[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Nota van wijziging

Tijdelijke regels over de opvang van ontheemden uit Oekraïne (Tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne)

Nota van wijziging

Nummer: 2023D48397, datum: 2023-12-12, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36394-7).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36394 -7 Tijdelijke regels over de opvang van ontheemden uit Oekraïne (Tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne).

Onderdeel van zaak 2023Z13591:

Onderdeel van zaak 2023Z19829:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

36 394 Tijdelijke regels over de opvang van ontheemden uit Oekraïne (Tijdelijke wet opvang ontheemden Oekraïne)

Nr. 7 NOTA VAN WIJZIGING

Ontvangen 12 december 2023

Het voorstel van wet wordt als volgt gewijzigd:

Aan artikel 2 wordt een nieuw lid toegevoegd, luidende:

3. De daartoe door het college van burgemeester en wethouders aangewezen ambtenaren zijn bevoegd een opvangvoorziening te betreden en deze te ontruimen, daaronder begrepen een woning zonder toestemming van de bewoner, als de ontheemde aan wie deze opvangvoorziening eerder is toegewezen deze kennelijk heeft verlaten.

Toelichting

In de praktijk komt het voor dat een ontheemde een plek in een gemeentelijke opvangvoorziening heeft, maar daar feitelijk geen gebruik (meer) van maakt. Vaak is die ontheemde voor een gemeente ook niet langer bereikbaar. In die situatie kan een dergelijke opvangplek niet zonder meer beschikbaar worden gesteld aan een andere ontheemde die deze wél nodig heeft.1 Volgens vaste rechtspraak moet een opvangvoorziening al snel worden aangemerkt als een woning, ook als deze niet meer als zodanig wordt gebruikt. De Algemene wet op het binnentreden is dan van toepassing, zodat voor het binnentreden in een dergelijke locatie zonder de toestemming van de bewoner een wettelijke grondslag nodig is. Deze nota van wijziging voorziet daarin.

Het voorgestelde nieuwe derde lid regelt dat de daartoe door het college van burgemeester en wethouders aangewezen ambtenaren bevoegd zijn een opvangvoorziening te betreden en deze te ontruimen. Deze bevoegdheid is uitdrukkelijk beperkt tot het geval waarin de ontheemde aan wie deze opvangvoorziening eerder is toegewezen deze kennelijk heeft verlaten.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,
E. van der Burg


  1. Zie artikel 2, eerste lid, gelezen in samenhang met artikel 4, Algemene wet op het binnentreden. In de huidige situatie is overigens ook in deze grondslag voorzien, zie artikel 18 van de Wet verplaatsing bevolking.↩︎