technische mogelijkheden om emissies te minimaliseren. Eventuele aanvullende maatregelen kunnen aan Chemours worden opgelegd in het kader van de minimalisatieverplichting, in de vorm van BBT+, en vormen dan een aanscherping van de vergunning. Voorafgaand aan het WGO Water van 29 januari 2024 wordt de Kamer nader geïnformeerd over de uitvoering van deze motie.

Kamerstukken 22 343, nr. 383

De tweede motie vraagt het ministerie om de risico's van bodemvervuiling door PFAS voor de drinkwatervoorziening in de omgeving van Chemours Dordrecht in kaart brengen en hierop de nodige actie te ondernemen zodat de drinkwatervoorziening nu en in de toekomst niet in gevaar komt.

Op grond van de verplichtingen uit de Drinkwaterrichtlijn moeten voor alle drinkwaterwinningen risico’s voor de onttrekking van het water om drinkwater van te maken in beeld gebracht worden. Indien het nodig is om de kwaliteit van het drinkwater te waarborgen, moeten maatregelen genomen worden om deze risico’s te beheersen. Het analyseren van risico’s ten aanzien van de (drink)watervoorziening is ingericht als een cyclisch proces, zodat continu verbetering mogelijk is.

De verantwoordelijkheid hiervoor ligt allereerst bij het bevoegd gezag (Provincie of de waterbeheerder). Om dit proces te ondersteunen werkt het Ministerie van IenW op dit moment, samen met het bevoegd gezag, aan een nieuw protocol voor het uitvoeren van de risicoanalyse en het risicobeheer conform de eisen die de herziene Drinkwaterrichtlijn daaraan stelt. Op deze wijze wordt ook invulling gegeven aan de motie van de Kamer.

Het drinkwater in Dordrecht was en is betrouwbaar. Het voldoet aan de normen uit de Drinkwaterrrichtlijn en het Drinkwaterbesluit. De drinkwatervoorziening voor inwoners van Dordrecht en het oostelijk deel van de Hoeksche Waard wordt via de productielocatie Baanhoek door Evides Waterbedrijf verzorgd. Het water dat deze productielocatie gebruikt is afkomstig van diep gelegen grondwater, en oppervlaktewater uit de Maas. Deze bronnen worden niet beïnvloed door de aanwezigheid van de PFAS-verontreiniging onder het terrein van Chemours.

Het water in spaarbekkens in de Brabantse Biesbosch wordt ingenomen via innamepompstation Bergsche Maas. Dit pompstation ligt op grote afstand van Chemours. Het water uit het bekken Grote Rug (bij de productielocatie) wordt al langere tijd niet voor de drinkwatervoorziening gebruikt.

De grondwaterbronnen voor de drinkwaterproductielocatie Baanhoek liggen elders op het Eiland van Dordrecht op afstand van de productielocatie (bij Jeugddorp, in Polder de Biesbosch en bij Kop van het Land). Deze diepe grondwaterbronnen (tussen de 80–140 meter diep) zijn door een dikke kleilaag goed beschermd tegen vervuiling.

Het grondwater onder het terrein van productielocatie Baanhoek van Evides Waterbedrijf wordt niet gebruikt voor de drinkwatervoorziening en komt ook niet in contact met het water dat voor de drinkwatervoorziening wordt gebruikt.

De kwaliteit van oppervlakte- en grondwaterbronnen, en het water dat naar deze bronnen toestroomt wordt nauwlettend gemonitord. Op deze wijze weet Evides Waterbedrijf tijdig of, en zo ja welke kwaliteitsveranderingen te verwachten zijn, en is zij in staat de drinkwatervoorziening te waarborgen. Evides Waterbedrijf publiceert op haar website de meetgegevens over de kwaliteit van het water afkomstig van alle gebruikte bronnen en alle productielocaties.5

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat,
M.G.J. Harbers


  1. Kamerstukken 22 343, nrs. 382 en 383↩︎

  2. Kamerstukken 27 625, nr. 655↩︎

  3. Kamerstukken 27 625, nr. 652.↩︎

  4. Kamerstukken 35 334, nr. 284.↩︎

  5. https://www.evides.nl/uw-drinkwater/mijn-waterkwaliteit/pfas-en-drinkwater↩︎