[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Vangstmogelijkheden 2024: akkoord met Verenigd Koninkrijk bereikt inclusief tong

Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Brief regering

Nummer: 2023D48536, datum: 2023-12-08, bijgewerkt: 2024-02-20 12:28, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-22112-3874).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 22112 -3874 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie.

Onderdeel van zaak 2023Z19883:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2023-2024

22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

35 393 Betrekkingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk

Nr. 3874 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 december 2023

Met deze brief informeer ik de Tweede Kamer dat de bilaterale onderhandelingen tussen de Europese Commissie (Commissie), namens de Europese Unie (EU), en het Verenigd Koninkrijk (VK) over de vangstmogelijkheden voor 2024 zijn afgerond en dat vandaag het akkoord hierover is getekend. Specifiek informeer ik de Tweede Kamer met deze brief over de vangstmogelijkheid voor tong, mede in relatie tot de aangenomen motie van het lid Flach van de SGP-fractie c.s. (Kamerstuk 21 501-32, nr. 1603).

De vangstmogelijkheden voor tong voor 2024 houden een korting van -60% in ten opzichte van dit jaar. De totaal toegestane vangst (Total Allowable Catch, TAC) is hiermee vastgesteld overeenkomstig het wetenschappelijk advies voor tong en de geldende regelgeving.

Ik realiseer me terdege dat dit grote negatieve gevolgen voor de Nederlandse demersale sector inhoudt, nu voor het derde jaar op rij een korting voor tong plaatsvindt. Daarnaast hebben ook andere ontwikkelingen in de afgelopen tijd, waaronder de gestegen brandstofprijzen als gevolg van de inval in Oekraïne, grote invloedgehad op de visserijsector. Zoals ik in het tweeminutendebat over de Landbouw- en Visserijraad (LVR) 20 november en 11-12 december 2023 van 7 december jongstleden heb aangegeven zal ik hierover in januari in gesprek gaan met de sector.

Voornoemde aangenomen motie van het lid Flach c.s. verzoekt dat ik mij tijdens de LVR van 10-11 december aanstaande sterk maak voor halvering van de voorgenomen korting op het tongquotum voor de Noordzeevisserij. Zoals ik ook al in mijn appreciatie op de motie-Flach aangaf is, nu het akkoord met het VK is gesloten, het niet langer mogelijk voor mij om deze uitkomst te beïnvloeden. Wel zal ik tijdens de komende LVR mijn zorgen uiten over de gevolgen voor de Nederlandse demersale sector en een verklaring afgeven bij de vaststelling van de Verordening vangstmogelijkheden voor de Atlantische Oceaan en Noordzee voor 2023.

Ik heb op diverse momenten de sociaaleconomische gevolgen van dalende quota in de LVR én bij de Europees Commissaris aan de orde gesteld. Ook in mijn bilaterale contacten met collegaministers heb ik hierover gesproken. Ik ben dan ook blij dat op initiatief van Frankrijk tijdens de LVR van november 2023 (Kamerstuk 21 501-32, nr. 1602) is gesproken over een aantal aspecten in de huidige inrichting van het systeem waaronder de sociaaleconomische gevolgen, zoals ik gisteren in voornoemd tweeminutendebat ook heb aangegeven. Daarnaast zal ik trachten in beeld te brengen wat de sociaaleconomische gevolgen voor de tongvissers zullen zijn. Ik vind het namelijk van groot belang dat er een goede balans is tussen wetenschappelijke adviezen en de sociaaleconomische effecten. Voor de vissers die door deze uitkomst worden geraakt biedt dat nu geen oplossing, maar ik hoop dat die balans in de toekomst tot andere resultaten kan leiden.

Tot slot verwacht ik dat de trilaterale onderhandelingen tussen de EU, VK en Noorwegen en de bilaterale onderhandelingen tussen de EU en Noorwegen op zeer korte termijn zullen worden afgerond en gepubliceerd. Ik zal de Tweede Kamer met het verslag van de komende LVR nader informeren over de uitkomsten van alle onderhandelingen.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
P. Adema