WODC-onderzoeksrapport: De effectiviteit van de Top600-aanpak
Bestrijding georganiseerde criminaliteit
Brief regering
Nummer: 2023D46450, datum: 2023-11-16, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29911-429).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: D. Yesilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid (VVD)
- WODC onderzoek: De effectiviteit van de Top600-aanpak
- Beslisnota bij Kamerbrief inzake WODC-onderzoek: De effectiviteit van de Top600-aanpak
Onderdeel van kamerstukdossier 29911 -429 Bestrijding georganiseerde criminaliteit.
Onderdeel van zaak 2023Z19217:
- Indiener: D. Yesilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2023-12-12 15:40: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2023-12-19 17:00: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2024-09-04 10:00: Criminaliteitsbestrijding, ondermijning en georganiseerde criminaliteit (Commissiedebat), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2024-09-05 13:34: Aanvang middagvergadering Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2023-2024 |
29 911 Bestrijding georganiseerde criminaliteit
Nr. 429 BRIEF VAN DE MINISTER VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 16 november 2023
Bijgaand treft u aan het WODC-onderzoeksrapport: De effectiviteit van de Top600-aanpak. Een vergelijkend recidiveonderzoek onder veelplegers. Het onderzoek werd uitgevoerd door een team, bestaande uit K.A. Beijersbergen, N. Tollenaar, M. Kros, T.W. Piersma, G. Weijters.
Onderzocht is in hoeverre de Top600-aanpak van de gemeente Amsterdam, uitgevoerd door het Actiecentrum Veiligheid en Zorg, effectief is in het terugdringen van recidive (door een duurzame gedragsverandering) en dus in het bereiken van één van de drie doelen van de Top600-aanpak. De andere twee doelen van de Top-600 aanpak zijn het verbeteren van het toekomstperspectief en het voorkomen van instroom van de broertjes en zusjes (en kinderen) van Top600-personen. Deze doelen zijn niet onderzocht.
De Top600-aanpak is een aanpak ontwikkeld door en uniek voor de gemeente Amsterdam. De veelplegers in de aanpak worden gekenmerkt door meervoudige en complexe problematiek, waarbij naast crimineel gedrag – hierbij moet aan een combinatie van zware criteria op basis van de politie- en OM-gegevens worden voldaan – bijvoorbeeld sprake is van psychische en/of verslavingsproblematiek, een licht verstandelijke beperking, schulden en/of dakloosheid. Zo wordt een persoon bijvoorbeeld opgenomen in de aanpak als deze in de Politie Eenheid Amsterdam in de afgelopen vijf jaar ten minste drie keer is aangehouden als verdachte van een HIC-delict én in de afgelopen twee jaar ten minste één keer als verdachte van een HIC-delict én in de afgelopen vijf jaar ten minste één keer inzake een HIC-delict is voorgeleid aan de officier van justitie ter voorgeleiding aan de rechter-commissaris.
Het Actiecentrum Veiligheid en Zorg is nauw betrokken geweest bij het voorliggende onderzoek en heeft hier met volle overtuiging medewerking aan verleend. Dit rapport wordt kort na verzending aan uw Kamer door de burgemeester van Amsterdam gedeeld met de gemeenteraad en betrokken partners. De gemeente zal de conclusies en aanbevelingen samen met de diverse partners goed bestuderen en bezien welke vervolg aan het onderzoek wordt gegeven.
Vanuit mijn ministerie is aangeboden om hierbij nadere ondersteuning te bieden, bijvoorbeeld door het faciliteren van opvolging van de aanbevelingen en/of bij het doen van nader onderzoek. Ik zal uw Kamer nader informeren over de opvolging van het onderzoek binnen de Top600-aanpak door de gemeente Amsterdam en de partners.
De Minister van Justitie en Veiligheid,
D. Yeşilgöz-Zegerius